ΖΩΗ

Μαθητές «εκπαιδεύονται» σαν αστροναύτες

Οι μασκότ του προγράμματος

Αν το προσέξεις, κάθε φορά που μιλάει για το Διάστημα, η φωνή της ζωηρεύει. «Η εξερεύνηση του Διαστήματος ήταν ανέκαθεν αστείρευτη πηγή γνώσης προς όφελος του ανθρώπου. Αν το δει κανείς από εκπαιδευτικής απόψεως, το Διάστημα τα έχει όλα. Ολα! Είναι απίστευτα γόνιμο πλαίσιο για να προκαλέσει το ενδιαφέρον και την περιέργεια των μαθητών για τον κόσμο που μας περιβάλλει, να τους εμπλέξει στις επιστήμες της μάθησης, να τονώσει την κατάκτηση της επιστημονικής μεθοδολογίας, να αναπτύξει την κριτική σκέψη που χρειάζονται για να διαχειριστούν το μέλλον τους. Είμαι συνεπαρμένη με το Διάστημα, θεωρώ ότι είναι το απόλυτο διαθεματικό μέσο για τη διδασκαλία της ιστορίας, της γεωγραφίας, των φυσικών επιστημών, του περιβάλλοντος, της λογοτεχνίας, ακόμα και της θρησκείας και της μουσικής!».

Πίσω από το παραπάνω απόσπασμα βρίσκεται η Αθηνά Πριμικίρη, δασκάλα της δημόσιας εκπαίδευσης με 35 χρόνια διδακτική υπηρεσία. Η κ. Πριμικίρη, η οποία έβρισκε από μικρή συναρπαστική την εξερεύνηση του Διαστήματος, συνήθιζε να φέρνει «πτυχές» του στη σχολική αίθουσα. Οπως ήταν αναμενόμενο, όταν έμαθε για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της NASA «MissionX: Train Like an Astronaut», που εστιάζει στην καλή φυσική κατάσταση και διατροφή από την παιδική ηλικία και ενθαρρύνει τους μαθητές δημοτικού και νηπιαγωγείου να ζουν και να τρέφονται σαν εξερευνητές του Διαστήματος και να «εκπαιδεύονται όπως ένας αστροναύτης», εκδήλωσε άμεσα ενδιαφέρον. Το 2014, μάλιστα, επελέγη από τη NASA ως Country Lead της Ελλάδας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, φυσικά πάντα σε εθελοντική βάση. Η δράση απευθύνεται σε ομάδες μαθητών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι μαθαίνουν για τις αρχές της υγιεινής διατροφής και άθλησης, συναγωνίζονται μεταξύ τους, εμπνέονται και παρακινούνται μέσα από τη γοητεία του Διαστήματος και των διαστημικών πτήσεων να σταδιοδρομήσουν στον τομέα της Eπιστήμης, της Tεχνολογίας, της Mηχανικής και των Mαθηματικών.

Ομως, δεν είναι οξύμωρη μια συζήτηση για το Διάστημα σε συνθήκες καραντίνας; Το ακριβώς αντίθετο, λέει η έμπειρη εκπαιδευτικός. «Οι μαθητές μας αυτή την εποχή αναγκάζονται να ζουν περιορισμένοι στο σπίτι τους. Ταυτόχρονα, τους έχουμε βομβαρδίσει με πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, πολλά παιδικά e-books και εκπαιδευτικές ιστοσελίδες… Ομως δεν ασχοληθήκαμε καθόλου με αυτό που αποκαλείται “φυσική νοημοσύνη”, δηλαδή την υποστήριξη και τη φροντίδα της προσωπικής τους υγείας και ευημερίας για να παραμένουν ήρεμοι και σε καλή φυσική κατάσταση, υπό συνθήκες πίεσης και αβεβαιότητας. Οι συνθήκες που βιώνουν σήμερα, ειδικά τα παιδιά, προσομοιάζονται με αυτές των αστροναυτών που ζουν εντός του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος και το UK Space, που παρέλαβαν τη σκυτάλη από τη NASA το 2018 ως συνεχιστές του προγράμματος, θέλοντας να συνδράμουν στην καλή φυσική κατάσταση των μαθητών την περίοδο της πανδημίας αναρτούν στη σελίδα της δράσης (www.stem.org.uk/missionxwww.facebook.com/trainastronaut/) βίντεο με ασκήσεις που μπορούν να υλοποιηθούν σε κλειστό χώρο. «Ως Country Lea  Ελλάδος ενθαρρύνω τους γονείς αλλά και τους δασκάλους δημοτικού και νηπιαγωγείου πανελλαδικά να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα. Στις έκτακτες συνθήκες που ζούμε όλοι οι μαθητές θα γίνουν αποδεκτοί, ύστερα από επιβεβαίωση, στην κλειστή ομάδα, ισότιμα με τις σχολικές ομάδες και άλλες ομάδες που ήδη υπάρχουν. Θα μπορούν να συμμετέχουν δηλαδή ενεργά και αλληλεπιδραστικά σε μία παγκόσμια δράση με σκοπό την υποστήριξη και φροντίδα της προσωπικής τους υγείας και ευεξίας», καταλήγει η κ. Πριμικίρη.

ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ-kathimerini.gr