ΕΛΛΑΔΑ

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών από το 2020 μόνο για την πλήρη απασχόληση

Σενάρια μειώσεων και για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Ποιες κρατήσεις αφορά

Aντικίνητρο για τον περιορισμό των ευέλικτων μορφών εργασίας θα αποτελέσει η υλοποίηση της πρωθυπουργικής εξαγγελίας για μείωση των εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες (από το 20% στο 15%) καθώς θα αφοράς μόνο τους μισθωτούς με πλήρη απασχόληση (περίπου 1,5 εκ. εργαζόμενους). Οι μειώσεις που θα εφαρμοστούν από τον Ιούλιο του 2020 έως το 2023 δεν θα είναι ισόποσες και δε θα αφορούν την εισφορά υπέρ της κύριας σύνταξης.

Θα αφορούν τις κρατήσεις υπέρ ανεργίας (5,61%), εργατικής κατοικίας (1%), εργατικής εστίας (0,35%), υγείας (7,1%) και επικουρικής ασφάλισης (6,5%). . Έτσι επιτυγχάνεται ο στόχος που είναι η ελάφρυνση των επιχειρήσεων από το βάρος του μη μισθολογικού κόστους και η ώθηση προς την ανάπτυξη, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο το ύψος των συντάξεων εξαιτίας του κουρέματος των εισφορών. Η ελάφρυνση στο μη μισθολογικό κόστος θα είναι 12.32% ενώ το συνολικό μεικτό κόστος της μείωσης των εισφορών υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 2.6 δισ. ευρώ.

Αρχής γενομένης από το 2020, οι εισφορές θα μειωθούν έως μια ποσοστιαία μονάδα. Δεν αποκλείεται μέρος της μείωσης να αφορά η μείωση των εισφορών για επικουρική ασφάλιση από 6,5% σε 6% που ήταν έτσι κι αλλιώς προγραμματισμένη για το 2022. Η ελάφρυνση του κόστους για τους εργοδότες και η αντίστοιχη αύξηση για τους εργαζόμενους έχει εκτιμηθεί σε 200 εκατ. ευρώ.

Για 2021 αλλά και τα επόμενα χρόνια η μείωση ενδεχομένως να φτάσει το 1,3% ετησίως ανάλογα με την πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ.

Στην συνέντευξη Τύπου στην Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση των εισφορών και στους ελεύθερους επαγγελματίες. «Το συζητάμε», όπως είπε. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι:

-Η επιστροφή στις παλιές κλάσεις αλλά με δικαιότερο τρόπο. Το θέμα θα ανοίξει αν η πολυαναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματική τη σύνδεση της εισφοράς με το εισόδημα.

-Η θεσμοθέτηση ενός χαμηλότερου ανώτατου ορίου εισοδήματος για το οποίο θα καταβάλλει κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας εισφορές (από τις 78.000 ευρώ που ισχύει σήμερα) αλλά και η κατάργηση του συνυπολογισμού των καταβλητέων εισφορών του προηγούμενου έτους στο φορολογητέο εισόδημα.

– η κατάργηση του συνυπολογισμού των καταβλητέων εισφορών του προηγούμενου έτους στο φορολογητέο εισόδημα.