Νέες συνεργασίες και απουσίες στην Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Υπό τη βαριά σκιά της πανδημίας ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες της η 18η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία φέτος μετράει νέες συνεργασίες, αλλά και ηχηρές απουσίες.
Το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, που διοργανώνει την έκθεση στους χώρους της Helexpo, τιμά φέτος τη γερμανόφωνη λογοτεχνία σε μια σημαντική συνεργασία με τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, που είχε προαναγγελθεί το 2019 αλλά δεν υλοποιήθηκε πέρυσι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η έκθεση της Θεσσαλονίκης ακολουθεί το μοντέλο λειτουργίας που εισήγαγε η Φρανκφούρτη πριν από λίγες εβδομάδες και έτσι διοργανώνει ένα υβριδικό πρόγραμμα με παρουσιάσεις βιβλίων και συζητήσεις που θα γίνουν διά ζώσης, αλλά και ένα παράλληλο πρόγραμμα αποκλειστικά για το Διαδίκτυο.
Τα αυξημένα κρούσματα, όμως, και η διασπορά του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη έκαναν αρκετούς εκδότες να ξανασκεφθούν την αρχική τους απόφαση να συμμετάσχουν στην έκθεση. Εκδοτικοί οίκοι, όπως ο Πατάκης, το Μεταίχμιο, ο Ικαρος, ο Καστανιώτης, οι εκδόσεις Gutenberg, αποφάσισαν να αποσύρουν τη συμμετοχή τους λόγω των συνθηκών, ενώ είχαν προετοιμάσει πρόγραμμα εκδηλώσεων και παρουσιάσεων βιβλίων. Αλλοι ωστόσο, όπως οι εκδόσεις Πόλις, η Εστία, η Νήσος, η Αγρα, η Νεφέλη, ο Ποταμός και περίπου 240 εκδότες, θα έχουν παρουσία στην έκθεση, αν και ορισμένοι, όπως οι εκδόσεις Παπαδόπουλος, θα συμμετάσχουν μόνο με περίπτερο και χωρίς παρουσιάσεις βιβλίων. «Πιστεύω ότι ο θεσμός της έκθεσης πρέπει να στηριχθεί από όλους», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΙΠ Νίκος Κούκης σχολιάζοντας τις απουσίες σημαντικών εκδοτικών οίκων και πρόσθεσε ότι η επιστροφή της έκθεσης στην κανονικότητα του Μαΐου θα γίνει, αν όλα πάνε καλά, το 2023. Οπότε και την επόμενη χρονιά η ΔΕΒΘ θα έχει φθινοπωρινό χαρακτήρα.
Επαγγελματίες
Στο πλαίσιο του αφιερώματος στη γερμανόφωνη λογοτεχνία έγιναν ήδη δύο επαγγελματικές διαδικτυακές συναντήσεις για τον σχεδιασμό των βιβλίων και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα της μετα-πανδημικής εποχής, ενώ στο τριήμερο της έκθεσης θα υλοποιηθεί η ημερίδα «Let’s Talk» με στόχο να έρθουν πιο κοντά οι επαγγελματίες του βιβλίου. Αν και η παρουσία των Γερμανών εκδοτών θα είναι αρκετά περιορισμένη –λόγω COVID 19–, θα μιλήσουν εκπρόσωποι των ανεξάρτητων γερμανικών εκδοτικών οίκων, σύμβουλοι τεχνολογίας και υπεύθυνοι δικαιωμάτων, ενώ θα απευθύνει χαιρετισμό και ο διευθυντής της έκθεσης της Φρανκφούρτης, Γιούργκεν Μπος.
Η διασπορά του κορωνοϊού στην πόλη οδήγησε αρκετούς εκδότες στην απόφαση να αποσύρουν τη συμμετοχή τους
Ισχυρή θα είναι η παρουσία σύγχρονων Γερμανών συγγραφέων, που θα παρουσιάσουν τα βιβλία τους στο γερμανικό περίπτερο και στους χώρους της έκθεσης, όπως η Γιούντιτ Σαλάνσκι με τον «Κατάλογο απολεσθέντων» (εκδ. Αντίποδες), η Μάργκιτ Αουερ με «Το σχολείο των μαγικών ζώων» (εκδ. Μεταίχμιο), ο Αντρέας Κόσερτ, η Μπετίνα Βίλπερτ, η Στέφανι Ζαρνάγκελ κ.ά.
Την έκθεση θα επισκεφθεί επίσης και η νέα πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Εκδοτών, Μποντούρ Αλ Κασίμι, ενώ το «παρών» θα δώσει και το γνωστό τουρκικό λογοτεχνικό πρακτορείο Kalem Agency.
Θεματικές
Η έκθεση θα υλοποιήσει επίσης το Φεστιβάλ Μεταφραστών και Νέων Λογοτεχνών, θα γίνουν συζητήσεις για την ανάγκη των κλασικών σπουδών, το κίνημα #MeToo, την έννοια της ατομικής ευθύνης με αφορμή την πανδημία, την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821… Ανάμεσα στους ενδιαφέροντες καλεσμένους της έκθεσης είναι μεταξύ άλλων ο καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ Πολ Κάρτλιτζ, ο Γάλλος κριτικός Πιερ Ασουλίν, ο ακαδημαϊκός Ρόντρικ Μπίτον και ο ποιητής Γκέρχαρντ Φάλκνερ. Η είσοδος στην έκθεση επιτρέπεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και με αρνητικό τεστ 48 ωρών.
18η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, 25-28 Νοεμβρίου, Helexpo ΔΕΘ
Σάκης Ιωαννίδης-kathimerini.gr