Μια παράσταση-μύησης στην όπερα
Τον «τοίχο» που υψώνεται ανάμεσα στους νέους και στο μουσικό είδος που λέγεται όπερα, πρόκειται να «σπάσει» το επόμενο διάστημα μία μουσικοθεατρική κωμωδία. Στόχος είναι τα παιδιά που θα περάσουν από την …άλλη πλευρά, να γνωρίσουν το είδος, να το κατανοήσουν και να πάψουν να το …φοβούνται.
Η θεατρική παράσταση, που είναι ταυτόχρονα κι ένα Gala Όπερας, με έντονο το κωμικό στοιχείο, είναι το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κι έχει τον τίτλο – πρόταση «Πάμε Όπερα;». Απευθύνεται σε όλη την οικογένεια, αλλά κυρίως σε παιδιά και νέους 5-15 ετών και θα παρουσιαστεί με ελεύθερη είσοδο σε πολλούς χώρους.
«Το Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στην μύηση των νέων ανθρώπων στο λυρικό θέατρο. Στόχος είναι να χτιστεί το μελλοντικό κοινό της όπερας, που είναι γνωστό ότι συρρικνώνεται το τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, όπου δεν ανεβαίνουν συχνά», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Άννα Μυκωνίου.
Το μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει περίπου δώδεκα άριες από πολύ γνωστές όπερες που γνωρίζουν ακόμη και οι νέοι μέσα από …ringtones, τηλεοπτικές διαφημίσεις και ταινίες. Όλες αυτές θα ακουστούν μέσα στην παράσταση, η υπόθεση της οποίας έχει να κάνει με την πρόβα τζενεράλε ενός Gala Όπερας, όπου γίνεται γνωστό ότι λείπουν οι δύο από τους τέσσερις τραγουδιστές. Μέσα σ’ αυτήν την αναστάτωση και την προσπάθεια προσαρμογής των συντελεστών στα νέα δεδομένα, φτάνει ένας χεβιμεταλάς δημοσιογράφος για να αποτυπώσει όλο αυτό που συμβαίνει επί σκηνής, το οποίο όμως αρχικά, φαντάζει στα αυτιά του «σκέτο ξενέρωμα».
«Μέσα από την παράσταση μαθαίνουμε στα παιδιά όσα χρειάζεται να ξέρουν για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν μία όπερα, για να καταλάβουν ότι όταν λέμε λυρικό θέατρο, δεν εννοούμε “ μία χοντρή κυρία που τσιρίζει”, αλλά μπορεί να εννοούμε νέους, ωραίους ανθρώπους που ερμηνεύουν, ότι αυτά τα “ ακαταλαβίστικα” που λένε μπορεί να έχουν από πίσω ένα νόημα και ότι υπάρχουν ιστορίες, που μπορεί να είναι παιχνιδιάρικες, δραματικές ή και “ κοψοφλέβικες” -όπως λέει ο δημοσιογράφος, αλλά είναι αληθινές», είπε από την πλευρά του ο σκηνοθέτης της παράστασης Αθανάσιος Κολαλάς.
Ευκαιρία σε ταλαντούχους νέους καλλιτέχνες να συμμετέχουν σε επαγγελματική παράσταση
Όπως τόνισαν και οι δύο, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι στην παράσταση συμμετέχουν νέοι μουσικοί και ηθοποιοί, κάποιοι εκ των οποίων σπουδάζουν ακόμη στη Θεσσαλονίκη και τους δίνεται η ευκαιρία να κάνουν την πρώτη τους επαγγελματική δουλειά. Στη μουσική διεύθυνση/προετοιμασία και το πιάνο είναι ο 22χρονος Κωνσταντίνος Κατσούλης, που σπουδάζει στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
Συνομήλικος και τις ίδιες σπουδές κάνει και ο βαρύτονος Κωνσταντίνος Σταφυλλίδης, που -όπως είπε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ερμηνεύει ένα …στερεότυπο της δουλειάς του. «Στην παράσταση είμαι πολύ σοβαρός, θέλω οπωσδήποτε να γίνει η συναυλία, το οποίο όμως σιγά – σιγά πρέπει να μαλακώσει για να αντεπεξέλθω στα υπόλοιπα έκτακτα δεδομένα. Στο μεταξύ, τυχαίνει να είμαι έτσι στην προσωπική μου επαγγελματική σταδιοδρομία, οπότε δεν νιώθω ότι παίζω κάποιο ρόλο», είπε χαρακτηριστικά.
Η μέτζο σοπράνο Βασιλική Πολύχρονου είναι 24 ετών, σπουδάζει στο Δημοτικό Ωδείο Πολίχνης και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ενώ λίγο μεγαλύτερης ηλικίας είναι η σοπράνο Γιώτα Κοντού, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση στη μονωδία, με σπουδές και στο εξωτερικό και πολλές επαγγελματικές εμπειρίες. «Ο ρόλος μου είναι η κλασική τραγουδίστρια που προσπαθεί να μπει σ’ αυτό το χώρο, έχει τεράστια λαχτάρα να τραγουδήσει, αλλά δεν …πίνει νερό από την πηγή στην οποία έχει πάει και αρχίζει να βγάζει αγανάκτηση, προσθέτοντας ένα ακόμη πρόβλημα στην πρόβα τζενεράλε», είπε η κ. Κοντού.
Ο Βενιαμίν της παρέας των ερμηνευτών είναι ο 20χρονος Αντώνης Λιθοξόπουλος, που σπουδάζει ακόμη υποκριτική και αυτή είναι η πρώτη του επαγγελματική παράσταση. Αντίθετα, αρκετές επαγγελματικές εμπειρίες έχει ο ηθοποιός Γιώργος Χριστοφορίδης, απόφοιτος του ΚΘΒΕ το 2017, που στο έργο υποδύεται τον δημοσιογράφο. Στο βιολί και το τσέλο είναι η Παρασκευή Καδαλά και ο Δημήτρης Ντάνης αντίστοιχα, ενώ τις ενορχηστρώσεις έκανε ο Κωνσταντίνος Γρηγορίου.
Το «Πάμε Όπερα;» έχει ελεύθερη είσοδο και κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 19/10 στις 6 το απόγευμα στο αμφιθέατρο Σταύρος Κουγιουμτζής του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, ενώ την Κυριακή θα ανέβει στο δημοτικό κτήριο Παύλος Μελάς στο δήμο Ωραιοκάστρου. Τα επόμενα Σαββατοκύριακα θα το υποδεχτεί το κοινό στα Κουφάλια, στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, στους Αμπελόκηπους, στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, στην Καλαμαριά και στην Ηράκλεια Σερρών.