ΣΠΟΡ

Με ΗΠΑ και Γαλλία η Ελλάδα αν πάει Τόκιο

Μια μεγάλη πρόκληση αποτελούν για την εθνική ομάδα μπάσκετ οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο. Η «επίσημη αγαπημένη» θα πρέπει να προκριθεί σε αυτούς, κατακτώντας το προολυμπιακό τουρνουά στη Βικτόρια του Καναδά και αν το επιτύχει, η μάχη για τη διάκριση της θα είναι ακόμη πιο δύσκολη. 

Η κλήρωση που έγινε για το ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ (25/7-7/8), φέρνει την ελληνική ομάδα αντίπαλο με τις ΗΠΑ, Γαλλία και Ιράν στον πρώτο όμιλο. Η δυναμικότητα των Αμερικανών είναι τεράστια όποια ομάδα κι αν κατεβάσουν, ενώ η Γαλλία αποτελεί πάντα μια παραδοσιακή δύναμη στο άθλημα.

Να σημειωθεί πως από κάθε έναν από τους τρεις ομίλους που σχηματίστηκαν, προκρίνονται στην προημιτελική φάση οι δύο πρώτοι και οι δύο καλύτεροι τρίτοι.

Οι όμιλοι αναλυτικά είναι οι εξής: 1ος: ΗΠΑ, Γαλλία, Νικητής τουρνουά Καναδά, Ιράν, 2ος: Αυστραλία, Νικητής τουρνουά Βελιγραδίου, Νικητής τουρνουά Σπλιτ, Νιγηρία, 3ος: Ισπανία, Αργεντινή, Νικητής τουρνουά Κάουνας, Ιαπωνία.

Για να φτάσει ωστόσο εκεί η Εθνική, θα πρέπει να πάρει το εισιτήριο από το προολυμπιακό τουρνουά της Βικτόρια (29/6-4/7), αντιμετωπίζοντας στο πλαίσιο του πρώτου ομίλου τους «οικοδεσπότες» Καναδούς και την Κίνα, πιθανότατα χωρίς τους Γιάννη, Θανάση και Κώστα Αντετοκούνμπο, καθώς η σεζόν στο ΝΒΑ ολοκληρώνεται στις 22 Ιουλίου.

Στον δεύτερο όμιλο μετέχουν οι Τσεχία, Τουρκία και Ουρουγουάη. Οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου θα αντιμετωπίσουν σε νοκ άουτ αγώνες τους δύο πρώτους του Β΄ομίλου (1ος-2ος) και οι δύο νικητές των ημιτελικών θα αναμετρηθούν μεταξύ τους στον τελικό για το ένα «εισιτήριο» που οδηγεί στο Τόκιο.