ΖΩΗ

Μια καθηγήτρια μουσικής στις Συκιές υποψήφια για το Παγκόσμιο Βραβείο Δασκάλου 2020!

Δημιούργησε μία πρωτοποριακή μέθοδο διδασκαλίας με χρωματιστούς σωλήνες, τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες.

Ο λόγος για την κ. Έφη Μπαχτσεβάνα, την πρώτη καθηγήτρια μουσικής που όχι μόνο έφερε στην Ελλάδα τα Boomwhackers, αλλά και δημιούργησε μία πρωτοποριακή μέθοδο διδασκαλίας τους, τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες.

Η κ. Έφη Μπαχτσεβάνα, λοιπόν, η οποία δέκα χρόνια τώρα έχει αφιερωθεί στην διδασκαλία των Boomwhackers, έχοντας μάλιστα γράψει και δύο σχετικά βιβλία, το εν εκ των οποίων συνδυάζει τα πρωτότυπα αυτά μουσικά όργανα με την εκμάθηση των Αγγλικών, προτάθηκε πρόσφατα από τον παγκόσμιο εκπαιδευτικό οργανισμό AKS Education Awards για το Global Teacher Award of 2020.

Ο σχετικός διαγωνισμός του AKS Education, με έδρα την Ινδία, λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, τον Σεπτέμβριο. Υποψήφιοι σε αυτόν είναι 600 εκπαιδευτικοί από όλον τον κόσμο και από διάφορες ειδικότητες, οι όποιοι έχουν ξεχωρίσει μέσω του έργου τους, έχοντας εφεύρει καινοτόμες διδασκαλίες που εφαρμόζουν στην σχολική τάξη.

Ποια είναι η Έφη Μπαχτσεβάνα και τι είναι τα Boomwackers που της χαρίζουν τώρα παγκόσμια αναγνώριση

Η Έφη Μπαχτσεβάνα είναι καθηγήτρια μουσικής στα Δημοτικά Ωδεία Νεάπολης – Συκεών. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική σε πολύ μικρή ηλικία και πάντα αναζητούσε νέα μονοπάτια και μουσικές διαδρομές για να διευρύνει τις γνώσεις και το μουσικό ενδιαφέρον της.

Τα Boomwhackers τα ανακάλυψε πριν από 10 χρόνια τυχαία, μέσω διαδικτύου, τα παρήγγειλε και άρχισε να δοκιμάζει τις δυνατότητές τους. Σταδιακά τα έφερε στην τάξη, τα έδειξε σε μικρούς μαθητές μα και σε ενήλικες. Από το 2012 άρχισε να τα διδάσκει πανελλαδικά, δημιουργώντας μάλιστα την Boomwhacker Orchestra, αποτελούμενη από παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών, η οποία έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκδηλώσεων.

Δεν υπήρχε βιβλιογραφία για το πρωτοποριακό αυτό είδος μουσικής διδασκαλίας στα ελληνικά, οπότε βάση της δικής της εμπειρίας με την εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων, έγραψε το πρώτο της βιβλίο «Παίζω εύκολα μουσική με τα Boomwhackers» στα ελληνικά, με τη μέθοδο διδασκαλίας Boomwhackers που η ίδια δημιούργησε.

Στο δεύτερο βιβλίο της «έμπλεξε» και τα Αγγλικά, σκεπτόμενη, ότι αφού απευθύνεται και σε παιδιά μικρών ηλικιών στα ωδεία, γιατί να μη μάθουν μουσική ταυτόχρονα με τα Αγγλικά; Έτσι, προέκυψε το «Let’s Play Boomwhackers».

Μετά συνέχισε το εγχείρημά της με την εισαγωγή της διδασκαλίας των Boomwhackers σε παιδικούς σταθμούς, όπου δίδαξε για πάνω από 5 χρόνια, ενώ έβαλε για πρώτη φορά τα Boomwhackers στα μαθήματα της μουσικής προπαιδείας στα Ωδεία και στην εκπαίδευση των ελληνικών.

«Το παν είναι η χαρά που παίρνουν τα παιδιά μέσα από τη μουσική»

Από την πρώτη στιγμή που τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα Boomwhackers, ο ενθουσιασμός τους δεν περιγράφεται. Αυτός είναι και ο λόγος που και οι γονείς τα δέχτηκαν με χαρά, ως κάτι καινούργιο και διαφορετικό. Τα παιδιά τα αγαπούν και ζητούν να αποκτήσουν κι εκείνα ένα ζευγάρι boom, γιατί χάρη σε αυτό διαπιστώνουν πόσο εύκολο είναι να μάθεις να παίζεις μουσική.

«Εξάλλου, και εγώ με τη μέθοδό μου απευθύνομαι σε ανθρώπους που δεν ξέρουν μουσική και θέλουν να μάθουν να παίζουν γρήγορα και σε μικρό διάστημα» λέει η ίδια.

Η διεθνής αναγνώριση

Το βιβλίο «Let’s Play Boomwhackers» έδωσε το έναυσμα για να καλέσουν την Έφη Μπαχτσεβάνα στο εξωτερικό, προκειμένου να παρουσιάσει την πρωτοποριακή μέθοδο διδασκαλίας της σε μουσικά workshops και καλλιτεχνικούς χώρους και συνέδρια. Η Κύπρος ήταν η αρχή, ενώ ακολούθησαν η Ολλανδία, η Βουλγαρία, η Ουκρανία και η Κωνσταντινούπολη.

Πριν από λίγο καιρό, ένας δάσκαλος από την Ινδία ανακάλυψε την κ. Μπαχτσεβάνα μέσω φέισμπουκ και της είπε: «Μας αρέσει πολύ αυτό που κάνεις! Δεν έχουμε κάτι τέτοιο στην Ινδία! Θέλεις να κάνουμε ένα Skype Session, ώστε να το δείξουμε στους μαθητές μας;». Η καθηγήτρια μουσικής αποδέχτηκε με χαρά και λίγες μέρες μετά, επικοινώνησαν μαζί της δύο ακόμα δάσκαλοι που με ενθουσιασμό την κάλεσαν για online μάθημα.

Πολύ σύντομα ήρθε η πρόσκληση από τον εκπαιδευτικό οργανισμό AKS Education: Της ζήτησαν να βρεθεί τον Απρίλιο του 2020 στην Ινδία για να εκπαιδεύσει στα Boomwhackers 300 σπουδαστές, ενώ τόσο πολύ άρεσε η μέθοδός της που ταυτόχρονα την έθεσαν και υποψήφια του μεγάλου διαγωνισμού Global Teacher Award.

Δείτε ένα βίντεο:

Το βιβλίο «Let’s Play Boomwhackers» έδωσε το έναυσμα για να καλέσουν την Έφη Μπαχτσεβάνα στο εξωτερικό, προκειμένου να παρουσιάσει την πρωτοποριακή μέθοδο διδασκαλίας της σε μουσικά workshops και καλλιτεχνικούς χώρους και συνέδρια.