ΕΛΛΑΔΑ

Με βαριά ατζέντα οι θεσμοί στην Αθήνα

Έμφαση σε τράπεζες, κρατικά «φέσια», φορολογικό, ιδιωτικοποιήσεις θα δώσουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που ξεκινούν από αύριο Τρίτη τις επαφές τους στην Αθήνα.

Μία μεγάλη “βεντάλια” θεμάτων που σχετίζονται κυρίως με το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και με την γενικότερη πορεία της Οικονομίας, των εσόδων και των ιδιωτικοποιήσεων, περιλαμβάνει η ατζέντα των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, που ξεκινούν, σύμφωνα με πληροφορίες, από αύριο τις επαφές τους στην Αθήνα. Στο τραπεζικό πεδίο, οι συζητήσεις εκτείνονται από την πορεία με την οποία θα διενεργούνται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τη λειτουργία του σχεδίου “Ηρακλής” αλλά και των υπόλοιπων σχημάτων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων έως το νέο πτωχευτικό δίκαιο (που θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου χωρίς προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς).

Η αρχή γίνεται, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και από το Υπουργείο Οικονομικών. Και τούτο καθώς στο επίκεντρο θα τεθεί και η πορεία του προϋπολογισμού (σ.σ. την Τετάρτη αναμένονται νέα στοιχεία για το κλείσιμο του 2019), η απομείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες (σ.σ. τα νεότερα στοιχεία Νοεμβρίου δείχνουν μία μικρή τάση μείωσης ειδικά σε χρέη νοσοκομείων, ΕΟΠΥΥ αλλά και στις επιστροφές φόρων), αλλά και  τα νεότερα στοιχεία για το ρυθμό ανάπτυξης, καθώς και το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων και των κινήσεων που θα έπρεπε να προχωρήσουν έως το τέλος του 2019 αλλά και των ενεργειακών μετώπων.  Ειδικό ενδιαφέρον δείχνουν επίσης για το φορολογικό πεδίο με έμφαση στην ΑΑΔΕ αλλά και στις επόμενες κινήσεις μείωσης φόρων που αρμολογεί η κυβέρνηση (ΕΝΦΙΑ, έκτακτη εισφορά κλπ).

Τα ραντεβού θα επεκταθούν σε επόμενες μέρες σε όλα τα παραγωγικά υπουργεία και στους αρμόδιους φορείς και στις τράπεζες. Στόχος είναι να προετοιμαστεί η πρώτη τεχνική αποτύπωση της κατάστασης και η αποκρυστάλλωση των σημείων που θα συζητηθούν σε πολιτικό επίπεδο την προσεχή εβδομάδα.

Οι επικεφαλής

Προς το παρόν προγραμματίζεται η κάθοδος των επικεφαλής των κλιμακίων των 4 θεσμών στις 21 – 24 Ιανουαρίου.  Θα λάβει χώρα αμέσως δηλαδή μετά το Eurogroup που θα λάβει χώρα στις 20 Ιανουαρίου και στο οποίο επισήμως δεν υπάρχει θέμα Ελλάδα, αλλά αναμένεται να συνεχιστούν οι ζυμώσεις στο περιθώριο. Ο λόγος για το μεγάλο ελληνικό αίτημα για (άμεση ή έμμεση) μείωση των πλεονασμάτων μέσα από τρεις τρόπους: από την αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων ούτως ώστε να τροφοδοτήσουν συμφωνημένες επενδύσεις,  από τη φορά υπέρ πλεονασμάτων από έτος, αλλά και από τη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα από το 2021 και μετά.

Η κυβέρνηση θα μπορέσει να θέσει μέσω του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα τα εν λόγω αιτήματα με πιο επίσημο ύφος όταν θα υπάρξει εκ νέου θέμα Ελλάδα σε Eurogroup. Και αυτό έχει προγραμματιστεί να συμβεί το Μάρτιο στο πλαίσιο της πολιτικής έγκρισης της εν λόγω αξιολόγησης η οποία διενεργείται από αύριο στην Αθήνα.

Όπως εξηγούν διαπραγματευτικές πήγες έχει ειδική σημασία τα κείμενα της 5ης αξιολόγησης να έχουν ιδιαίτερα θετικό πρόσημο. Η κυβέρνηση, επισημαίνουν, έχει διανύσει πλέον το πρώτο εξάμηνο και θα πρέπει να αποδείξει ότι διατηρεί την ορμή της και πως υλοποιεί τις δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές (τις οποίες έχει “κληρονομήσει” από τη συμφωνία του 2018),  αλλά και το δικό της πρόγραμμα.

Το πτωχευτικό

Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στη Ναυτεμπορική, ξεκαθάρισε εκ νέου για ότι το πτωχευτικό δίκαιο για ιδιώτες και επιχειρήσεις θα αλλάξει μετά το τέλος Απριλίου, περιλαμβάνοντας τη δεύτερη ευκαιρία αλλά και πλέγμα προστασίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά, διαφορετικής μορφής όμως από αυτό που σήμερα υφίσταται.

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε επίσης πως έχει ήδη αρχίσει η συζήτηση για την παροχή της δυνατότητας μεταφοράς των πλεονασμάτων από έτος σε έτος ούτως ώστε να γίνεται η διαχείριση τους με ευχέρεια χρόνου. Τοποθετεί χρονικά το νέο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό (ο οποίος θα μεταφέρει και το επίσημο αίτημα για αλλαγή πλεονασμάτων για τον Απρίλιο Μάιο).

Η έκθεση των Θεσμών για την παρούσα Πέμπτη αξιολόγηση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μαζί με το υπόλοιπο πακέτο εκθέσεων το ευρωπαϊκό εξάμηνο στα τέλη Φεβρουαρίου και αφού περάσει από προετοιμασία σε επίπεδο EWG  θα τεθεί προς έγκριση στην Σύνοδο του Μαρτίου. Οι θεσμοί προγραμματίζεται να κατέβουν στην Αθήνα εκ νέου τον Μάρτιο αλλά και το Μάιο. Διαμορφώνοντας ένα στενό πλέγμα διαβουλεύσεων το οποίο συμπληρώνεται από την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Απρίλιο.

Της Δήμητρας Καδδά-capital.gr