ΕΛΛΑΔΑ

Μίνι lockdown για τους ανεμβολίαστους

Κυλιόμενο ωράριο εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων των αστικών περιοχών είναι μεταξύ των νέων μέτρων που θα πρέπει να εφαρμοστούν από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021, όταν οι πόρτες των κινηματογράφων, θεάτρων, μουσείων και γυμναστηρίων θα κλείσουν για τους ανεμβολίαστους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Μπλόκο» στους ανεμβολίαστους – Όλα τα νέα μέτρα

Στόχος είναι να περιοριστεί η διασπορά του ιού σε αυτό το ιδιαίτερα επιθετικό τέταρτο πανδημικό κύμα. Και η χθεσινή ημέρα ήταν εξαιρετικά δύσκολη επιδημιολογικά για τη χώρα μας με 7.805 νέα κρούσματα COVID-19, 91 θανάτους ασθενών με τη νόσο, 575 διασωληνωμένους και 488 εισαγωγές για νοσηλεία ασθενών με τη συγκεκριμένη λοίμωξη.

Διαμηνύοντας ότι σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Σωτήρης Αναγνωστόπουλος και ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αγγελος Μπίνης εξειδίκευσαν τα νέα μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

;Oπως ανέφεραν, η προσέλευση των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα γίνεται σε πέντε κύματα από τις 07.00 έως τις 09.30 το πρωί και αντίστοιχα θα προσαρμόζεται και η αποχώρησή τους. Επιπλέον, τα καταστήματα στις αστικές περιοχές της χώρας θα ανοίγουν τις καθημερινές στις 10 π.μ. και θα κλείνουν στις 9 μ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι η είσοδος σε καταστήματα λιανικού εμπορίου, κομμωτήρια και χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής για τους ανεμβολίαστους εξακολουθεί να γίνεται με αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ή rapid τεστ. Από τη Δευτέρα οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να επισκέπτονται θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια, γυμναστήρια και κλειστά γήπεδα.

Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα πείσει ορισμένους να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, ήδη από τα προηγούμενα μέτρα φαίνεται ότι υπάρχει μια ένταση στους εμβολιασμούς, με τα προγραμματισμένα ραντεβού αυτή τη στιγμή να ξεπερνούν τις 900.000, εκ των οποίων οι 137.000 είναι για πρώτη δόση και 420.000 για την αναμνηστική. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, το τελευταίο εκ των οποίων είναι η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών. Χθες απεστάλησαν σε 85 ιδιώτες πνευμονολόγους, παθολόγους και γενικούς γιατρούς ειδοποιήσεις για να παρουσιαστούν σε νοσοκομεία της Κεντρικής, Δυτικής, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της επίταξης υπηρεσιών υγείας.

Ο υπουργός τόνισε ότι, εφόσον απαιτηθεί, το συγκεκριμένο μέτρο θα επεκταθεί. Πάντως, ο κ. Πλεύρης απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επιστροφής προσωπικού του ΕΣΥ που είναι σε αναστολή λόγω άρνησης εμβολιασμού. Οπως εξήγησε, «είναι σαφής η βούληση της κυβέρνησης ότι για όσο υπάρχει ο κίνδυνος της πανδημίας δεν τίθεται θέμα να επιστρέψουν άνθρωποι στον χώρο της υγείας οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί». Σημειώνεται ότι περίπου 6.200 εργαζόμενοι στο ΕΣΥ είναι σε αναστολή, εκ των οποίων 2.500 είναι νοσηλευτές και 500 γιατροί.

Εν τω μεταξύ, την έντονη αντίδραση των γιατρών και εργαζομένων στο ΕΣΥ προκάλεσε η θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ότι οι ανεμβολίαστοι που νοσηλεύονται πρέπει να καλύπτουν ένα μέρος των εξόδων της νοσηλείας τους. Οι γιατροί του ΕΣΥ υπογραμμίζουν ότι μία τέτοια κίνηση «καταργεί κάθε έννοια δημόσιας δωρεάν περίθαλψης», αφού όπως σημειώνουν όλοι οι ασθενείς κάθε πάθησης θα πρέπει να πληρώνουν τη νοσηλεία τους όταν κάποιος κρίνει ότι δεν είχαν εφαρμόσει προληπτικά μέτρα πριν ασθενήσουν ή τραυματιστούν.