ΣΠΟΡ

Μπάσκετ: «Αυτοκάθαρση» η λύση

Με τα ισχύοντα οικονομικά δεδομένα στο επαγγελματικό μπάσκετ, η συμμετοχή 14 ομάδων φαντάζει «πολυτέλεια», όταν ήδη από τον Ιανουάριο κάθε αγωνιστικής περιόδου υπάρχει καθυστέρηση πληρωμών και ασφυξία με την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.

Η υπόθεση εργασίας για τη συμμετοχή 16 ομάδων στη «λίγκα» του επαγγελματικού μπάσκετ στο επόμενο πρωτάθλημα που συζητήθηκε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του ΕΣΑΚΕ, παρομοιάζεται με «σενάριο» επιστημονικής «φαντασίας», συγκριτικά με την ωμή πραγματικότητα που βιώνουν οι 12 εκ των 14 ομάδων και εξαιρουμένων του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Με τα ισχύοντα οικονομικά δεδομένα εσόδων στο επαγγελματικό μπάσκετ και στη δεκαετία της κρίσης της ελληνικής οικονομίας, η συμμετοχή 14 ομάδων είναι, ήδη… «πολυτέλεια», όταν από τον Ιανουάριο κάθε αγωνιστικής περιόδου, υπάρχει καθυστέρηση πληρωμών και ασφυξία, με την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.

Στη μετά κορωνοϊό εποχή και με το ύψος των δεδομένων οικονομικών ζημιών να είναι άγνωστο, η αναδιάρθρωση των 16 ομάδων στο ελληνικό επαγγελματικό πρωτάθλημα, προκαλεί μόνο… γέλωτα. Διότι η εμπορικότητα του ελληνικού μπάσκετ είναι σε κατακόρυφη πτώση και τα έσοδα των ομάδων από την κεντρική χορηγία του πρωταθλήματος, τα τηλεοπτικά δικαιώματα, την προσέλκυση διαφημιζόμενων από κάθε ΚΑΕ και οι εισπράξεις των εισιτηρίων καλύπτουν μετά βίας, το 40% των εξόδων, αναλόγως και με τον εκάστοτε προϋπολογισμό. Ακόμα και η πιθανή επιστροφή του Ολυμπιακού (με πρόσκληση-wild card) δεν θα προκαλέσει αύξηση της χορηγίας του πρωταθλήματος, άνω του 20% και ενώ δεν υπάρχει κεντρική τηλεοπτική «στέγη» και διαχείριση…

H ΕΟΚ είναι αρνητική σε δύο ενδεχόμενες εισηγήσεις του ΕΣΑΚΕ. Στην αριθμητική αναδιάρθρωση του επόμενου πρωταθλήματος, ώστε οι ομάδες να αυξηθούν σε 16 από τις 14, με τη συμμετοχή των δύο που θα προαχθούν από την Α2 κατηγορία, αλλά και στην παραμονή των υπαρχόντων 14 ομάδων, χωρίς τις δύο ομάδες της μικρότερης κατηγορίας. Συνεπώς, η ομοσπονδία είναι υπέρ του μοντέλου των 14 ομάδων, το οποίο θεωρεί ότι είναι οριακά… βιώσιμο και δεν δέχεται να μην υπάρξει αγωνιστική προαγωγή από την Α2, γιατί είναι ειλημμένη απόφασή της να υπάρξουν άνοδοι και υποβιβασμοί σε όλα τα εθνικά πρωταθλήματα που διοργανώνει.

Αυτές οι «συμπληγάδες» φέρνουν τον ΕΣΑΚΕ στον «μονόδρομο» να συνεχίσει η «λίγκα» να έχει 14 ομάδες, έχοντας αποδεχθεί δύο ομάδες από την Α2, αλλά και να υποβιβαστούν δύο ΚΑΕ. Mε την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος των 21 αγωνιστικών, η βαθμολογία ακυρώνεται ουσιαστικά για την ανάδειξη του πρωταθλητή και των δύο ομάδων, τον Αρη και τον ΠΑΟΚ, που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις και είχαν κατεύθυνση υποβιβασμού  για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Γι’ αυτόν τον λόγο, ο συνεταιρισμός ζήτησε νομοθετική ρύθμιση ώστε να αποφασίσουν τα ίδια τα μέλη του για το ποιες ομάδες θα παίξουν στην Α1, την επόμενη περίοδο, με «άγνωστα», όμως, κριτήρια, εφόσον ο ΕΣΑΚΕ παραλείψει τη βαθμολογία των 21 αγωνιστικών.

Η πλειοψηφική τάση των «νοικοκυρεμένων» οικονομικά ΚΑΕ είναι να γίνει «αυτοκάθαρση» στο επαγγελματικό μπάσκετ, ζητώντας τη θέσπιση κριτηρίων που δεν πληρούν, ήδη, άλλες ΚΑΕ κι ας βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι της «λίγκας», αφού η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού «έκλεισε» ελλιπείς φακέλους, είτε γιατί αυτές οι ΚΑΕ δεν έχουν εφαρμόσει τον νόμο που ισχύει για όλες τις ανώνυμες εταιρείες και απλώς μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καταγγελία από άλλους συνεταίρους της Basket League…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ-kathimerini.gr