ΕΛΛΑΔΑ

Μικρότερο όριο για προστασία πρώτης κατοικίας θέλουν οι θεσμοί

Αποφασισμένοι να πιέσουν για να μειωθεί το όριο της αξίας της πρώτης κατοικίας που προστατεύεται, σε σύγκριση με το ισχύον σήμερα στο πλαίσιο του ν. Κατσέλη, εμφανίσθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί κατά τις επαφές που είχαν χθες με τραπεζίτες και κυβέρνηση. Το σημερινό όριο ανέρχεται στις 280.000 ευρώ (για οικογένεια με τρία τέκνα) και η κυβέρνηση προτείνει ως όριο τις 250.000 ευρώ, ποσό που θεωρείται υπερβολικό τόσο από τις τράπεζες όσο και από τους θεσμούς. Οι τράπεζες προτείνουν ως όριο τις 100.000 ευρώ.

Τα κόκκινα δάνεια είναι το μείζον θέμα αυτής της αξιολόγησης, που ξεκίνησε επισήμως χθες, με συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των θεσμών. Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε με μια γενική επισκόπηση των εκκρεμών θεμάτων και στη συνέχεια μπήκε το χρηματοπιστωτικό στο τραπέζι.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των κόκκινων δανείων, οι θεσμοί φέρονται να υποστηρίζουν την παράλληλη προώθηση της πρότασης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για ένα Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, καθώς και αυτής της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία ειδικού οχήματος με χρήση του αναβαλλόμενου φόρου. Το θέμα συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση που είχε προχθές το βράδυ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με τους επικεφαλής των θεσμών. Οι τελευταίοι αναγνώρισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι τράπεζες πρέπει να έχουν δυνατότητα πρόσβασης και στα δύο σχήματα και να επιλέξουν αυτό που προτιμούν. Αυτή την ιδέα φέρεται να προωθεί και ο κ. Στουρνάρας. Ωστόσο, ο κ. Τσακαλώτος έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι το υπουργείο προωθεί βασικά την πρόταση του ΤΧΣ, χωρίς να αποκλείει να προστεθεί στη συνέχεια και η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς το ένα μοντέλο δεν αποκλείει το άλλο.

Οι συναντήσεις

Να σημειωθεί ότι χθες υπήρξαν διαδοχικές συναντήσεις των επικεφαλής των θεσμών με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στις οποίες συζητήθηκαν τα δύο σχέδια, του ΤΧΣ και της ΤτΕ, που είναι στο τραπέζι ως συμπληρωματικά εργαλεία για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και τα επιμέρους πλάνα των τραπεζών, βάσει των οποίων δεσμεύονται έναντι του SSM.

Είχαν προηγηθεί συναντήσεις τραπεζικών στελεχών με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, στις οποίες συζητήθηκαν τα θέματα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς και θέματα που έχουν να κάνουν με τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Οι τράπεζες από την πλευρά τους έθεσαν θέματα που έχουν να κάνουν με την καταστρατήγηση του συστήματος των πλειστηριασμών, όπως η αμφισβήτηση της τιμής εκκίνησης από μερίδα οφειλετών, που σύμφωνα με τις τράπεζες επιστρατεύεται ως εργαλείο κυρίως από στρατηγικούς κακοπληρωτές προκειμένου να καταστεί άγονη η διαδικασία. Αντίστοιχα, τέθηκε το θέμα του κόστους που συνεπάγονται η διακράτηση και η τακτοποίηση των ακινήτων που περιέρχονται στην κυριότητα των τραπεζών ύστερα από πλειστηριασμούς.

Στα άλλα θέματα της ατζέντας, οι θεσμοί διαμηνύουν την έντονη ανησυχία τους για το θέμα των αναδρομικών που ενδέχεται να επιδικάσουν τα δικαστήρια σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους. Πηγές αναφέρουν ότι η αναγνώριση αναδρομικών της τάξης των 17-18 δισ. ευρώ δεν μπορεί να αποκλεισθεί, κάτι που θα προκαλούσε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να αντιδράσει με νέα νομοθετική ρύθμιση, σε μια τέτοια περίπτωση. Ανοικτά μέτωπα υπάρχουν, πάντως, σε όλα σχεδόν τα προαπαιτούμενα και παρότι οι θεσμοί θέλουν να μη δημιουργηθεί πρόβλημα και να εκταμιευθούν τα SMPs και ANFAs, εκτιμάται ότι δεν θα είναι ελαστικοί και θα ασκήσουν έντονες πιέσεις, ώστε να εκπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις της χώρας πριν από το τέλος Φεβρουαρίου. Διαφορετικά, δύσκολα θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των κρατών-μελών, και ιδίως της Γερμανίας, για την εκταμίευση.

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ, ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ