ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Ξεκάθαροι και αυστηροί με τον Ερντογάν

Την υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στην Τουρκία θα επιδιώξει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του από την Κορσική όπου και βρίσκεται στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ευρωπαϊκού νότου με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε πως η Τουρκία «δεν είναι πλέον εταίρος» στην ανατολική Μεσόγειο. «Υπήρξαν απαράδεκτες πρακτικές στις ακτές της Λιβύης απέναντι στην υπό νατοϊκή διοίκηση γαλλική φρεγάτα η οποία έπλεε στην περιοχή», εξήγησε ο Μακρόν. «Η Τουρκία έχει υπογράψει απαράδεκτες συμφωνίες με την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας της Λιβύης, αρνούμενη τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας», προσέθεσε.

Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, κάνοντας λόγο για πολλαπλασιασμό των προκλήσεων και απαράδεκτες πρακτικές που δεν αρμόζουν σε ένα μεγάλο κράτος.

Μάλιστα, τόνισε ότι αναφέρθηκε μόνο σε μερικά παραδείγματα απαράδεκτων πρακτικών από την πλευρά της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι δεν μίλησε για τις μονομερείς ενέργειες και τις προκλήσεις που έλαβαν χώρα το καλοκαίρι κατά της Ελλάδας. «Πρέπει να διαπιστώσουμε ότι σήμερα η Τουρκία δεν είναι πλέον εταίρος σε αυτή την περιοχή», κατήγγειλε ο Μακρόν.

Μολαταύτα, δήλωσε ότι «επιθυμεί βαθιά να ξεκινήσει και πάλι ένας γόνιμος διάλογος με την Τουρκία», σημειώνοντας ότι ο τουρκικός λαός αξίζει κάτι καλύτερο. «Όταν μιλώ για μια Pax Mediterranea, αυτή προϋποθέτει την εύρεση ενός modus vivendi με την Τουρκία. Αλλά οφείλουμε, ως Ευρωπαίοι, να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι, όχι με την Τουρκία ως έθνος και ως λαό, αλλά με την κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν που συμπεριφέρεται με απαράδεκτο τρόπο», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Αυτό που επιθυμώ σήμερα το απόγευμα είναι εμείς, τα επτά ευρωπαϊκά κράτη, να εκφράσουμε με ισχύ τις κόκκινες γραμμές μας, αλλά και τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση του διαλόγου με την Τουρκία, σε ρεαλιστική βάση», προσέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, διασαφηνίζοντας τις τρεις κόκκινες γραμμές της Γαλλίας: «Σεβασμός στην κυριαρχία κάθε κράτους μέλους, σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, καταδίκη κάθε μονομερούς ενέργειας».

Περαιτέρω, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο τραγικό συμβάν της πυρκαγιάς στον καταυλισμό της Μόριας, τονίζοντας ότι «η Γαλλία και η Γερμανία, μαζί με όσες ευρωπαϊκές χώρες το επιθυμούν και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα δώσουν για άλλη μια φορά το παρών της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό στις πέντε το απόγευμα ώρα Ελλάδος και αναμένεται να τεθούν επί τάπητος το ζήτημα της ενίσχυσης των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας, με την πιθανότητα απόκτησης των μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Παράλληλα, θα γίνουν συνομιλίες και για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με νέες φρεγάτες, καθώς μεγάλος αριθμός είναι μεγάλης ηλικίας και δεν «σηκώνει» κάποια αναβάθμιση. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των φρεγατών Belharra για τις οποίες έχουν γίνει συζητήσεις ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει επέλθει η τελική συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλήρες εξοπλιστικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό το ερχόμενο Σαββατοκύριακο από τη Θεσσαλονίκη.

Εξάλλου, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας παρείχε χθες ενημέρωση στην ειδική διαρκή επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής για τέσσερα υποπρογράμματα που αναβαθμίζουν τη δύναμη πυρός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, ενημέρωσαν τα μέλη της Επιτροπής για τα ακόλουθα θέματα αρμοδιότητάς τους:

  1. Ενεργοποίηση υποπρογράμματος «Αναβάθμιση τορπιλικού δυναμικού του Πολεμικού Ναυτικού – προμήθεια, αναβάθμιση και εν συνεχεία υποστήριξη τορπιλλών ελληνικών υποβρυχίων».
  2. Ενεργοποίηση υποπρογράμματος «Ελεγχος / Συντήρηση Κ/Β RAM».
  3. Γνωμοδότηση για την ενεργοποίηση του υποπρογράμματος «Προμήθεια πυροδοτικών μηχανισμών CADs-PADs».
  4. Γνωμοδότηση για την ενεργοποίηση του υποπρογράμματος «Επέκταση ημερολογιακών ορίων ζωής των επιχειρησιακών πυραύλων SCALP EG της Πολεμικής Αεροπορίας».

Βάσει σχετικής ανακοίνωσης του υπουργείου, τα συγκεκριμένα υποπρογράμματα είναι σημαντικά, καθώς αφορούν στην αναβάθμιση της δύναμης πυρός και τη διατήρηση της ικανότητας αυτοπροστασίας μονάδων κρούσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Η συνεχής βελτίωση, η αναβάθμιση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας, αλλά και η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί πρωταρχικό μέλημα και κορυφαία ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμύνης», σημειώνεται στην ανακοίνωση.