Μόρια: «Στάχτη» έγινε η δομή – Σε τραγική κατάσταση πρόσφυγες στους δρόμους του νησιού
Χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν στιβαγμένοι στον υπαίθριο καταυλισμό στο δρόμο που οδηγεί από το ΚΥΤ μέχρι την είσοδο της πόλης
Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Μόρια με συνεχείς αναζωπυρώσεις της φωτιάς που είχαν ως αποτέλεσμα ο χώρος του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης να έχει καταστραφεί πλήρως.
Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν στιβαγμένοι στον υπαίθριο καταυλισμό στο δρόμο που οδηγεί από το ΚΥΤ μέχρι την είσοδο της πόλης.
Οικογένειες, παιδιά κοιμήθηκαν για άλλη μια νύχτα στους δρόμους, σε χωράφια, μέχρι και σε νεκροταφεία. Οι περισσότεροι κρατούν σακούλες με τα ελάχιστα υπάρχοντά τους.
Το μεγαλύτερο μέρος προσφύγων και μεταναστών έχει κατευθυνθεί στον Καρά Τεπέ, όπου βρίσκονται αντιμέτωποι με μπλόκα της αστυνομίας, ενώ αντίστοιχο είναι το σκηνικό που επικρατεί στην Αγιάσο, με μπλόκα κατοίκων που δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να δημιουργηθεί ξανά το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Στο πλαίσιο αυτό, οι συγκεντρωμένοι δεν επιτρέπουν ούτε και στα μηχανήματα του στρατού να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε εργασία αποκατάστασης.
Τις ενέργειες των κατοίκων στηρίζουν και οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίες μάλιστα αρνήθηκαν την εγκατάσταση προσφύγων ξανά μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας ή σε δύο κλειστά στρατόπεδα του νησιού.
Σχοινάς: Η Μόρια είναι εδώ για να θυμίζει την Ευρώπη που πρέπει να αλλάξουμε
Την ίδια στιγμή, το μήνυμα πως η Μόρια είναι εδώ για να θυμίζει την Ευρώπη που πρέπει να αλλάξουμε και ότι είναι αδιανόητο ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμη μια ενιαία μεταναστευτική συνεκτική πολιτική, έστειλε από τη Μυτιλήνη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Η Μόρια είναι εδώ για να θυμίζει την Ευρώπη που πρέπει να αλλάξουμε. Είμαστε μια οικογένεια 27 κρατών, είμαστε η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, έχουμε το 25% του παγκόσμιου πλούτου, είναι αδιανόητο ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμη μια ενιαία μεταναστευτική συνεκτική πολιτική» τόνισε.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σχοινάς ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες, αυτό τον Σεπτέμβριο, θα παρουσιαστεί το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, «που θέλουμε να βάλει ένα τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση» και διαμήνυσε πως δεν είναι πια ανεκτό μερικά κράτη μέλη να σηκώνουν στους ώμους τους ένα δυσανάλογο βάρος για όλους τους υπόλοιπους.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, άφησε αιχμές για τη στάση της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, η συνάντηση με τους οποίους απέβη άκαρπη. «Μετά τη χθεσινή άκαρπη σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στην Μυτιλήνη με τους Δημάρχους και τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας, τους απευθύνω κάλεσμα ευθύνης, ώστε να βοηθήσουν ουσιαστικά και αποφασιστικά στην εξεύρεση λύσης αμέσως. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε:
«Και η αυτοδιοίκηση στο νησί έχει χρέος να προτείνει τόπους άμεσης υποδοχής των μεταναστών που είναι στους δρόμους, με όρους απόλυτης ασφάλειας για τους κατοίκους του νησιού και τους μετανάστες, και ταυτόχρονα να μην αρνείται με στείρο και άγονο τρόπο, όλες τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από την πλευρά της πολιτείας».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Αναγνώρισε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, επιρρίπτοντας ευθύνες για τη στέγαση των προσφύγων στους τοπικούς άρχοντες.