Ντόμινο μέτρων λόγω της πανδημίας
Σημαντική αυξητική τάση παρουσιάζουν τα κρούσματα του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας σε πολλές περιπτώσεις την εκ νέου λήψη περιοριστικών μέτρων.
Πολλά κράτη και πόλεις καταρρίπτουν καθημερινά τα ημερήσια ρεκόρ νέων λοιμώξεων. Ανάμεσά τους, το αρχικά επιτυχημένο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης Ισραήλ, αλλά και το Τόκιο, όπου πλέον ο κορωνοϊός προσβάλλει κυρίως νέους μεταξύ 20 και 30 ετών. Ανάλογες τάσεις στη συμπεριφορά του παθογόνου παράγοντα παρατηρείται και στις ΗΠΑ και αλλού. H νέα έξαρση της πανδημίας ανάγκασε τις Αρχές του Χονγκ Κονγκ να κλείσουν εκ νέου από τη Δευτέρα, νηπιαγωγεία, σχολεία, γυμνάσια και λύκεια. Η ημερήσια αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων στην πρώην βρετανική αποικία, είναι κατά πάσα πιθανότητα, η μεγαλύτερη από την αρχή της πανδημίας.
Ωστόσο, ένα κρούσμα που ανιχνεύθηκε στην πόλη Iντλίμπ της Συρίας, τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών, προκάλεσε εξαιρετικά μεγάλη ανησυχία. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εκεί προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο. Οπως έγινε γνωστό, τη λοίμωξη εμφάνισε γιατρός του νοσοκομείου Μπαλ Αλ Χάουα, κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα, που εμφάνισε συμπτώματα και ζήτησε να ελεγχθεί. Προφανώς η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τα εκατομμύρια κατοίκους του Ιντλίμπ, εκ των οποίων το 1,1 εκατ. μένει σε αυτοσχέδιες σκηνές και παραπήγματα.
Στην Κίνα μεταβαίνει ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προκειμένου να αναζητήσει την προέλευση του κορωνοϊού που προκάλεσε την πανδημία. Οι επιστήμονες του ΠΟΥ, που ειδικεύονται στην κτηνιατρική και την επιδημιολογία, θα συνεργαστούν με τους Κινέζους συναδέλφους τους ώστε να καταστρώσουν το σχέδιο έρευνας. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι η ενδεχόμενη μη συμμετοχή της Βρετανίας στο ευρωπαϊκό σχέδιο προκαταβολικής αγοράς εμβολίων που έχουν πιθανότητες να είναι αποτελεσματικά έναντι της COVID-19, δεν θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με τις φαρμακοβιομηχανίες. Σύμφωνα με δημοσίευμα την Πέμπτη, η βρετανική Telegraph εκτιμούσε ότι το Λονδίνο αποφάσισε να μη συμμετάσχει στον σχεδιασμό της Ε.Ε., επειδή ανησυχεί ότι κάτι τέτοιο θα επιφέρει μεγάλες καθυστερήσεις την εξασφάλιση των σκευασμάτων.
Οι υγειονομικές αρχές του Καζαχστάν, χθες, διέψευσαν τους ισχυρισμούς της κινεζικής πρεσβείας στη χώρα, ότι μία «μυστηριώδης πνευμονία» άγνωστης αιτιολογίας κάνει θραύση του τελευταίους μήνες. «Η πληροφορία αυτή δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια» ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας στην Νουρ Σουλτάν, επισημαίνοντας ότι τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σχετικά με την αναπνευστική λοίμωξη, αφορούν όλα τα κρούσματα πνευμονίας από οποιαδήποτε αιτία. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία τα κρούσματα πνευμονίας στο Καζαχστάν αυξήθηκαν κατά 55% το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά οι θάνατοι μειώθηκαν σημαντικά συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2019.
Τέλος, χρυσές δουλειές κάνουν οι πλαστικοί χειρουργοί σε όλο τον κόσμο, λόγω πανδημίας. Οι ασθενείς που διασχίζουν το κατώφλι των κλινικών τους αυξάνονται σημαντικά επειδή –λόγω lockdown– έχουν περιθώριο χρόνου για ανάρρωση στο σπίτι, ενώ μπορούν εύκολα να κρύψουν τα σημάδια τους πίσω από τη χειρουργική μάσκα.