Νέο σκηνικό διαμορφώνει η συμφωνία για East Med
Παρασκηνιακές διεργασίες μέχρι την τελευταία στιγμή βρίσκονταν σε εξέλιξη ανάμεσα σε Αθήνα, Λευκωσία, Ιερουσαλήμ και… Ρώμη, με σκοπό να αποκτήσει δεσμευτικό χαρακτήρα για όλους η συμφωνία για τον αγωγού East Med, από τα κοιτάσματα του Ισραήλ έως τις ακτές της Ιταλίας.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ, Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θα υπογράψουν σήμερα στην Αθήνα τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού, την οποία αναμένεται να επικυρώσει εν ευθέτω χρόνω και η Ιταλία. Ενας από τους λόγους που οι συζητήσεις διαρκούσαν μέχρι και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ήταν η προσπάθεια να εξασφαλιστούν τέτοιες διατυπώσεις στη διακρατική συμφωνία που θα επιτρέψουν στη, δύσπιστη και παλαιότερα, Ρώμη να ενταχθεί σε ένα έργο το οποίο έχει εγκριθεί από την Ε.Ε.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το πλέον σημαντικό σκέλος των 20 άρθρων και τριών παραρτημάτων της διακρατικής συμφωνίας, που θα υπογραφεί, αφορά την εμπορική εκμετάλλευση. Υφίσταται προσχέδιο εμπορικής συμφωνίας, το οποίο προβλέπει ότι 20% των κοιτασμάτων θα εξάγεται μέσω του East Μed προς την Ευρώπη, καθιστώντας τον με αυτό τον τρόπο εμπορικά βιώσιμο. Υπενθυμίζεται ότι η χωρητικότητα του αγωγού εκτιμάται ότι θα κινείται ανάμεσα στα 12 και 16 bcm φυσικού αερίου (επισήμως προβλέπονται αρκετά αποκλίνουσες τεχνικές προδιαγραφές, χωρητικότητας από 10 έως 20 bcm). Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ισραήλ ξεκίνησε προχθές η παραγωγή φυσικού αερίου στο κοίτασμα-γίγας Λεβιάθαν, ενώ εντός της ΑΟΖ της χώρας υπάρχουν αρκετά ακόμα σημεία στα οποία γίνονται έρευνες και εξορύξεις.
Η επιτάχυνση των διαδικασιών για τον East Med αποτελεί πρωτοβουλία που, σε κάθε περίπτωση, εντάσσεται στο ευρύτερο πλάνο αντιδράσεων της Αθήνας στην τουρκική προσπάθεια ακύρωσής του, μέσω της υπογραφής του μνημονίου Αγκυρας – Τρίπολης. Επιπλέον, οι υπογραφές για τον East Med αποτελούν και μια έμμεση απάντηση προς την Τουρκία, η οποία πρακτικά, με τα πλωτά γεωτρύπανα και τα ερευνητικά πλοία της, έχει ακυρώσει τις περισσότερες έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αύριο, ο κ. Νετανιάχου, εκτός από τη διακρατική συμφωνία που θα υπογράψει με τους δύο ηγέτες της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα έχει σειρά διμερών επαφών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και, βεβαίως, με τους κ. Μητσοτάκη και Αναστασιάδη. Σε γενικές γραμμές το Ισραήλ στηρίζει τη συγκεκριμένη πολιτική εμπράκτως και με πολύ θερμές δημόσιες δηλώσεις. «Η υπογραφή είναι μια ξεκάθαρη δήλωση εκ μέρους των τριών μας κυβερνήσεων ότι προχωρούμε μπροστά, ότι είμαστε δεσμευμένοι στο έργο. Πρέπει να λύσουμε συγκεκριμένα τεχνολογικά και οικονομικά θέματα, αλλά πιστεύω ότι από τη στιγμή που αναλαμβάνουμε αυτή τη δέσμευση, αφού καταλαβαίνουμε τη σημασία του έργου, βρισκόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε (στον ΑΝΤ1), μεταξύ άλλων, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αθήνα Γιόσι Αμράνι.
Αναφερόμενος στην Αγκυρα, ο κ. Αμράνι δήλωσε ότι «η τουρκική πολιτική είναι πολύ ξεκάθαρη, τα τουρκικά μηνύματα είναι επίσης πολύ ευκρινή, αλλά και πάλι το θέμα στο τραπέζι δεν είναι μόνο η Τουρκία. Το θέμα στο τραπέζι είναι οι δικοί μας φυσικοί πόροι και τι θα κάνουμε εμείς με τους φυσικούς μας πόρους. Και θα πρέπει να είναι δική μας απόφαση και όχι το αποτέλεσμα οποιασδήποτε επιβολής που προέρχεται από οποιαδήποτε χώρα από την περιοχή ή αλλού». Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Κυπριακή Δημοκρατία, Σάμι Ρέβελ.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ-kathimerini.gr