Νους… διαταραγμένος σε σώμα υγιές
Ολυμπιονίκες που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση ή σε θάνατο
Κατέκτησαν ολυμπιακά, παγκόσμια, ηπειρωτικά μετάλλια. Απέκτησαν χιλιάδες θαυμαστές. Η ζωή τους φάνταζε σαν ένα παραμύθι με χρυσόσκονη. Ομως πίσω από τη λάμψη, οι αθλητές και οι αθλήτριες είναι και αυτοί άνθρωποι. Μπορεί επάνω στο βάθρο να μοιάζουν υπεράνθρωποι αλλά είναι θνητοί και κάποιοι από αυτούς επιρρεπείς σε πάθη ή σε παραβατικότητα.
Πάθη και παραβατικότητα που αμαύρωσαν την αθλητική καριέρα τους. Κάποιοι εξελίχθηκαν σε στυγνούς εγκληματίες. Στη σύγχρονη αθλητική ιστορία υπάρχουν δεκάδες πρωταθλητές που έχουν ακούσει την πόρτα ενός κελιού να κλείνει πίσω τους. Ακόμα και ο Σπύρος Λούης κατηγορήθηκε για πλαστογράφηση στρατιωτικών εγγράφων, έμεινε στη φυλακή για έναν χρόνο, και, στη συνέχεια, αθωώθηκε.
Στις 5 Ιανουαρίου, ο Οσκαρ Πιστόριους θα διαβεί την έξοδο της φυλακής για πρώτη φορά ύστερα από δέκα χρόνια. Εχει καταδικαστεί για τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ. Η υπόθεση απασχόλησε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης διότι διάθετε όλα τα… συστατικά που ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο: ένας παραολυμπιονίκης, ένα μοντέλο, λάμψη και μία δολοφονία.
Ο Πιστόριους όμως δεν είναι ο μόνος αθλητής που έχει εκτίσει πολυετή ποινή. Ο κατάλογος των πρωταθλητών που πέρασαν ένα μέρος της ζωής τους πίσω από τα κάγκελα είναι μεγάλος και μέσα σε αυτόν βρίσκεις δολοφόνους, βιαστές, απατεώνες, κλέφτες, διακινητές ντόπινγκ ή και ναρκωτικών, ενώ υπάρχουν και αυτοί που βρέθηκαν στη φυλακή ή και εκτελέστηκαν για ιδεολογικούς λόγους.
Η πλειονότητα των αθλητών που βρέθηκε στα δίχτυα της παρανομίας είναι πυγμάχοι, παλαιστές και αρσιβαρίστες αλλά υπάρχουν και κωπηλάτες, κολυμβητές, αθλητές του στίβου και του καλλιτεχνικού πατινάζ.
Το 2000, ο Ρικάρντο Γουίλιαμς κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 63,5 κ. Οι άνθρωποι της πυγμαχίας χαρακτήρισαν τον «Ρίκι» ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του χώρου. Η πορεία του όμως ήταν διαφορετική. Ο Αμερικανός καταδικάστηκε για συμμετοχή σε δίκτυο διακινητών κοκαΐνης και η ολυμπιακή καριέρα του έληξε άδοξα. Δεν ήταν όμως ο μόνος ολυμπιονίκης πυγμάχος με καταγωγή από το Σινσινάτι που είχε προβλήματα με τον νόμο.
Ο Τιμ Οστιν (3ος στη Βαρκελώνη) το 2003 κατηγορήθηκε για τον βιασμό μιας 16χρονης αλλά αθωώθηκε. Το 2008 συνελήφθη και πάλι διότι χτύπησε τη γυναίκα του και απείλησε ότι θα τη σκοτώσει.
Ο πρώτος (καταγεγραμμένος) σύγχρονος ολυμπιονίκης που «έβαψε» τα χέρια με το αίμα συντρόφου του ήταν ο Τζέιμς Σνουκ. Ο Αμερικανός σκοπευτής είχε κατακτήσει χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Αμβέρσας. Λίγα χρόνια αργότερα θα σκοτώσει την 24χρονη φοιτήτρια ιατρικής Θεόρα Χικ, με την οποία είχε σχέση. Η υπερασπιστική γραμμή υποστήριξε ότι η 24χρονη απειλούσε πως θα σκοτώσει τη σύζυγο και τα παιδιά του Σνουκ. Το 1930, ο Ολυμπιονίκης θα αφήσει την τελευταία του πνοή σε ηλεκτρική καρέκλα στις φυλακές του Οχάιο.
Ο Αλέξις Βίλα Περντόμο γεννήθηκε στην Κούβα σε μία «σκληρή» γειτονιά. Εμαθε να παλεύει για να επιβιώσει και μέσα από τον αθλητισμό καταξιώθηκε καθώς κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην Ατλάντα (48 κ.), αναδείχθηκε δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στην ελευθέρα και μία φορά ήρθε 2ος.
Το 2004 έπεσε κατά λάθος με το αυτοκίνητό του σε αεροδρόμιο της Φλόριντα και οι αρχές τον καταδίκασαν για τρομοκρατία. Βγήκε από τη φυλακή σε τρία χρόνια αλλά είχε… διαβεί την κόκκινη γραμμή. Λίγα χρόνια αργότερα θα επιστρέψει στο κελί για συμμετοχή σε απαγωγή, βασανισμό και δολοφονία.
Στη φυλακή και ολυμπιονίκης με τίτλο αριστοκρατίας
Για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και απάτη καταδικάστηκε ο Ινάκι Ουρντανγκάριν. Ο Ισπανός δύο φορές «χάλκινος» ολυμπιονίκης στο χάντμπολ υπήρξε κουνιάδος του βασιλιά Φιλίππου της Ισπανίας καθώς είχε παντρευτεί την Ινφάντα Κριστίνα.
Ο πρώην δούκας της Πάλμα ντε Μαγιόρκα έμεινε στις φυλακές για περίπου πέντε χρόνια.
Για οικονομικούς λόγους οδηγήθηκαν σε κελί, μεταξύ άλλων, οι Μπιλ Σίλκγουορθ («χρυσός» ολυμπιονίκης σκοποβολής το 1924), Στιβ Ρίντικ («χρυσός» ολυμπιονίκης στα 4Χ100 το 1976) αλλά και η Μάριον Τζόουνς, η οποία εξέτισε ποινή έξι μηνών για οικονομικές απάτες.
Ο Στάνισλαβ Κονοπάσεκ υπήρξε ένας από τους καλύτερους Τσεχοσλοβάκους αθλητές στο χόκεϊ στον πάγο. Το 1950 θα κατηγορηθεί ότι σχεδίαζε να φύγει κρυφά από τη χώρα και θα καταδικαστεί σε 12 χρόνια φυλακής για «προσβολή της δημοκρατίας». Οταν βγήκε από τη φυλακή συνέχισε να παίζει χόκεϊ στον πάγο και έκλεισε την καριέρα του με 69 γκολ σε 50 αγώνες.
Ολυμπιονίκες καταδικασμένοι για σεξουαλικά εγκλήματα
Βιασμοί και σεξουαλικές παρενοχλήσεις κατέστρεψαν ζωές και αμαύρωσαν τις επιτυχίες πολλών αθλητών. Το 2004, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, οι θεατές είχαν χειροκροτήσει τον Ματσάτο Ουτσισίμπα, ο οποίος αναδείχθηκε «χρυσός» ολυμπιονίκης στα 66 κ. του τζούντο. Το ίδιο συνέβη και στη διοργάνωση του 2008. Λίγα χρόνια αργότερα ο τζουντόκα θα συλληφθεί για βιασμό και θα καταδικασθεί σε πέντε χρόνια κράτησης.
Ο Βόλφγκανγκ Σβαρτς υπήρξε ένας από τους κορυφαίους αθλητές της Αυστρίας στο καλλιτεχνικό πατινάζ. Στους Χειμερινούς του 1968 ανέβηκε στην πρώτη θέση του βάθρου ενώ δύο φορές υπήρξε δευτεραθλητής κόσμου.
Το 2002 θα καταδικασθεί για εμπορία ανθρώπων διότι μετέφερε στη χώρα του γυναίκες από τη Ρωσία και τη Λιθουανία προκειμένου να εργασθούν ως ιερόδουλες. Το 2005, το όνομά του μπλέχτηκε σε μία αντίστοιχη υπόθεση αλλά αθωώθηκε. Ενα χρόνο μετά θα καταδικαστεί σε οκτώ χρόνια για απαγωγή.
Ο Βρετανός Μπράιαν Φελπς ήρθε 3ος στις καταδύσεις το 1960 ενώ υπήρξε και δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης. Λίγα χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια δίκης, θα παραδεχθεί 42 σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς. Τα θύματα όμως ίσως να ήταν περισσότερα. Το 2023 υποστηρίχτηκε ότι ξεπερνούσαν τα 50, με τις περισσότερες να είναι ανήλικες.
Η Μπεσού Σάντο το 2016 θα φορέσει το εθνόσημο της Αιθιοπίας και θα αγωνισθεί στα 1.500 μ. όπου θα τερματίσει 9η. Στην ιστορία όμως θα μείνει ως δολοφόνος του συζύγου της. Μαζί με τα αδέλφια της οργάνωσαν τη δολοφονία. Στο δικαστήριο υποστήριξε ότι ο σύζυγός της έκανε μάγια στην οικογένειά της…
Σπυριδούλα Σπανέα – kathimerini.gr