ΖΩΗ

Νέες οδηγίες ΕΟΔΥ για τη λήξη της καραντίνας

Από δέκα έως και είκοσι ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων κυμαίνεται ο ελάχιστος χρόνος καραντίνας των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό.

Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε νέες, επικαιροποιημένες οδηγίες για τη λήξη της καραντίνας των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, οι οποίες διαφοροποιούνται ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου που καθένας εκδήλωσε. Οι οδηγίες βασίζονται στα νεότερα δεδομένα που υπάρχουν σχετικά με τη μολυσματικότητα της νόσου.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, οι ασθενείς με ήπια νόσο, θα πρέπει να μένουν σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, ενώ για τη λήξη της καραντίνας θα πρέπει επιπλέον να έχουν περάσει τουλάχιστον τρία 24ωρα από την πλήρη ύφεση του πυρετού χωρίς λήψη αντιπυρετικού και βελτίωση των συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα. Για τους ασθενείς με σοβαρή νόσο συνιστάται η απομόνωση για τουλάχιστον 14 με 20 ημέρες –ειδικά για τους ασθενείς με ανοσοκαταστολή, ο χρόνος της απομόνωσης είναι οι 20 ημέρες–, ενώ ισχύουν τα ίδια κριτήρια για τη λήξη της καραντίνας μετά το διάστημα αυτό. Εναλλακτικά, οι ασθενείς μπορούν να λήξουν νωρίτερα την καραντίνα υπό την προϋπόθεση ότι έχουν περάσει δύο διαδοχικές αρνητικές δοκιμασίες μοριακής ανίχνευσης του ιού σε εκκρίσεις του αναπνευστικού, με διαφορά λήψης δείγματος 24 ωρών.

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με σοβαρή COVID-19 ή με ανοσοκαταστολή, οι οποίοι εξέρχονται από το νοσοκομείο, θα πρέπει να συνεχίσουν την απομόνωσή τους κατ’ οίκον έως ότου πληρούνται τα κριτήρια άρσης της απομόνωσης.

Καραντίνα δέκα ημερών από την εργαστηριακή διάγνωση της νόσου (ημερομηνία λήψης δείγματος του αναπνευστικού) απαιτείται στα ασυμπτωματικά άτομα.

Για τις στενές επαφές των ατόμων που έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ότι προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό απαιτείται 14ήμερη καραντίνα.

Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε οδηγίες και για τους επαγγελματίες υγείας που νοσούν από COVID-19, σύμφωνα με τις οποίες ακολουθούνται τα ίδια κριτήρια λήξης της καραντίνας, με τη διαφορά ότι συνιστάται η διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου πριν από την επιστροφή στην εργασία για το προσωπικό των μονάδων υγείας που εργάζεται σε κλινικά τμήματα με ειδικούς πληθυσμούς ασθενών (ανοσοκατεσταλμένοι και βαρέως πάσχοντες). Επίσης, ως μέγιστος χρόνος απομόνωσης συνιστώνται οι 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου. Σε ειδικές περιπτώσεις ένδειξης παρατεταμένης απέκκρισης του ιού συνιστάται η επιστροφή του επαγγελματία υγείας να προσδιορίζεται από την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και ειδικούς.