ΕΛΛΑΔΑ

Μακριά από τον στόχο εξάλειψης της ηπατίτιδας C

Με αργούς ρυθμούς και πολύ πίσω από τους στόχους που έχουν τεθεί από το εθνικό σχέδιο δράσης για την ηπατίτιδα C, εξελίσσεται στη χώρα μας η απόπειρα εξάλειψης της νόσου

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η υποδιάγνωση της ηπατίτιδας C παραμένει ένα σοβαρότατο πρόβλημα, καθώς υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα έχουν διαγνωστεί μόλις το 20%-30% των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός ασθενών που θεραπεύονται υπολείπεται κατά 50% των στόχων του εθνικού σχεδίου δράσης. Ειδικότερα, κάθε χρόνο θεραπεύονται 2.500 ασθενείς με ηπατίτιδα C, όταν για εφέτος ο στόχος –όπως περιγράφεται στο εθνικό σχέδιο δράσης– είναι 4.700 ασθενείς. Στα θετικά καταγράφεται η εφαρμογή του προγράμματος γενικού προσυμπτωματικού ελέγχου για τη νόσο μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ειδικότερα, όσοι γιατροί εισέρχονται στο σύστημα για να εκδώσουν συνταγή σε άτομα που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980 λαμβάνουν αυτόματα ειδοποίηση για να ενημερώσουν τον πολίτη ότι πρέπει να ελεγχθεί για ηπατίτιδα C. Στο πλαίσιο αυτό, από τον περασμένο Φεβρουάριο έως και σήμερα έχουν εκδοθεί περισσότερα από 191.000 παραπεμπτικά για εξετάσεις.

Τη διαπίστωση της «απομάκρυνσης» από τους στόχους για την εξάλειψη της νόσου έως το 2030 έκαναν ειδικοί επιστήμονες στο πλαίσιο της 7ης Πανελλήνιας Συνάντησης «Εϊτζ & Ηπατίτιδες: Πρόληψη, Διάγνωση, Θεραπεία» που διοργανώθηκε πρόσφατα από το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με κλινικές και εργαστήρια του ΕΚΠΑ και του Παν. Πατρών. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές εκτιμάται ότι στην Ελλάδα περίπου 168.000 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C και 134.000 άτομα έχουν χρόνια ηπατίτιδα C.

Οι νέες μολύνσεις ετησίως υπολογίζονται σε 3.700, εκ των οποίων 2.950 γίνονται χρόνιες. Παρά το γεγονός ότι η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί το πρώτο βήμα για την αναζήτηση της αποτελεσματικής θεραπείας, η οποία καταπολεμά τον ιό της ηπατίτιδας C, μόλις το 20%-30% των ατόμων που ζουν με νόσο έχει διαγνωστεί. Οι υπόλοιποι δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν.

Σημειώνεται ότι το εθνικό σχέδιο δράσης έχει θέσει ως βασικές ενέργειες, μεταξύ άλλων, την αύξηση του ποσοστού των διαγνωσμένων ασθενών στον γενικό πληθυσμό σε 40% το 2020 και 90% το 2030, την αύξηση της θεραπευτικής κάλυψης των ασθενών ανά έτος (από 900 ασθενείς ετησίως που ήταν τη διετία 2015-2016 σε 4.700 τη διετία 2017-2019, 6.800 ασθενείς ετησίως το διάστημα 2020-2023 και 7.000 ετησίως έως το 2030), αλλά και τη μείωση του επιπολασμού της ηπατίτιδας C στους νέους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, που αποτελούν μία ιδιαίτερα ευπαθή ομάδα πληθυσμού για μόλυνση από τον ιό. Ειδικότερα ο στόχος είναι να μειωθούν οι χρήστες με ηπατίτιδα C σε ποσοστό 12% σε σχέση με πάνω από 50% που υπολογίζεται ότι είναι σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι συμμετέχοντες εστίασαν στην απουσία κρατικής οικονομικής στήριξης δράσεων που να εστιάζουν, μεταξύ άλλων, σε πληθυσμιακές ομάδες όπως είναι οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών και οι έγκλειστοι σε σωφρονιστικά καταστήματα. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ηπατος Ελλάδος «Προμηθέας» Γιώργος Καλαμίτσης, «πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι ότι δεν στοχεύουμε σωστά στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Οι λίγες αξιόλογες δράσεις που γίνονται σε αυτό το επίπεδο, όπως το πρόγραμμα “Αριστοτέλης”, το οποίο αφορά την ταχεία διάγνωση και διασύνδεση με τη φροντίδα των χρηστών στην περιοχή της Αθήνας ή το πρόγραμμα ανίχνευσης των ατόμων με ηπατίτιδα C σε σωφρονιστικά καταστήματα του Συλλόγου “Προμηθέας” είναι ιδιωτικές πρωτοβουλίες, κάτι που ασφαλώς δεν εγγυάται συνέχεια στην παρέμβαση».

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ