ΖΩΗ

Οι παράγοντες που μας αγχώνουν χωρίς να το συνειδητοποιούμε

Ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν το άγχος καθημερινά και τι μπορούμε να κάνουμε για να τους αποκλείσουμε;

Ορισμένες αγχωτικές καταστάσεις μπορεί πραγματικά να «κλέψουν» την ενέργεια και την καλή μας διάθεση, δίχως να μπορέσουμε να το συνειδητοποιήσουμε όταν συμβαίνει, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να συμβεί και πάλι. Αυτό με την σειρά του σημαίνει ότι μπορεί να βιώνουμε χρόνιο άγχος χαμηλού βαθμού χωρίς να καταλαβαίνουμε ή και ότι μπορεί να βιώνουμε οξύ στρες σε επαναλαμβανόμενα χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, μπορούμε να αποκλείσουμε τους… «υπαίτιους», αρκεί πρώτα να τους εντοπίσουμε. Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες, που υπάρχουν στην καθημερινότητά μας και ίσως μας αγχώνουν, επηρεάζοντάς μας πολύ περισσότερο από αυτό που καταλαβαίνουμε, είναι:

1. Τοξικές σχέσεις

Μπορεί να ακούγεται κλισέ, ωστόσο το άγχος που πιθανόν να προκύψει από τις τοξικές σχέσεις είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για την υγεία. Πράγματι, η σχέση που κυμαίνεται ανάμεσα σε αρνητικά και θετικά συναισθήματα, με τις διακυμάνσεις αυτές να είναι ιδιαίτερα απότομες, αποδεικνύεται πιο στρεσογόνα από μια σχέση καθόλα αρνητική. Οι συναισθηματικά κυμαινόμενες ή αντικρουόμενες σχέσεις μπορούν να προκαλέσουν αμφιβολία, άγχος, θυμό όπως και χρόνιο άγχος, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ευτυχία και την συνολική εικόνα της υγείας.

Πώς θα τις διαχειριστείτε: Εάν βρίσκεστε σε μια τοξική σχέση που σας αγχώνει, είναι σημαντικό να είτε να δουλέψετε από κοινού για να βελτιώσετε την ποιότητα της σχέσης είτε να την αποφύγετε. Τεχνικές επικοινωνίας όπως η αποφασιστικότητα και η καλή ακρόαση, μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση πολλών συγκρούσεων. Βασικός τρόπος για να βελτιώσετε την σχέση είναι να στραφείτε προς τον εαυτό σας, πράγμα που θα πρέπει να κάνει και το άλλο άτομο. Επιπλέον μπορείτε να δοκιμάσετε να θέσετε αυστηρά προσωπικά όρια, τα οποία δεν θα πρέπει να τα υπερβαίνει.

2. Ακαταστασία στο περιβάλλον

Πολλοί από εμάς μπορεί να μην το συνειδητοποιήσουν αμέσως, αλλά η διατήρηση ενός ακατάστατου περιβάλλοντος μπορεί να συμβάλει σημαντικά στο άγχος. Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι που αυτό το φαινόμενο συμβαίνει και όμως σχεδόν όλοι είναι ανεπαίσθητοι. Σκεφθείτε το χρόνο που σπαταλάτε για να βρείτε κάτι που χρειάζεστε πολύ αλλά δεν μπορείτε καθώς θα πρέπει να το ψάξετε ανάμεσα σε πολλά χαρτιά, ρούχα και κάθε λογής αντικείμενο. Αυτό αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, που σηματοδοτεί το έντονο άγχος ή και το αίσθημα εγκλωβισμού. Ταυτόχρονα το να κάθεστε σε ένα χώρο γεμάτο ατακτοποίητα αντικείμενα μπορεί να εξαντλήσει την ψυχική σας ενέργεια καθώς το μυαλό σας λειτουργεί υπερωρίες για να επεξεργαστεί τα πάντα γύρω σας.

Μην ξεπερνάτε την ζώνη άνετης ακαταστασίας: Κάθε άνθρωπος έχει μια «ζώνη άνετης ακαταστασίας», που αποτελεί το βαθμό της ακαταστασίας τον οποίο μπορεί να ανεχθεί και που δεν τον επηρεάζει αρνητικά. Δεν είναι απαραίτητο όλοι σας οι χώροι να είναι απόλυτα οργανωμένοι αλλά είναι σημαντικό να μην ξεπερνάτε την προσωπική σας ζώνη άνετης ακαταστασίας, καθώς ακόμα και αν το συμμάζεμα φαίνεται δύσκολο, είναι δυσκολότερο να αντιμετωπίζετε το διαρκές αίσθημα της ανησυχίας. Δοκιμάστε να αφιερώνετε δέκα λεπτά στο τέλος της ημέρας για να καθαρίζετε και να οργανώνετε τον χώρο σας ώστε να αποφύγετε την έντονη και συσσωρευμένη ακαταστασία ημερών.

3. «Αχρείαστη ανοχή»

Ορισμένες φορές η ακαταστασία μπορεί να μην έχει να κάνει με τις διαστάσεις του χώρου και τα αχρείαστα αντικείμενα που τείνουν να συσσωρεύονται αλλά με την σπατάλη χρόνου και ενέργειας, κάτι που ονομάζεται «αχρείαστη ανοχή». Με τον όρο αυτό περιγράφεται το φαινόμενο που μπορεί να ανεχόμαστε μικρά αλλά στρεσογόνα πράγματα ή καταστάσεις, είτε επειδή δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να πούμε όχι, είτε γιατί αποτελούν υποχρεώσεις που δεν μπορούμε να αποφύγουμε, είτε γιατί πρόκειται για ανθυγιεινές συνήθειες που δεν θέλουμε να καταβάλλουμε την ανάλογη προσπάθεια για να ξεπεράσουμε. Ενώ το άγχος που δημιουργείται από οποιαδήποτε από αυτές τις καταστάσεις μπορεί να μην είναι άμεσα αισθητό, η σταδιακή συσσώρευση του μπορεί πραγματικά να σας καταβάλλει.

Πώς θα την ξεπεράσετε: Για να αποφύγετε αυτή τη συσσώρευση, ξεκινήστε προσδιορίζοντας τις ανοχές σας και βρείτε τα πράγματα που κάνετε ενώ στην πραγματικότητα δεν θέλετε. Επαναξιολογήστε τις προτεραιότητές σας και προσπαθήστε να μην λέτε ναι σε όλα, καθώς έτσι δεν θα μείνει χρόνος για να χαλαρώσετε, να επανακτήσετε τις δυνάμεις σας και να οργανωθείτε κατάλληλα για την επόμενη ημέρα.