Οι κακές συνήθειες περιποίησης που πρέπει να αλλάξουμε
Ποιες συνήθειες πρέπει να αφήσουμε πίσω μας και ποιες να υιοθετήσουμε
Κάποιες τροποποιήσεις στην περιποίησή µας μπορούν να βελτιώσουν τα αποτελέσµατά µας. Ωστόσο, πριν από αυτό το στάδιο, κάνουµε ένα γερό ξεκαθάρισµα στο ντουλάπι του µπάνιου µας. Πετάµε τις συνθέσεις που έχουν λήξει και τις υπόλοιπες τις κατηγοριοποιούµε ανάλογα µε τη χρήση τους. Έτσι θα έχουµε µια πλήρη εικόνα των καλλυντικών που έχουµε και εκείνων που χρειαζόµαστε, αποφεύγοντας τις σπατάλες.
Τι βγάζουμε από την beauty bucket list:
#1 Την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και ζάχαρης
Εύλογα θα αναρωτηθείτε τι σχέση έχει αυτό με τη διαδικασία της περιποίησης. Αυτοί οι δύο παράγοντες πολλές φορές πυροδοτούν προβλήματα στην επιδερμίδα. Αλλοτε γίνονται άμεσα ορατά και άλλοτε θέλουν χρόνο για να εμφανιστούν. Αν λοιπόν περιποιείστε το πρόσωπό σας όπως πάντα αλλά παρατηρείτε ότι κάτι δεν πάει καλά στην όψη σας, δείτε τι βάζετε στο πιάτο ή στο ποτήρι σας. Τόσο η ζάχαρη όσο και το αλκοόλ – κάποια ποτά περιέχουν περισσότερη ζάχαρη απ’ όση φαντάζεστε – ευθύνονται για τη χημική διεργασία της γλυκοζυλίωσης, που γερνάει τους ιστούς.
#2 Τον υπερ-καθαρισμό
Δεν το λέμε με την καλή έννοια. Η υπερβολή αυτή υπονομεύει την συνοχή του επιδερμικού φραγμού και τον τραυματίζουμε, αντί να τον βελτιώνουμε. Ετσι αποφεύγουμε τον καθαρισμό πάνω από τρεις φορές τη μέρα. Οι ειδικοί συστήνουν τον καθαρισμό του δέρματος ως δύο φορές τη μέρα, με απαλές συνθέσεις, όπως γαλάκτωμα, νερό micellaire, βάλσαμο καθαρισμού και έλαια.
#3 Το συχνό πίλινγκ
Για την απόκτηση μιας ομοιόμορφης, λείας και λαμπερής όψης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διώξουμε τα νεκρά κύτταρα, τα ίχνη μακιγιάζ και τους ρύπους σε βάθος. Ο μοναδικός τρόπος για να το πετύχουμε αυτό μόνοι μας στο σπίτι είναι η απολέπιση με ένα scrub και/ή με ένα πίλινγκ οξέων. Ομως και εδώ χρειάζεται προσοχή για τον ίδιο λόγο με τον παραπάνω. Ετσι περιορίζουμε την απολέπιση ή το πίλινγκ μία φορά την εβδομάδα.
#4 Τον ύπνο χωρίς καθαρισμό
Αναφέραμε ότι ο υπερβολικός καθαρισμός έχει αρνητικές συνέπειες. Το ίδιο όμως ισχύει και για την έλλειψη καθαρισμού το βράδυ πριν κοιμηθούμε. Τα υπολείμματα μακιγιάζ, το σμήγμα και οι ρύποι είναι η ιδανική συνταγή για την ασφυξία της επιδερμίδας. Πώς μεταφράζεται αυτό; Σε φραγμένους πόρους, μαύρα στίγματα και σπυράκια, γκρίζα όψη, ανομοιόμορφη υφή, ερεθισμοί και φλεγμονές. Αρα ο ενδελεχής καθαρισμός πριν από τον βραδινό ύπνο είναι κρίσιμος, ώστε να οξυγονώνεται η επιδερμίδα κατά τη διάρκεια της νύχτας και να τονώνεται ο μεταβολισμός της.
#5 Την έκθεση στον ήλιο
Και τον χειμώνα; Ιδίως τον χειμώνα! Τότε συμβαίνουν οι πιο ύπουλες φθορές στην επιδερμίδα. Η ηλιακή ακτινοβολία υφίσταται ακόμα και όταν έχει συννεφιά ή όταν βρέχει. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι τα πίλινγκ και οι συνθέσεις με οξέα κάνουν το δέρμα φωτοευαίσθητο και επιρρεπές στις δυσχρωμίες. Αρα η χρήση του αντηλιακού είναι απαραίτητη.
#6 Τις βαμβακερές μαξιλαροθήκες
Μπορεί να ακούγεται ακραίο, όμως το ύφασμα της μαξιλαροθήκης παίζει ρόλο και στην κατάσταση της επιδερμίδας και των μαλλιών. Η ιδανική μαξιλαροθήκη θεωρείται εκείνη από σατέν ύφασμα ή μετάξι γιατί εκμηδενίζει τις τριβές και έτσι δεν προκαλούνται «τσακίσεις» στο δέρμα και φριζάρισμα στα μαλλιά. Αν είναι δύσκολο να αντικαταστήσουμε τις αγαπημένες μας μαξιλαροθήκες, ας προσπαθήσουμε να κοιμόμαστε ανάσκελα για έναν ακόμα λόγο: Για να μην απορροφά το μαξιλάρι τις περιποιητικές συνθέσεις που έχουμε εφαρμόσει στο δέρμα μας.
Τι βάζουμε στην beauty bucket list:
#1 Καταλαβαίνουμε τα καλλυντικά μας
Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, όμως υπάρχουν πολλοί μύθοι και στρεβλώσεις, οι οποίες μπορεί να αποβούν καταστροφικές για την επιδερμίδα. Είναι σημαντικό να κατανοούμε πλήρως τι κάνει το κάθε προϊόν, ποια η θέση του στην περιποίησή μας και με ποιες συνθέσεις συνδυάζεται. Διαφορετικά μπορεί να έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που επιθυμούμε χωρίς να ξέρουμε κιόλας τον λόγο. Για παράδειγμα, δεν συνδυάζουμε ρετινόλη με βιταμίνη C, ούτε ρετινόλη με συστατικά κατά της ακμής, γιατί μπορεί να προκαλέσουν κοκκινίλες, ερεθισμούς και ευαισθησίες.
#2 Φροντίζουμε τον λαιμό μας
Επειδή είναι μια ευαίσθητη περιοχή που συνήθως παραμελούμε, είναι από τα πρώτα σημεία που εμφανίζει συμπτώματα γήρανσης. Αρα τις ωφέλιμες συνθέσεις εκτός από το πρόσωπο τις εφαρμόζουμε και κάτω από το πηγούνι μέχρι το ντεκολτέ.
#3 Πίνουμε περισσότερο νερό
Η αφυδάτωση του οργανισμού αναπόφευκτα αφήνει σημάδια και στο δέρμα, μιας και φαίνεται λιγότερο ελαστικό και φρέσκο. Για να υπολογίζουμε πόσο νερό πίνουμε, αντί για ποτήρι, έχουμε στο γραφείο αλλά και στο σπίτι ένα μπουκάλι.
#4 Χαρτογράφηση των σπίλων
Εξετάζουμε τις ελιές και τους σπίλους τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο στον δερματολόγο. Είναι μία εντελώς ανώδυνη εξέταση με ένα μηχάνημα χαρτογράφησης. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν υπολογιστή με ένα ειδικό λογισμικό που είναι συνδεδεμένος με μια κάμερα. Η εξέταση χωρίζεται σε δύο μέρη: Αρχικά φωτογραφίζεται όλο το σώμα ανά περιοχή για την καταγραφή των σπίλων. Στη συνέχεια, γίνεται φωτογράφιση όλων των ελιών με κάμερα υπερυψηλής ανάλυσης. Ετσι αποκτάμε μια σαφή εικόνα των σπίλων και των ελιών που έχουμε στο σώμα μας ώστε να μπορούμε να τα παρακολουθούμε κάθε χρόνο με απόλυτη ακρίβεια.
#5 Εφαρμογή αντηλιακού με ευρύ φάσμα προστασίας
Αν δεν το κάνουμε ήδη, ας αρχίσουμε από… χθες. Μία σύνθεση σε μορφή γαλακτώματος ή σπρέι ή compact θα μας προστατεύσει από τις κηλίδες και τα πρόωρα σημάδια γήρανσης.
#6 Περιορισμός των στρεσογόνων καταστάσεων
Το στρες έχει επιπτώσεις και στην υγεία και στην όψη του δέρματος. Αν δεν είναι πάντα στο χέρι μας να μειώσουμε το άγχος, τουλάχιστον μπορούμε να βρούμε τρόπους να το εκτονώνουμε και να χαλαρώνουμε. Κάνουμε ένα απολαυστικό μπάνιο στο τέλος της εβδομάδας, διαβάζουμε ένα ωραίο βιβλίο το Σαββατοκύριακο, κάνουμε έναν περίπατο μία με δύο φορές την εβδομάδα ή επισκεπτόμαστε το γυμναστήριο. Δεν πειράζει αν δεν το κάνουμε με σύστημα και στην εντέλεια, όπως το έχουμε στο μυαλό μας. Ακόμα και μία φορά την εβδομάδα είναι πολύτιμη.