ΕΛΛΑΔΑ

Μαγιορκίνης: Η Θεσσαλονίκη έχει πενταπλάσιο επιδημιολογικό φορτίο από την Αθήνα

Στα ζητήματα της πανδημίας στην Ελλάδα, είπε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, βλέπουμε ότι «η πλειονότητα των νέων διαγνώσεων καταγράφεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης».

Μάλιστα, «η Αττική την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε τη ηπιότερη επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης των τελευταίων 30 ημερών καθώς και τη σημαντικότερη συρρίκνωση του δείκτη Rt με σημάδια ακόμα και μείωσης του ενεργού αριθμού των κρουσμάτων».

Όμως, «αυτή η διαφαινόμενη και εξαιρετικά εύθραυστη πιθανή βελτίωση δεν είναι επαρκής για να ελαφρύνει την πίεση στο σύστημα υγείας άμεσα και έτσι είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται οι δείκτες βαρύτητας των εισαγωγών και των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη για τις επόμενες 7-10 ημέρες στην Αθήνα», εξήγησε.

Αναφορικά με την Θεσσαλονίκη, είπε ότι «σε σχέση με την Αττική εξακολουθεί να έχει πενταπλάσιο επιδημιολογικό φορτίο. Με απλά λόγια η Αττική αν βρισκόταν στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης σήμερα θα είχε πάνω από 2.200 διαγνώσεις την ημέρα».

Όσον αφορά στον αριθμό των διαγνώσεων και κατ’ επέκταση τον αριθμό των κρουσμάτων, η Θεσσαλονίκη «δείχνει σημεία ταχύτερης σχετικά βελτίωσης από ότι η Αττική πιθανώς λόγο του γεγονότος ότι είναι μικρότερο αστικό κέντρο αλλά και του γεγονότος ότι τα αυστηρά μέτρα ελήφθησαν σχετικά νωρίτερα» σημείωσε. «Εξαιτίας όμως του μεγάλου επιδημιολογικού φορτίου που έχει και του γεγονότος ότι είναι ένα μεγάλο αστικό κέντρο οι δείκτες βαρύτητας θα αργήσουν πολύ να βελτιωθούν και γι αυτό χρειάζεται αυστηρότατη τήρηση των μέτρων ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση» είπε με έμφαση.

Στη Θεσσαλονίκη «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για την οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα μέτρα» τόνισε.

Σε ερώτηση προς τον κ. Μαγιορκίνη για την απαγόρευση συναθροίσεων περισσοτέρων από τεσσάρων ατόμων και το κατά πόσο το εισηγήθηκε η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, ο καθηγητής απάντησε ότι «η επιτροπή έχει ζητήσει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, όλα τα άλλα είναι αποφάσεις της πολιτείας».

Ευρώπη και κόσμος

«Με 55 εκατομμύρια διαγνώσεις η πανδημία του covid19 ενισχύεται σε όλο τον κόσμο» ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης και συμπλήρωσε ότι «περισσότερες από 650 χιλιάδες διαγνώσεις καταγράφονται πλέον ανά ημέρα σε παγκόσμια κλίμακα». «Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας» υπογράμμισε «κατέληξαν περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνθρωποι σε μία ημέρα».

«Στην Ευρώπη η επιδημία εξακολουθεί να επεκτείνεται δυναμικά έχοντας ξεπεράσει τις 14 εκατομμύρια διαγνώσεις με το αριθμό των νέων διαγνώσεων να διατηρείται σε υψηλότερα των 200 χιλιάδων ανά ημέρα, ενώ οι άνθρωποι που καταλήγουν ξεπέρασαν τις 4 χιλιάδες ανά ημέρα» τόνισε. Ωστόσο, «κάποια σημεία σταθεροποίησης της επιδημίας βλέπουμε στον αριθμό των νέων διαγνώσεων» επισήμανε «σε χώρες όπως η Γαλλία, η οποία παραμένει σε περισσότερες από 30 χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα, η Ισπανία με περισσότερες από 15 χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα και η Ιταλία με περισσότερες από 35 χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα».

Βάνα Παπαευαγγέλου

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε ότι «καλπάζει το 2ο πανδημικό κύμα», υπογραμμίζοντας ότι «όλη η Ευρώπη έχει κάποιου είδους lockdown», αναφέροντας παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία και η Αυστρία που υιοθετούν αυστηρότερα μέτρα.

Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, τόνισε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι υψηλός σε Αθήνα (492) και Θεσσαλονίκη (491), προσθέτοντας ότι μεγάλη διασπορά υπάρχει στη Δράμα (147) και στην Πέλλα (122).

«Η διασπορά σε όλη την επικράτεια είναι μεγάλη, το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο», είπε, σημειώνοντας ότι πρέπει «η διασπορά στη χώρα μας είναι μεγάλη αλλά είναι στο χέρι μας να ανακόψουμε την μετάδοση. Με κάθε τρόπο να ανακοπεί η μετάδοση». Η κ. Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι «οι προσπάθειες μας αρχίζουν να αποδίδουν, αν τηρήσουμε τα μέτρα θα αρχίσουμε σιγά σιγά να άρουμε κάποιους από τους περιορισμούς». «Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε χάσαμε δύο νέους ανθρώπους, μάχιμους γιατρούς», είπε, συμπληρώνοντας ότι αυτό δείχνει ότι κανένας δεν είναι υπεράνω, «είμαστε όλοι ευάλωτοι».

Απουσία Χαρδαλιά

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, δεν συμμετείχε στη σημερινή ενημέρωση λόγω έκτακτης τηλεδιάσκεψης εκείνη την ώρα με ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού (RescEU). Ο κ. Χαρδαλιάς θα συμμετέχει κανονικά στην ενημέρωση της Παρασκευής.

Τα κρούσματα

Σε 2.198 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν 59 νέοι θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 1.165. Παράλληλα, στους 400 έφτασαν οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Σήμερα ανακοινώνουμε 2198 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 76403, εκ των οποίων το 53.9% άνδρες.

4675 (6.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 19638 (25.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

400 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 126 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 79.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 383 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 59 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1165 θανάτους συνολικά στη χώρα. 473 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.