ΚΟΣΜΟΣ

Μαραθώνια, ολονύχτια, συνεδρίαση του Eurogroup

Παγίωση της διάστασης απόψεων μεταξύ των δύο στρατοπέδων καταγράφηκε στο χθεσινό Eurogroup, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη ως τις πρωινές ώρες.

Το σχέδιο ήταν η πολυαναμενόμενη τηλεδιάσκεψη να οδηγήσει σε συμφωνία επί ενός πολύπλευρου προγράμματος στήριξης των οικονομιών της Ευρωζώνης, παρέχοντας ένα δίχτυ ασφαλείας για εργαζομένους, επιχειρήσεις αλλά και για τις ίδιες τις χώρες των οποίων τα δημόσια οικονομικά θα πιεστούν από την ανάγκη άμβλυνσης των υγειονομικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Αντ’ αυτού, η εξ αποστάσεως συνεδρίαση συνεχιζόταν έως αργά χθες τη νύχτα, με τις δύο πλευρές ανίκανες να γεφυρώσουν το χάσμα που τις χωρίζει. Οι «φειδωλοί» του Βορρά, με επικεφαλής την Ολλανδία, επέμεναν ότι η παροχή χρηματοδότησης από την προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL) του ESM πρέπει να συνοδευτεί, έστω σε δεύτερη φάση, με όρους μακροοικονομικής και δημοσιονομικής προσαρμογής – κάτι το οποίο ειδικά η Ιταλία απορρίπτει. Σε συνέντευξη Τύπου προχθές, ο Τζουζέπε Κόντε είχε εκφράσει την περιφρόνησή του για λύση του ESM.

Από την άλλη, το στρατόπεδο των «εννέα» –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα–, που συνυπέγραφαν την επιστολή προς τον Σαρλ Μισέλ υπέρ των ευρωομολόγων, επέμενε ότι πρέπει να υπάρξει ρητή αναφορά σε ένα ταμείο ανάκαμψης, με τη δυνατότητα έκδοσης κοινού χρέους, σαν αυτό που πρότεινε η Γαλλία. Δεν τους αρκούσε η γενικόλογη αναφορά ότι θα διερευνηθεί η δυνατότητα περαιτέρω μέτρων.

Τα σημάδια ότι θα ήταν μια δύσκολη βραδιά φαίνονταν από νωρίς. Η τηλεδιάσκεψη άργησε μία ώρα να ξεκινήσει. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Λουίς Ρέγκο έγραψε ότι «θα χρειαστούμε μία επιπλέον ώρα προετοιμασίας». Στις 8 ώρα Ελλάδος διακόπηκε η τηλεδιάσκεψη για μία ώρα, ώστε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο να ενσωματώσει τις ενστάσεις των δύο πλευρών σε ένα αμοιβαία αποδεκτό κοινό ανακοινωθέν. Η μία ώρα παρατάθηκε στις δύο και μετά στις τρεις και στις τέσσερις, με τον Μαλτέζο υπουργό Οικονομικών Εντουαρντ Σικλούνα να γράφει στο Twitter ότι η τηλεδιάσκεψη «ίσως διαρκέσει ώς αύριο το πρωί», ώστε να συμφωνηθεί «μια στρατηγική τεσσάρων αξόνων» για την οικονομική διάσωση της Ευρώπης, που να «ανοίγει τον δρόμο για μια βιώσιμη ανάκαμψη».

Οι τρεις από τους τέσσερις άξονες στους οποίους αναφέρθηκε ο Μαλτέζος υπουργός ήταν η προληπτική γραμμή του ESM, συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ· ένα νέο πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων από την ΕΤΕπ που θα αύξανε τη δανειοδοτική της ικανότητα προς την πραγματική οικονομία κατά έως και 200 δισ.· και το πρόγραμμα επιδότησης εργασίας SURE της Ευρ. Επιτροπής, που προβλέπει την παροχή δανείων ύψους 100 δισ. στα κράτη-μέλη για τη στήριξη της απασχόλησης.

Ο τέταρτος άξονας αφορά την επόμενη μέρα, στην οποία η δημοσιονομική δυνατότητα χρηματοδότησης των αναγκαίων πακέτων τόνωσης των οικονομιών θα διαφέρει πολύ από χώρα σε χώρα. Στη μάχη της ανάκαμψης θα μπει και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2021-7. Το μέγεθος του ΠΔΠ ωστόσο –η εκκρεμής διαπραγμάτευση είχε μείνει λίγο πάνω από το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Ε.Ε. ή κάτω από 1,1 τρισ. σε βάθος επτά ετών– δεν αρκεί για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης.

Η γαλλική πρόταση αφορά ένα ταμείο πεπερασμένη διάρκειας (5-10 ετών) που θα μπορεί να εκδίδει χρέος με την «κοινή και εις ολόκληρον» εγγύηση των κρατών-μελών της Ε.Ε. και εξακολουθεί να προσκρούει στις αντιστάσεις των Γερμανίας, Ολλανδίας, Φινλανδίας και Αυστρίας. Η Ισπανία, από την πλευρά της, παρουσίασε χθες μια πρόταση για ένα όχημα ειδικού σκοπού με διαχειριστή την Ευρ. Επιτροπή, που θα μπορεί να δανείζεται στις αγορές με την εγγύηση του ΠΔΠ και των εσόδων από έναν νέο ψηφιακό φόρο, και θα χορηγεί τους πόρους τους, ως μεταβιβάσεις, στις χώρες που θα έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ-kathimerini.gr