ΚΟΣΜΟΣ

Οι λογαριασμοί ρεύματος απειλούν εκατομμύρια νοικοκυριά

Αντιμέτωπη με μία νέα κρίση φαίνεται ότι βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις καλούνται να πληρώνουν ολοένα και πιο «φουσκωμένους» λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έως την Ελλάδα και την Ισπανία.

Η βασική αιτία αυτού του νέου συναγερμού εδράζεται στην αύξηση του ενεργειακού κόστους, η οποία με τη σειρά της αποδίδεται στην αύξηση των τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου κι άλλων εμπορευμάτων.

Όπως είναι εύλογο, αυξημένοι λογαριασμοί ρεύματος συνεπάγονται αυξημένα κόστη για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, τα οποία εν μέσω της προσπάθειας «ανασύνταξης» από τα lockdown και την υγειονομική κρίση, καλούνται να αντεπεξέλθουν σε ακόμη ένα πρόσθετο έξοδο.

Παρότι το φαινόμενο έχει προσλάβει παγκόσμιες διαστάσεις, η κατάσταση στην Ευρώπη είναι δυσμενέστερη, δεδομένης της προσπάθειας απ-ανθρακοποίησης του ενεργειακού μίγματος, στο πλαίσιο του σχεδίου για μηδενισμό των εκπομπών αερίου των θερμοκηπίου έως το 2050.

Αποτέλεσμα είναι όσες χώρες εξακολουθούν να επιλέγουν τα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας, να επιβαρύνονται με επιπλέον κόστη, τα λεγόμενα «δικαιώματα άνθρακα», από τα οποία έχει ταλαιπωρηθεί επί σειρά ετών η Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, στο αρνητικό μίγμα συμβάλλει και η μειωμένη παραγωγή φυσικού αερίου, το οποίο αποτελεί κύρια πηγή ηλεκτροδότησης για πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Γερμανία.

Το υψηλότερο ενεργειακό κόστος, όπως είναι εύλογο, έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» σε αρκετές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, οι οποίες αναζητούν τρόπους ελάφρυνσης των νοικοκυριών. Πρόσφατα, ενδεικτικά, η Ισπανία προχώρησε στη μείωση όλων των φόρων επί του ηλεκτρισμού.

«Δεν πρόκειται να επανεκλεγείς, αν βυθίσεις τα νοικοκυριά σε μια “ενεργειακή” φτώχεια» προειδοποιεί ο Thierry Bros, καθηγητής Πολιτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, ο οποίος αναγνωρίζει την ανάγκη δράσης των κυβερνήσεων, προκειμένου να αποφύγουν το πολιτικό κόστος των «φουσκωμένων» λογαριασμών ρεύματος.

Οι αναλυτές, σε κάθε περίπτωση, προεξοφλούν ότι το ενισχυμένο ενεργειακό κόστος θα διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες, καθώς η Ρωσία στέλνει λιγότερο αέριο στην Ευρώπη και η Ασία προσελκύει ολοένα και περισσότερες ποσότητες αμερικανικού υγροποιημένου αερίου (LNG).

Αυτό το αρνητικό σπιράλ εκτιμάται ότι θα καταστεί έτι εμφανέστερο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν οι ενεργειακές ανάγκες των χωρών της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης αυξάνονται σημαντικά, λόγω της ζήτησης για θέρμανση.

Όπως είναι εύλογο, οι υψηλότερες τιμές ρεύματος προκαλούν παράπλευρες συνέπειες σχεδόν στο σύνολο της αγοράς, τροφοδοτώντας με πρόσθετες πιέσεις τους πληθωριστικούς δείκτες και οδηγώντας σε μπαράζ ανατιμήσεων σε διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 2,2% τον Ιούλιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg