ΤΕΧΝΕΣ

Οδός Ονείρων – Μάνος Χατζιδάκις

Η Οδός Ονείρων είναι ιστορική μουσικοθεατρική παράσταση που ανέβηκε τον Ιούνιο του 1962 στο θερινό θέατρο Μετροπόλιταν της Αθήνας. Είναι είδος μιούζικ χολ ή επιθεώρησης: μια σειρά από νούμερα, τραγούδια και χορευτικά δρώμενα. Το ίδιο όνομα φέρει και το άλμπουμ με τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης που έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις

Η Οδός Ονείρων θεωρήθηκε ως μια απόπειρα ανανέωσης της επιθεώρησης για την οποία συνεργάστηκαν ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Αλέξης Σολωμός, ο Μίνως Αργυράκης και ο Μανώλης Καστρινός. Πρωταγωνιστούσαν ο Δημήτρης Χορν, η Ρένα Βλαχοπούλου, η Μάρω Κοντού, η Ζωή Φυτούση, ο Λάκης Παππάς, ο Γιώργος Εμιρζάς, ο Γιώργος Κωνσταντίνου και πολλοί νέοι ηθοποιοί της εποχής. Χόρευαν ο Μανώλης Καστρινός και η Χρυσούλα Ζώκα. Έκτακτες εμφανίσεις πραγματοποίησαν η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Νάνα Μούσχουρη και ο Ευγένιος Σπαθάρης με τον Καραγκιόζη του.

Ο δίσκος, που κυκλοφόρησε όσο ακόμα παιζόταν η παράσταση, περιλαμβάνει κλασικά τραγούδια όπως ο Ηθοποιός με τον Δημήτρη Χορν (που επίσης πρωταγωνιστεί στην παράσταση), η Μαύρη Φορντ με τη Μάρω Κοντού, Το Τρένο με τη Ζωή Φυτούση, Ο κυρ-Μιχάλης και Μανούλα Μου με τον Λάκη Παππά. Ο δίσκος δεν περιλαμβάνει τα τραγούδια που ερμήνευε η πρωταγωνίστρια του έργου, η Ρένα Βλαχοπούλου, επειδή ανήκε σε άλλη δισκογραφική εταιρία. Στην αρχική έκδοση του δίσκου σε βινύλιο δεν αναφερόταν το όνομά της. Όταν το 2000 ο δίσκος επανεκδόθηκε σε CD, το όνομά της Βλαχοπούλου προστέθηκε στους συντελεστές της παράστασης καθώς επίσης και αρκετές φωτογραφίες της, μολονότι δε διασώζεται κάποια ηχογράφησή της.

Η παράσταση γνώρισε μεγάλη επιτυχία και το θέατρο ήταν ασφυκτικά γεμάτο καθημερινά. Την παρακολούθησαν μάλιστα πολλές καλλιτεχνικές προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο. Θεωρήθηκε το αντίπαλον δέον της Όμορφης Πόλης, της παράστασης του Μίκη Θεοδωράκη που παιζόταν λίγα μέτρα πιο κάτω στην ίδια οδό, στο θέατρο Παρκ. Και εκείνη η παράσταση ήταν μια απόπειρα ανανέωσης της επιθεώρησης, ωστόσο, παρά την επιτυχία που είχαν και τα δυο έργα, δεν πέτυχαν κάποια σημαντική ανανέωση του δημοφιλούς αυτού θεατρικού είδους και στην ιστορία έχουν μείνει περισσότερο για τα μουσικά παρά για τα θεατρικά τους επιτεύγματα.

«Γεια σας.

Ήρθα για να σας δείξω ο ίδιος την Οδό Ονείρων. Δεν ξεχωρίζει. Είναι ένας δρόμος σαν όλους τους άλλους δρόμους της Αθήνας. Είναι, ας πούμε, ο δρόμος που κατοικούμε. Μικρός, ασήμαντος, λυπημένος, τυραννικός, μα κι απέραντα ευγενικός. Έχει πολύ χώμα, πολλά παιδιά, πολλές μητέρες, πολλές ελπίδες και πολλή σιωπή. Κι όλα σκεπασμένα από ένα τρυφερό, μα κι αβάσταχτο ουρανό.

Εδώ, σ’ αυτό το δρόμο, γεννιούνται και πεθαίνουν τα όνειρα τόσων παιδιών, ίσαμε τη στιγμή που η αναπνοή τους θα ενωθεί με τ’ ανοιξιάτικο αεράκι του επιταφίου και θα χαθεί.

Όμως τη νύχτα δεν τους πιάνει ο ύπνος, κι όταν δεν ονειρεύονται, τραγουδούν…» γράφει ο Χατζιδάκις στον Πρόλογο του έργου του.

Πρόλογος (η Λατέρνα και ο Μάνος Χατζιδάκις) – από το θεατρικό έργο παραμύθι χωρίς όνομα
Όνειρο παιδιών της γειτονιάς α, Οδός Ονείρων, β, Νυχτερινός χορός, γ, Οδός Ονείρων στίχοι: Μάνος Χατζιδάκις, τραγούδι: Γιώργος Μαρίνος και χορωδία
Η μαύρη ford – στίχοι: Μάνος Χατζιδάκις, τραγούδι: Μάρω Κοντού και χορωδία
Όνειρο για τεντιμπόηδες (Τουίστ)
Οι αδελφές Τατα – στίχοι: Αλέξης Σολομός, τραγούδι: Μάρω Κοντού, Ζωή Φυτούση, Σούλα Μπάστα, Νίκη Λεμπέση, Γιώργος Ζωγράφος
Μανούλα μου – στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης, τραγούδι: Λάκης Παππάς – από το θεατρικό έργο παραμύθι χωρίς όνομα
Χατζι-χατζι (Χορός σε 5/8)
Άστρο της ανατολής (Χασάπικο)
Κυρ-μιχαλης – στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης, τραγούδι: Λάκης Παππάς και χορωδία – από το θεατρικό έργο παραμύθι χωρίς όνομα
Ο ηθοποιός – στίχοι: Μάνος Χατζιδάκις, τραγούδι: Δημήτρης Χόρν
Έφυγε το τρένο
α, Χορευτικός αυτοσχεδιασμός
11 β, Έφυγε το τρένο στίχοι: Νίκος Γκάτσος, τραγούδι: Ζωή Φυτούση
Το πάρτι – στίχοι: Μάνος Χατζιδάκις, τραγούδι: Δημήτρης Χόρν
Το πουλί – στίχοι: Μίνως Αργυράκης, τραγούδι: Μάρω Κοντού
Επίλογος (η Λατέρνα και ο Μάνος Χατζιδάκις)