Με τέχνες πέρα από τη μουσική το πρόγραμμα του ΜΜΘ για τη νέα περίοδο
Με ένα πλούσιο και πολυδιάστατο πρόγραμμα που χωρίζεται σε εννέα θεματικές ενότητες, ξεκινά από την Τετάρτη 13/9 η νέα καλλιτεχνική περίοδος στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Μουσική, χορός, θέατρο και λογοτεχνία είναι μόνο κάποιοι από τους άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθούν οι εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες για το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2023.
Δείτε εδώ το Πρόγραμμα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2023
Στο μεταξύ, μέσα στη δύσκολη συγκυρία κατά την οποία παρουσιάστηκε το πρόγραμμα, τονίστηκε ότι ένας οργανισμός πολιτισμού δεν μπορεί να είναι αποκομμένος από αυτά που συμβαίνουν στην κοινωνία και έτσι τα έσοδα από γκαλά όπερας του ερχόμενου Σαββάτου που διοργανώνουν τρεις κορυφαίοι πολιτιστικοί οργανισμοί της πόλης με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, θα διατεθούν υπέρ των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας.
Ανακοινώθηκε επίσης ότι και για την επόμενη τριετία, το τιμόνι της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Οργανισμού, θα συνεχίσει να κρατά ο Χρίστος Γαλιλαίας, του οποίου η θητεία ανανεώθηκε.
Η πρεμιέρα για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο με χορό και …κλιματική αλλαγή
Ο κορυφαίος χορογράφος Akram Khan έρχεται την Τετάρτη 13/9 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για να «ανοίξει» το πρόγραμμα της νέας καλλιτεχνικής περιόδου. Η νέα του δημιουργία Jungle Book Reimagined βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίου του Kipling (Το βιβλίο της Ζούγκλας) και μεταφέρει τις περιπέτειες του Μόγλη στον 21ο αιώνα, καθώς χορογραφεί την κραυγή μιας αγανακτισμένης φύσης και ενός πλανήτη που πνέει τα λοίσθια.
«Είναι συνειδητή η προσπάθειά μας να εντάξουμε στο πρόγραμμα πέρα από τη μουσική και άλλες τέχνες όπως ο χορός. Έτσι, θα έχετε την ευκαιρία το Νοέμβριο να δείτε και μία ακόμη εξαιρετική παράσταση του Ballets Jazz Montreal, κορυφαίο μπαλέτο στο είδος του, με την παράσταση Dance me, σε μουσική του Leonard Cohen», τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Χρίστος Γαλιλαίας.
Στήριξη στους πλημμυροπαθείς και άλλες δράσεις αλληλεγγύης
Τους εορτασμούς του Έτους Κάλλας ανοίγει το Σάββατο 16/9 το καθιερωμένο Gala Όπερας, σε συμπαραγωγή με την ΚΟΘ και την συνεργασία του ΚΘΒΕ. Γνωστές άριες που ερμήνευσε με το μοναδικό της τρόπο η απόλυτη πριμαντόνα του 20ου αιώνα και ταυτίστηκε μαζί τους, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα που παρουσιάζουν τρεις διακεκριμένες Ελληνίδες υψίφωνοι και ο εξαίρετος Έλληνας μαέστρος με μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό Γιάννης Πουσπουρίκας.
«Από κοινού με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης αποφασίσαμε τα έσοδα του γκαλά να πάνε υπέρ των πλημμυροπαθών. Αυτό είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε», είπε ο κ. Γαλλιλαίας. «Είναι δύσκολες οι μέρες. Πυρόπληκτοι, πλημμυροπαθείς… Ως ένα ελάχιστο λιθαράκι για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων αποφασίσαμε να έχουμε ένα χώρο στις επόμενες παραστάσεις έτσι ώστε οι θεατές να μπορούν να εναποθέτουν την αγάπη τους εκφρασμένη σε τρόφιμα», είπε από την πλευρά της η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ο.Μ.Μ.Θ. Ευγενία Αλεξανδροπούλου – Αιγυπτιάδου, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα.
Τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας τιμά το ΜΜΘ και με άλλες εκδηλώσεις. «Θα έχουμε τη χαρά το Νοέμβριο να φιλοξενούμε -σε μία ακόμη συμπαραγωγή με την ΚΟΘ, την κορυφαία αυτή τη στιγμή μέτζο- σοπράνο του κόσμου Elīna Garanča. Θεωρώ τεράστια επιτυχία για την πόλη μας ότι θα έχει ένα τέτοιο όνομα», σχολίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής. «Το Δεκέμβριο θα παρουσιάσουμε την όπερα La Vestale του Gaspare Spontini, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έχει κι αυτό τη σημασία του. Η ερμηνεία της Κάλλας ήταν θρυλική και πρωταγωνιστές σ’ αυτήν την παράσταση θα είναι superstars όπως ο διάσημος τενόρος Marcelo Alvarez», κατέληξε.
Και το θέατρο πάει στο Μέγαρο
Η άγνωστη ιστορία της αδελφής του Αμαντέους Μότσαρτ, της γυναίκας που δεν της επέτρεψαν να πραγματοποιήσει το όνειρό της, θα παρουσιαστεί στη σκηνή του Μεγάρου. Η παράσταση «Ο αδελφός μου ο Αμαντέους» σε κείμενο του Μηνά Βιντιάδη και σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, θα ανέβει στις 30 Σεπτεμβρίου με τις ηθοποιούς Πέμη Ζούνη και Βάνα Πεφάνη.
Λίγες ημέρες αργότερα, τραγούδια σε στίχους του Αλέκου Σακελλάριου που πλαισίωσαν θεατρικές παραστάσεις και ταινίες της δεκαετίας του ’50 και του ’60, τα οποία αγαπήθηκαν από το κοινό και τραγουδιούνται μέχρι σήμερα, θα ερμηνεύσει από τη σκηνή του Μεγάρου ο ηθοποιός Γιάννης Μπέζος. Η παράσταση λέγεται Πονηριά στο μάτι και είναι προγραμματισμένη για τις 6 Νοεμβρίου.
«Και βέβαια τον Δεκέμβρη θα εστιάσουμε στους μικρούς φίλους του Μεγάρου με την παρουσίαση της Λιλιπούπολης, μία διαχρονική πλέον θεατρική παράσταση, που όμως δεν είναι μόνο για παιδιά, την απολαμβάνουμε και οι μεγάλοι», σημείωσε ο κ. Γαλλιλαίας. Η ενότητα «Χριστούγεννα στο Μέγαρο» περιλαμβάνει ακόμη το κλασικό Χριστουγεννιάτικο μπαλέτο, «Καρυοθραύστης» από το Ukrainian Classical Ballet.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη διάρκεια της παρουσίασης στην ενότητα «Συγγραφείς του κόσμου ταξιδεύουν στο Μέγαρο», η οποία θα συνεχιστεί για δεύτερη χρονιά. Τον φετινό κύκλο συζητήσεων ανοίγει ο Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, που γεννήθηκε στην Αλβανία, γράφει στα ελληνικά και έχει μεταφραστεί σε εννέα γλώσσες, ο οποίος θα μιλήσει για το πρώτο του βιβλίο, την ποιητική συλλογή «Ανεκπλήρωτοι φόβοι» που έλαβε το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2013.
«Έλληνες καλλιτέχνες στο Μέγαρο», «Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου και Φεστιβάλ Μπαρόκ», «Συνεργασίες με φορείς και διοργανώσεις της πόλης», όπως και η «Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης MOYSA – Εκπαιδευτικά προγράμματα με τη Συμφωνική», είναι οι θεματικές ενότητες που συμπληρώνουν το πολυποίκιλο πρόγραμμα της νέας καλλιτεχνικής περιόδου.