Μειώνουμε το στρες, αυξάνουμε την αισιοδοξία
Τρόποι για να διαχειριστούμε σωστά και τελικά να μειώσουμε το στρες, αυξάνοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία.
Θα μπορούσαμε να δούμε το άγχος ως έναν εσφαλμένο υπολογισμό. Συνήθως, τείνουμε να αγχωνόμαστε όταν υπερεκτιμούμε την πιθανότητα να συμβεί κάτι κακό ενώ ταυτόχρονα υποτιμούμε τις ικανότητές μας, καθώς σκεφτόμαστε ότι δεν μπορούμε να το χειριστούμε σωστά. Τόσο το άγχος όσο και οι φόβοι πηγάζουν από μια έμφυτη τάση της ανθρώπινης φύσης. Τα ανθρώπινα όντα εμφανίζουν κάτι που ονομάζεται Προκατάληψη Αρνητικότητας (Negativity Bias), δίνουμε δηλαδή μεγαλύτερη προσοχή σε απειλητικές ή τρομακτικές, παρά σε θετικές πληροφορίες. Η αισιοδοξία από την άλλη, μπορεί να θεωρηθεί ένα μείγμα θετικής σκέψης, ελπίδας και εμπιστοσύνης στον εαυτό που προσπαθεί για το καλύτερο. Πρόκειται για την αφήγηση ή την περιγραφή που χρησιμοποιούμε για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, ειδικά για εκείνα που δεν είναι επιθυμητά. Για να αλλάξουμε την αφήγηση αυτή, μπορούμε να ακολουθήσουμε τα εξής:
Η ανανέωση ξεκινά από τον εγκέφαλο
Ο εγκέφαλος είναι αρκετά ευέλικτος κι έχει την δυνατότητα να σχηματίζει νέες συνδέσεις ακόμα και μεταξύ τμημάτων ή περιοχών του, που δεν επικοινωνούν τόσο πολύ. Χρειάζεται χρόνος, επανάληψη και νέες εμπειρίες για ενισχύσουμε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης. Η εξάσκηση και η υπομονή αποτελούν πολύτιμα στοιχεία της διαδικασίας, καθώς τα πρώτα «αποτελέσματα» ενδεχομένως να πάρουν λίγο περισσότερο χρόνο από όσο που νομίζουμε. Μάλιστα, σύμφωνα με ειδικούς, μια συγκεκριμένη εγκεφαλική περιοχή, ο προμετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου, που είναι σημαντικός για την ενσωμάτωση πληροφοριών από τα διανοητικά, λογικά και συναισθηματικά κέντρα, είναι μεγαλύτερος και πιο ανεπτυγμένος σε άτομα που τείνουν να είναι πιο αισιόδοξα, παρά τις ανησυχίες τους.
Αποδομώντας τους φόβους
Μαθαίνοντας περισσότερα για τους φόβους σας, βρίσκεστε σε καλύτερη θέση καθώς μπορείτε να τους κατανοήσετε κι επομένως να τους «αφοπλίσετε». Η κατανόηση του φόβου αποτελεί ακριβώς το αντίδοτο που χρειαζόμαστε. Είναι σημαντικό να εκτιμήσετε ρεαλιστικά την πιθανότητα ενός αρνητικού συμβάντος και να αξιολογήσετε με ακρίβεια την ικανότητά σας να το διαχειριστείτε. Εκτιμήστε ρεαλιστικά πώς και πόσο μπορεί να σας επηρεάσει ένα αρνητικό γεγονός και δοκιμάστε να βρείτε την θετική έκβαση, αφού ουδέν κακόν αμιγές καλού. Μέρος της διαδικασίας είναι να αποδεχθούμε το γεγονός ότι ο φόβος υπάρχει και δεν είναι ο εχθρός. Όταν αποδεχθούμε τον φόβο, τότε κάνουμε το πρώτο βήμα για να τον κατανοήσουμε.
Η αισιοδοξία… γύρω μας
Είναι σημαντικό να βρίσκονται δίπλα σας αισιόδοξα άτομα, με θετικό και υπεύθυνο τρόπο σκέψης, καθώς αποτελούν την καλύτερη «επιρροή». Σαφώς τα προβλήματα ή τα ατυχή περιστατικά συμβαίνουν σε όλους αλλά είναι σημαντικός ο τρόπος που ανταποκρίνονται σε αυτά. Μπορείτε να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας αλλά και να ακούσετε τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν, όπως και τον τρόπο που επιλέγουν να τα επιλύσουν. Έτσι μπορείτε να βρείτε εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης ή επίλυσης των ζητημάτων που σας απασχολούν.
Πηγή: vita.gr