ΕΛΛΑΔΑ

Οι επιπτώσεις του κοροναϊού στη «φοιτητούπολη» Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τους ανθρώπους τις αγοράς οι απώλειες στην πόλη θα αγγίξουν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ

Μεγάλες αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις του κορονοϊού σε μια «φοιτητούπολη» όπως είναι η Θεσσαλονίκη, η οποία εκτός από το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό ίδρυμα στη χώρα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, φιλοξενεί στα όριά της το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και αντίστοιχες ιδιωτικές δομές και παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. Όπως εκτιμούν οι ειδικοί οι απώλειες μηνιαίως θα «ξεπεράσουν» τα 30.000.000 ευρώ λόγω της μη έλευσης φοιτητών.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι αν και διανύουμε το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, περίοδος κατά την οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες τα διαθέσιμα προς ενοικίαση σε φοιτητές διαμερίσματα είναι δυσεύρετα και τα εντοπίζει κανείς με τα κιάλια, ελάχιστοι είναι οι νεοεισαχθέντες φοιτητές και οι γονείς τους που έχουν προσχωρήσει σε μισθώσεις.

Σύμφωνα με τον Κώστα Γεωργάκο, πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτίμησης Ακινήτων στη Θεσσαλονίκη και ιδιοκτήτη μεσιτικού γραφείου «η ζήτηση φέτος άργησε». Ο ίδιος εκτιμά πως κάτω του 10% των επιτυχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις αναζήτησε κάποιο διαμέρισμα όταν ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων και μόλις ένα 10% αμέσως μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής. «Αυτή τη στιγμή στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν περισσότερα από 500 ακίνητα προς ενοικίαση» λέει ο κ. Γεωργάκος.

Εκτιμά πως στην Θεσσαλονίκη ο συνολικός αριθμός των φοιτητών και των σπουδαστών αγγίζει τις 130.000. «Αν κάθε ένας από αυτούς διαθέτει περίπου 600 ευρώ το μήνα κατά μέσο για ενοίκιο και τα καθημερινά έξοδα και δεδομένου ότι περίπου το 50% θα αργήσει να έρθει στην πόλη τότε οι συνολικές απώλειες αγγίζουν τα 30.000.000 ευρώ» αναφέρει.

Κατά τον κ. Γεωργάκο πρόκειται για ένα «μεγάλο πλήγμα για την οικονομία και την αγορά της Θεσσαλονίκης». «Γνωρίζω εκπαιδευτήριο το οποίο κάθε χρόνο έχει περίπου 700 νέους σπουδαστές από το εξωτερικό, τα Βαλκάνια και την Κύπρο. Φέτος, τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν με τηλε- εκπαίδευση, απομακρυσμένα» ισχυρίζεται ο κ. Γεωργάκος. «Είναι χαρακτηριστικό ότι στο γραφείο μας δεν είχαμε καμία ζήτηση για διαμέρισμα από αλλοδαπό φοιτητή» λέει ο κ. Γεωργάκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο το «εισόδημα που χάνεται από την πόλη» αντικατοπτρίζεται και στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης που επιθυμούν να νοικιάσουν το ακίνητό τους για μεγάλο διάστημα. «Καθημερινά περίπου 15 ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ζητούν να επιστρέψουν στην μακροχρόνια μίσθωση. Είναι μια τάση την οποία παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα, γιατί όπως αποδείχτηκε δεν είναι και τόσο κερδοφόρα τέτοια διαμερίσματα, την οποία επέσπευσε ο κορονοϊός» λέει ο κ. Γεωργάκος.

Από την πλευρά του, ο κ. Χάρης Κωτίδης, διαχειριστής ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης επιβεβαιώνει την παραπάνω τάση. «Αυξάνονται τα διαμερίσματα που επιστρέφουν από την βραχυχρόνια στην μακροχρόνια μίσθωση» λέει. Σύμφωνα με τον κ. Κωτίδη υπάρχουν μάλιστα αρκετοί ιδιοκτήτες οι οποίοι νοικιάζουν τα διαμερίσματά τους σε φοιτητές μέχρι την άνοιξη και στη συνέχεια, αφού το συμφωνήσουν εκ των προτέρων, απομακρύνουν τους ενοικιαστές προκειμένου το ακίνητο να επιστρέψει σε καθεστώς «βραχυχρόνιας μίσθωσης». «Οι φοιτητές δεν έχουν έρθει ακόμα. Θα αρχίσουν να έρχονται από τον Νοέμβριο» εκτιμά ο κ. Κωτίδης ο οποίος συμπληρώνει πως οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή, το μέγεθος του ακινήτου και τον εξοπλισμό που διαθέτει. «Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες γνωρίζουν ότι η χρονιά είναι χαμένη. Για το λόγο αυτό προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν» καταλήγει ο κ. Κωτίδης.

Βαγγέλης Στολάκης – makthes.gr