Μια «Στάση» στην Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
«Η “Στάση” είναι ένας πολυσήμαντος όρος και συνοψίζει πολλούς από τους προβληματισμούς της ομάδας επιμελητών της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης», είπε η Συραγώ Τσιάρα, αναπληρώτρια διευθύντρια του MOMus (του Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του MOMus – Πειραματικού Κέντρου Τεχνών), διευθύντρια και μέλος της επιμελητικής ομάδας της Μπιενάλε, που χθες παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους. «Επιλέξαμε τη “Στάση”», διευκρίνισε, «καθώς μας προσφέρει τον χρόνο για να ξαναδούμε με νηφαλιότητα τη σύγχρονη τέχνη μακριά από την κυρίαρχη μορφή του θεάματος, της αγοράς και του εντυπωσιασμού. Εχουμε το βλέμμα επικεντρωμένο στο παρόν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αγνοούμε τις συνέχειες, τις ρήξεις και τις ανατροπές της Ιστορίας, οι οποίες και συνδιαμορφώνουν το σημερινό βίωμα».
Η λέξη-κλειδί της φετινής διοργάνωσης που ορίζει τη θεματική της επιδέχεται πολλές ερμηνείες, και με τους ανοικτούς της ορίζοντες δίνει τη δυνατότητα στην επιμελητική ομάδα για μια ευρύτατη αναζήτηση, «μια ιστορική επισκόπηση του εαυτού, του κόσμου και της ζωής μέσα από καλλιτεχνικές θέσεις και έργα», όπως σημειώνουν. «Με ερωτηματικά ή ενθουσιασμό, με αντιστάσεις ή ανατροπές, με ποιητικότητα ή ρεαλισμό, με φαντασία ή κριτική θεώρηση της πραγματικότητας, με ερευνητικότητα ή επινοητικότητα, οι καλλιτέχνες αναζητούν εναλλακτικά σημεία θέασης του παρελθόντος, του παρόντος και του μελλοντικού κόσμου, και με κάποιον τρόπο τον ανασυνθέτουν».
Αφήνοντας για λίγο το καλλιτεχνικό πεδίο για χάρη των αριθμών, ας αναφέρουμε ότι οι 11 επιμελητές του θεσμού, ο οποίος φέτος συμπληρώνει 12 χρόνια παρουσίας στα εγχώρια και διεθνή δρώμενα, δημιούργησαν ένα ευρύτατο, ποικίλο πρόγραμμα στο οποίο λαμβάνουν μέρος περισσότεροι από 50 καλλιτέχνες τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Ετσι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις μιας μεγάλης διοργάνωσης, πόλου έλξης καλλιτεχνών και φιλότεχνου κοινού για τους τέσσερις προσεχείς μήνες (12.10.2019-16.02.2020). Η φετινή Μπιενάλε αποτελείται από την κεντρική έκθεση, το Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης, ενώ πλαισιώνεται από εκδηλώσεις λόγου με ομιλίες, συνέδρια και ημερίδες, όπως και παράλληλα projects, masterclasses, ξεναγήσεις για το κοινό και εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά. Απλώνεται δε σε ολόκληρη την πόλη, καθώς συμμετέχουν έξι διαφορετικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη και ένας στην Αθήνα.
Η συλλογική δουλειά που απαιτήθηκε για τέτοια ανοικτή και εξωστρεφή διοργάνωση υπογραμμίστηκε επίσης από τη Μαρία Τσαντσάνογλου, γενική διευθύντρια του MOMus και διευθύντρια του MOMus – Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη: «Η Μπιενάλε δεν είναι κάτι απρόσωπο, μια διοργάνωση που γεννά μια μηχανή», είπε δίνοντας το στίγμα του θεσμού. «Είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς από ένα σύνολο ανθρώπων που με επιμονή, υπομονή και αγάπη για τη σύγχρονη τέχνη αγωνίζονται απέναντι σε αντιξοότητες και προβλήματα να κρατήσουν ψηλά τον παραγνωρισμένο ορισμένες φορές σύγχρονο πολιτισμό».
Οι χώροι: MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη, MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, MOMus – Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, Αλατζά Ιμαρέτ, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το MOMus – Μουσείο Αλεξ Μυλωνά. Το πλήρες πρόγραμμα, στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης: www.thessalonikibiennale.gr.
ΜΑΡΩ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ