Οι δύο προκλήσεις της πανδημίας στην Ευρώπη
Μπαίνοντας προς το φθινόπωρο και ενώ η πανδημία συνεχίζει την επέλασή της παγκοσμίως, η πορεία του ιού στην Ευρώπη από το καλοκαίρι και μετά εκδηλώνει δύο χαρακτηριστικά.
Από τη μία παρατηρείται αύξηση της μέσης ηλικίας των θετικών στον κορωνοϊό, μετατοπίζοντας δηλαδή τα κρούσματα από τις νεαρότερες ηλικίες προς την ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών. Και από την άλλη εκδηλώνεται σημαντική κόπωση του πληθυσμού από τα παρατεταμένα μέτρα.
Τα κρούσματα σε ηλικίες άνω των 65 ετών αυξάνονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. Η αύξηση της ηλικίας των κρουσμάτων πρακτικά σημαίνει αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία, αύξηση των διασωληνώσεων στις ΜΕΘ και σε δεύτερο χρόνο αύξηση των θανάτων.
Αρκετές είναι οι χώρες της Ευρώπης που βρίσκονται αντιμέτωπες αυτή την περίοδο με εξάρσεις του ιού, καταγράφοντας σημαντική αύξηση των κρουσμάτων- η οποία, ωστόσο, οφείλεται μέχρι ενός σημείου στους συστηματικούς ελέγχους για Covid-19 που υιοθετούν πλέον τα κράτη. Η υγειονομική πρόκληση άλλωστε αυτή την περίοδο δεν μοιάζει σε τίποτα με την αντίστοιχη στην αρχή της πανδημίας, ενώ παράλληλα τα συστήματα υγείας των χωρών είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένα για ενδεχόμενες πιέσεις.
Παρόλα αυτά, στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, οι λοιμώξεις μεταξύ των μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων αυξήθηκαν απότομα στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με έρευνα του Imperial College London. Παράλληλα τον Σεπτέμβριο υπερδιπλασιάστηκαν οι νοσηλείες ασθενών με Covid-19 και οι θάνατοι από κορωνοϊό.
Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται στην Ισπανία, χώρα η οποία βρίσκεται στο «κόκκινο» κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη. Στην χώρα μόνο την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου έχασαν τη ζωή τους 547 άτομα τη στιγμή που την εβδομάδα που τέλειωσε την πρώτη του Σεπτέμβρη καταγράφηκαν 159 θάνατοι.
Στην Ιταλία αυξάνεται επίσης η μέση ηλικία όσων νοσούν με κορωνοϊό, με τους ασθενείς με Covid-19 άνω των 50 ετών να αντιπροσωπεύουν πλέον πάνω από το ένα τρίτο των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν πρόσφατα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της χώρας.
Ακόμη και στη Γερμανία, που έχει καταφέρει να συγκρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τα κρούσματα, καταγράφονται αυξημένες εισαγωγές σε ΜΕΘ, πράγμα που οδήγησε το κέντρο ελέγχου της νόσου της χώρας Robert Koch Institute, να προειδοποιήσει ότι ο ιός είναι πιθανό να εξαπλωθεί στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ηλικιωμένους να κάνουν περισσότερα για να προστατευθούν, κυρίως περιορίζοντας τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις, αποφεύγοντας τα πλήθη και φορώντας μάσκες παντού. Προτείνεται επίσης ο εμβολιασμός κατά της γρίπης ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός στα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Στο μεταξύ ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης θα μπορούσε να μειώσει τη σοβαρότητα των μολύνσεων Covid-19.
Τα μέτρα έφεραν κόπωση
Μήνες αφότου η πανδημία σύστησε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στη ζωή μας, πολλοί Ευρωπαίοι δεν είναι πλέον πρόθυμοι ή σε θέση να μείνουν μακριά από τους συγγενείς τους- ιδιαίτερα σε χώρες της νότιας Ευρώπης, όπου οι οικογενειακές σχέσεις είναι πολύ στενές και οι παππούδες συχνά φροντίζουν τα εγγόνια.
Το φαινόμενο της κόπωσης του πληθυσμού της Ευρώπης σχολίασε μάλιστα την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καλώντας τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη κόπωση των πολιτών απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται για την ανάσχεση της εξάπλωσής της.
«Βάσει δεδομένων έρευνας που έγινε σε χώρες της περιοχής παρατηρούμε, χωρίς έκπληξη, ότι η κόπωση των ερωτηθέντων αυξάνει (…) εκτιμούμε σήμερα ότι σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει το 60%», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε, ο οποίος τόνισε ότι οι πολίτες έχουν κάνει «τεράστιες θυσίες» εδώ και οκτώ μήνες.
«Το κόστος αυτών (των θυσιών) ήταν τεράστιο και μας εξάντλησαν όλους, όπου κι αν ζούμε, ό,τι κι αν κάνουμε. Σε αυτές τις συνθήκες είναι εύκολο και φυσικό να αισθάνεται κανείς απαθής και χωρίς κίνητρο», πρόσθεσε ο Κλούγκε.
Για να αντιμετωπιστεί αυτή «η κόπωση», οι αρχές θα πρέπει να ακούσουν την κοινή γνώμη και να βρουν σε συνεργασία μαζί της λύσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας covid-19, το επίπεδο μετάδοσης της οποίας παραμένει υψηλό σε όλη την Ευρώπη.
«Πρέπει να απαντήσουμε στις ανάγκες μας με νέα και καινοτόμα μέσα. Ας είμαστε δημιουργικοί και γενναίοι για να το καταφέρουμε», σημείωσε ο ίδιος.
«Δύσκολος ο επικείμενος χειμώνας»
Στην κόπωση που παρατηρείται για τα μέτρα αναφέρθηκε την Τρίτη και ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.
«Για τους μήνες που έρχονται, θα χρειαστεί αρκετά μεγαλύτερη προσπάθεια και προσήλωση από όλους μας. Ωστόσο, μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνει ότι σε μεγάλο ποσοστό στην Ευρώπη, περίπου 60%, έχει επέλθει κόπωση από την παρατεταμένη επιβολή μέτρων. Είναι λογικό ο κόσμος να επιθυμεί την επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε», σημείωσε.
Το μεγάλο στοίχημα θα είναι ο χειμώνας, όπως ανέφερε, καθώς αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας και θα χρειαστεί να γίνει μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους όλων το επόμενο διάστημα.