ΕΛΛΑΔΑ

Μενδώνη: Προτεραιότητα η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά»

H ανάδειξη του χώρου «προφανώς και αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Πολιτισμού», σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού

Η πολιτιστική αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» στην Θεσσαλονίκη είναι «μία υπόθεση, την οποία παρακολουθεί συστηματικά και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης» ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στη Βουλή τονίζοντας πως η ανάδειξη του χώρου «προφανώς και αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Πολιτισμού».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Λ. Μενδώνη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, σχετικά με τη δημιουργία μουσείου Ποντιακού Ελληνισμού στον χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», τόνισε πως «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο στην περυσινή του ομιλία στη ΔΕΘ αναφέρθηκε στην πολιτιστική ανάδειξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης», αλλά «ακόμα και στις τελευταίες του επισκέψεις στην Θεσσαλονίκη είχε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου “Παύλου Μελά”».

H κ. Μενδώνη τόνισε πως «το Μουσείο του Μικρασιατικού Ελληνισμού, το μουσείο της προσφυγιάς στηρίζεται και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού». Εξήγησε πως από την προηγούμενη κυβέρνηση χρηματοδοτήθηκαν και ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για το πρώτο μεγάλο κτίριο, το λεγόμενο Α2, που θα φιλοξενήσει το δημαρχείο της πόλης και σε περίπου χίλια τετραγωνικά το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης». Εμείς, είπε, η υπουργός «τους τελευταίους μήνες σε συνεννόηση με το κονσόρτσιουμ που έχει φτιαχτεί από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, από το υπουργείο Πολιτισμού και από το υπουργείο Εσωτερικών, έχουμε ξεκινήσει τη μελέτη για τη στέγαση του Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού σε ένα κτίριο είτε αυτό των στάβλων είτε των φυλακών. Περιμένουμε μέρα με τη μέρα ο Δήμος Παύλου Μελά να μας πει ποιο από τα δύο κτίρια θα μας παραχωρήσει» και συμπλήρωσε πως είναι θέμα ημερών να ολοκληρώσουν και τις δικές του ενέργειες που κάνουν τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης.

Παράλληλα η αρμόδια Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού συνεργάζεται με το Λαογραφικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης για την δημιουργία του μουσείου».

Η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε πως το τρίτο κτίριο που βρίσκεται στο χώρο του πρώην στρατοπέδου, θα δημιουργηθεί ένα ακόμα μουσείο το οποίο θα φιλοξενήσει τις αρχαιότητες που βρέθηκαν στο Μετρό Θεσσαλονίκης, οι οποίες σήμερα βρίσκονται στις αποθήκες του Καλοχωρίου.

Στις αναφορές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη ότι για την ίδρυση και τη λειτουργία του Μουσείου του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού «θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι ζωντανές δυνάμεις του ποντιακού και μικρασιατικού ελληνισμού και οι ιστορικοί μας» η κ. Μενδώνη απάντησε πως «είναι προφανές ότι το θα αξιοποιήσουμε όλους όσοι φέρουν τη μνήμη, ιστορικούς, ανθρώπους που ακόμη ζουν και έχουν μαρτυρίες, σωματεία που έχουν υλικό, γιατί δεν αρκεί μόνο η τεχνολογία. Πρέπει να έχεις αντικείμενα, πρέπει να έχεις μαρτυρίες, πρέπει να έχεις χειρόγραφα, αρχεία γιατί μέσα από αυτήν την αμεσότητα, με το κειμήλιο, με το ιστορικό τεκμήριο διατηρείται πολύ καλύτερα η μνήμη».