ΕΛΛΑΔΑ

Οι πέντε κατηγορίες εργαζομένων που δεν μπορούν να απολυθούν – Ποιοι προστατεύονται

Χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν την αβεβαιότητα στην εργασία τους και αναμένουν να ξεκινήσει η εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ προκειμένου να δουν πόσο θα μειωθούν οι ώρες εργασίας τους και ο μισθός τους ή αν θα είναι σε αυτούς που θα απολυθούν.

Ειδικότερα όπως κατήγγειλαν εργαζόμενοι στο Dikaiologitika News πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη ενημερώσει τους εργαζόμενους τους ότι θα εργαστούν με 4ωρα απο τις 15 Ιουνίου, ενώ κάποιοι άλλοι ενημερώθηκαν και για την απόλυση τους. Ωστόσο υπάρχουν κατηγορίες των εργαζομένων που προστατετονται από την απόλυση και δεν μπορούν να απολυθούν και είναι οι εξής:

  • 1. Όλοι οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ δηλαδή σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας με μειωμένο μισθό και επιδότηση μισθού από το κράτος έχουν προστασία και δεν μπορούν να απολυθούν. Σε αυτή την περίπτωση το κράτος θα τους επιδοτεί κάθε μήνα το 60% των απωλειών που θα έχουν στον μισθό τους λόγω του μειωμένου ωραρίου.
    Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που κάνουν χρήση του μηχανισμού υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη. Υποχρεούνται δε να διατηρήσουν τους ονομαστικούς μισθούς των εργαζομένων αυτών για όσο χρονικό διάστημα εντάσσεται ο καθένας από αυτούς στον μηχανισμό.
  • 2. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που τον Ιούνιο θα παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, αλλά και για επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται.
    Οι επιχειρήσεις για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής και σε κάθε περίπτωση μέχρι 30/6 υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους με καταγγελία συμβάσεων εργασίας. Όποια απόλυση κάνουν αυτή είναι άκυρη. Οι επιχειρήσεις επίσης δεσμεύονται να διατηρήσουν για 30 ημέρες μετά την λήξη των αναστολών – δηλαδή μέχρι 30 Ιουλίου – τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.
  • 3. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που τον Ιούλιο θα παρατείνουν την δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο όμως για τις επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται.

Οι εργαζόμενοι σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και πλήρους κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού.
Οι επιχειρήσεις για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής και σε κάθε περίπτωση μέχρι 31/7 υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους με καταγγελία συμβάσεων εργασίας. Όποια απόλυση κάνουν αυτό το δίμηνο είναι άκυρη. Οι επιχειρήσεις επίσης δεσμεύονται να διατηρήσουν για 30 ημέρες μετά την λήξη των αναστολών – δηλαδή μέχρι 31 Αυγούστου – τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.

  • 4. Οι εποχικά εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία που θα επαναλειτουργήσουν φέτος υποχρεούνται από 1η Ιουνίου να προβαίνουν στις επαναπροσλήψεις των εποχικών ξενοδοχουπαλλήλων που απασχολήθηκαν το 2019. Μετά την επαναπρόσληψη, οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να θέσουν έως και το 100% του προσωπικού σε αναστολή από 1η Ιουνίου έως και 30 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο δίνεται η δυνατότητα για την οριστική ανάκληση των αναστολών συμβάσεων εργασίας και την επιστροφή σε ενεργή απασχόληση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με βάση την πληρότητα του ξενοδοχείου:

-με τη συμπλήρωση 20% της πληρότητας, οριστική ανάκληση της αναστολής τουλάχιστον του 1/3 των συμβάσεων,
– με τη συμπλήρωση 50% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής τουλάχιστον του 2/3,
– με τη συμπλήρωση 80% της πληρότητας, οριστική ανάκληση όλων των συμβάσεων,
Από την στιγμή της οριστικής ανάκλησης της αναστολής ο εργαζόμενος επιστρέφει στην εργασία του και μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που προβλέπει μείωση του ωραρίου έως και 50%, μείωση του μισθού έως και 50% και κρατική επιδότηση που θα υπολογίζεται στο 60% του χαμένου μισθού.