ΕΛΛΑΔΑ

Νόμιμη η κατάργηση δώρων και επιδομάτων αδείας σε συνταξιούχους

Στη λογική ότι το δημοσιονομικό κόστος οφείλει να προσμετρείται στο πλαίσιο των δικαστικών αποφάσεων, κινήθηκε και ο επίτροπος επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά την εισήγησή του στην Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι η κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους του Δημοσίου υπήρξε νόμιμη και συνταγματική.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης για τα δώρα και τα επιδόματα των συνταξιούχων του Δημοσίου στην Ολομέλεια του δικαστηρίου, όπου προήδρευε ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, η εισήγηση του επιτρόπου Αντωνίου Νικητάκη κινήθηκε στη λογική της νομιμότητας των περικοπών αυτών, καθώς, όπως υποστηρίχθηκε, έγιναν για λόγους γενικότερου δημοσίου συμφέροντος και ως εκ τούτου δεν προσκρούουν σε συνταγματικές επιταγές ή σε διατάξεις της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Η δίκη που έγινε χθες αφορούσε προσφυγές συνταξιούχων κατά της κατάργησης των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας που επήλθαν με νόμο του 2013.

Οι συνταξιούχοι υποστηρίζουν ότι με τις περικοπές αυτές, κατάργηση των δώρων και του επιδόματος, παραβιάζονται βασικές συνταγματικές διατάξεις, διατάξεις της ευρωπαϊκής σύμβασης και με δυο λόγια έχουν ως συνέπεια τη χειροτέρευση των συνθηκών της ζωής τους.

Οι νομικοί σύμβουλοι του Δημοσίου, που στήριξαν τις θέσεις της διοίκησης στη δίκη ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τάχθηκαν υπέρ της νομιμότητας και συνταγματικότητας των ρυθμίσεων για κατάργηση δώρων και επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Η απόφαση του Δικαστηρίου, που αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, θα κρίνει αν η κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας είναι σύννομη ή όχι και με βάση αυτή την κρίση των ανώτατων δικαστικών λειτουργών θα καθοριστεί και το αν θα έχουν τύχη αιτήματα συνταξιούχων να λάβουν αποζημίωση από το 2013 και ώς το 2018 γι’ αυτές τις περικοπές.

Πάντως, και το Συμβούλιο της Επικρατείας πρόσφατα με αποφάσεις του επίσης έκρινε συνταγματική και νόμιμη την κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, συνεκτιμώντας –και αυτό το ανώτατο δικαστήριο– τους λόγους γενικότερου δημοσίου συμφέροντος για τους οποίους και επιβλήθηκαν οι εν λόγω περικοπές.

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ-kathimerini.gr