Μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους – Πότε θα βγει απόφαση
Τέλη Αυγούστου θα ανακοινώσει η κυβέρνηση την απόφαση απαγόρευσης στους κλειστούς χώρους των ανεμβολίαστων, σύμφωνα με πληροφορίες. Ουσιαστικά όλοι οι κλειστοί χώροι θα είναι αμιγείς.
Η κυβέρνηση, όπως διεμήνυσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου, δεν πρόκειται να χαλαρώσει τα μέτρα για τους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας το φθινόπωρο, όταν η σταδιακή επιδείνωση του καιρού ουσιαστικά θα καταστήσει αδύνατη τη χρήση των ανοιχτών χώρων, οι οποίοι σήμερα λειτουργούν ως μεικτοί.
Αυτό σημαίνει ότι από τον Σεπτέμβριο όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης δεν θα έχουν δυνατότητα εισόδου στους κλειστούς και θερμαινόμενους χώρους εστιατορίων, μπαρ και κέντρων διασκέδασης, οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς.
Αντίθετα, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να εισέλθουν απρόσκοπτα, παρουσιάζοντας στην είσοδο το ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους. «Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου.
Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται προς τα τέλη Αυγούστου όταν και εκπνέουν οι υφιστάμενοι κανόνες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε άλλωστε, πως «κάποια δείγματα γραφής τα έχουμε ήδη δώσει. Μην περιμένετε, λοιπόν, ότι θα υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση ως προς την προσέγγισή μας για το ποιος μπορεί ή δεν μπορεί να μπαίνει σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας όταν με το καλό επιστρέψουμε στις πόλεις και αρχίσει ο καιρός να κρυώνει».
Δεν θα γίνει πάλι οριζόντιο lockdown
Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν ξανά οριζόντια μέτρα αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας επειδή κάποιοι πολίτες αρνούνται να εμβολιαστούν. «Η οικονομία θα λειτουργήσει, η κοινωνία θα μείνει ανοιχτή. Και η απάντηση στο πρόβλημα της μετάλλαξης Δέλτα δεν είναι το lockdown, είναι ο εμβολιασμός και η στοιχειώδης προστασία και η κοινή λογική» είπε.
Όλες οι επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι τα εμβόλια περιορίζουν τον κίνδυνο προσβολής από τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά κυρίως προστατεύουν από την εμφάνιση σοβαρών και επικίνδυνων συμπτωμάτων σε περίπτωση που ο εμβολιασμένος νοσήσει, σημειώνουν στελέχη της κυβέρνησης και ειδικοί, επιχειρώντας να παρακινήσουν τους ανεμβολίαστους να πάρουν την απόφαση και να κλείσουν ραντεβού εμβολιασμού.
Το «αγκάθι»
Το «αγκάθι» για την κυβέρνηση και το σύστημα Υγείας είναι ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων στην παραγωγική ηλικία των 18-40 είναι χαμηλό και έχει χαρακτηριστικά «Βαλκανικών χωρών».
Γι’ αυτό και σχεδιάζεται ειδική καμπάνια ώστε να πεισθούν και αυξήσουν τα ραντεβού εμβολιασμού. Αν η χώρα δεν φθάσει σε ένα ποσοστό κάλυψης 75% -80%, τότε η οικονομία της θα παραμείνει ευάλωτη.
«Αν εμβολιαστείς, δεν είσαι απόλυτα προστατευμένος από τον ιό, αλλά η πιθανότητα να αρρωστήσεις βαριά και να πεθάνεις είναι πάρα-πάρα πολύ μικρή, απειροελάχιστη. Το ίδιο δεν ισχύει για αυτούς οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι» τόνισε την Πέμπτη 12 Αυγούστου ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.