Μήπως σας εκμεταλλεύονται στο χώρο εργασίας;
Τα σημάδια ότι έχετε γίνει έρμαιο του εργοδότη ή των συναδέλφων σας στο χώρο εργασίας…
Όποια κι αν είναι η εργασία σας, αν έχετε φιλοδοξίες να ανελιχθείτε επαγγελματικά, πρέπει να κάνετε αυτό το κάτι παραπάνω. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψετε περισσότερες ώρες απ’ ό,τι θα θέλατε ή ότι θα πρέπει να πείτε «ναι» σε κάποια project ενώ στην πραγματικότητα θα θέλατε να πείτε «όχι».
Ωστόσο, αυτή η εργασιακή «ηθική» είναι πολύ πιθανό να σας κάνει έρμαιο του εργοδότη ή/και των συναδέλφων σας, με κίνδυνο να αναλαμβάνετε διαρκώς καθήκοντα και δουλειές που δεν σας αναλογούν.
Εάν δεν είστε σίγουροι αν σας εκμεταλλεύονται στην τρέχουσα εργασία σας, αναζητείστε αυτά τα σημάδια:
#1 Οι άνθρωποι έχουν σταματήσει να ρωτούν αν είναι O.k. να σας παραδώσουν περισσότερη δουλειά
Η προειδοποίηση σχετικά με αυτό είναι ότι κατά καιρούς, ο προϊστάμενός σας θα σάς δίνει έργα χωρίς να πάρει το buy-in σας. Αυτό είναι φυσιολογικό και μέρος αυτού έχει σχέση με τους στόχους και τις ευθύνες σας. Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι να σας παραδίδονται συνεχώς επιπλέον εργασίες που αυξάνουν σημαντικά τον φόρτο εργασίας σας και δεν συνάδουν με την περιγραφή της εργασίας σας. Ειδικά αν αυτές οι αναθέσεις προέρχονται από τους συναδέλφους σας και όχι από τον προϊστάμενό σας.
#2 Κανείς δεν λέει ποτέ ευχαριστώ
Δεν μπορείτε να περιμένετε ένα «ευχαριστώ» από τον διευθυντή σας κάθε φορά που κάνετε κάτι που απαιτείται από εσάς, αλλά αν δεν αναγνωρίζει ποτέ τη δουλειά που κάνετε αυτό δεν είναι καθόλου εντάξει.
#3 Ξοδεύετε την πλειονότητα του χρόνου σας κάνοντας πράγματα που είναι εκτός περιγραφής της εργασίας σας
Εργάζεστε σε πράγματα που δεν είναι δική σας ευθύνη και ως αποτέλεσμα δεν έχετε ποτέ χρόνο να ολοκληρώσετε τα δικά σας έργα. Αυτό μπορεί να βλάψει τη σχέση σας με τον προϊστάμενό σας ή να σας αναγκάσει να μένετε μέχρι αργά, ενώ όλοι οι άλλοι χαιρετούν στις 4 το απόγευμα. Είναι εντάξει να θέλετε να βοηθάτε άλλους, αλλά αν αυτό καταλαμβάνει πολύ χρόνο, μπορεί να χρειαστεί να μειώσετε την ποσότητα βοήθειας που προσφέρετε. Εναλλακτικά, αν έχετε πιάσει τον εαυτό σας να εκτελεί καθήκοντα για τον διευθυντή σας που δεν σχετίζονται με την εργασία σας (όταν ο τίτλος σας δεν είναι «προσωπικός βοηθός»), ίσως είναι καιρός να κάνετε μια δύσκολη συζήτηση με τον διευθυντή σας σχετικά με αυτό.
#4 Κάνετε τη δουλειά δύο (ή περισσότερων) ατόμων
Ίσως κάποιος να παραιτήθηκε και τώρα βρεθήκατε να κάνετε δύο διαφορετικές δουλειές ταυτόχρονα. Εναλλακτικά, κοπιάζετε ενώ οι υπόλοιποι συνάδελφοί σα κάθονται αδρανείς και χαλαρώνουν. Όλοι έχουν πιο αργές και πιο πολυάσχολες μέρες, αλλά αν νιώθετε ότι είστε ο μόνος που αγχώνεται σε τακτική βάση, αξίζει να το αναφέρετε στον διευθυντή σας. Εάν δεν είστε σίγουροι για το πώς να ξεκινήσετε τη συζήτηση, ξεκινήστε στέλνοντας ένα email που λέει κάτι του τύπου: «Θα ήθελα να συζητήσω μαζί σας τον φόρτο εργασίας και τις προτεραιότητές μου, αν έχετε λίγο ελεύθερο χρόνο για να συναντηθούμε αυτή την εβδομάδα».
#5 Δεν έχετε αποζημιωθεί για τις προσπάθειές σας
Εάν όλα τα παραπάνω σημάδια επιβεβαιώνονται, αλλά δεν έχετε λάβει ακόμη αύξηση ή προαγωγή για να κάνετε την επιπλέον εργασία, σχεδόν σίγουρα θα σας εκμεταλλεύονται. Η μόνη εξαίρεση είναι αν γνωρίζετε ότι η εταιρεία σας δεν τα πάει καλά — αν συμβαίνει αυτό, θα πρότεινα να υπολογίσετε πόσο σημαντική είναι η αποζημίωση για εσάς. Εάν δεν είναι μια τεράστια νίκη, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με τον διευθυντή σας για άλλα οφέλη που μπορεί να έχετε ως αντάλλαγμα. Αλλά αν δεν συμβαίνει αυτό, τότε αξίζει να διαπραγματευτείτε για αύξηση ή αλλαγή τίτλου.
#6 Δεν επιτρέπεται να κάνετε διαλείμματα ή να πάρετε άδεια
Όταν εργάζεστε πολύ σκληρά είστε σίγουρα άξιοι να κάνετε διαλείμματα εδώ και εκεί για να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας. Αλλά αν ο διευθυντής σας σάς επιπλήξει επειδή κάνετε ένα σύντομο μεσημεριανό διάλειμμα ή δεν σας αφήνει ποτέ να πάτε διακοπές για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (ή καθόλου), αυτό είναι μια μεγάλη «κόκκινη σημαία». Ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο ανήκετε, ένας καλός διευθυντής (και εταιρεία) αναγνωρίζει τη σημασία της λήψης άδειας. Όλη η έρευνα επιβεβαιώνει το γεγονός ότι είναι καλύτερο για την παραγωγικότητα των εργαζομένων και τα αποτελέσματα της εταιρείας.
Συμπέρασμα
Αν διαβάζοντας αυτό το άρθρο είδατε ξανά και ξανά τον εαυτό σας, βρίσκεστε σε δύσκολη θέση. Μπορείτε είτε να προσπαθήσετε να διορθώσετε την κατάσταση είτε να αρχίσετε να σκέφτεστε την επόμενη κίνησή σας.
Αλλά προτού κάνετε οτιδήποτε δραστικό, ρίξτε μια γρήγορη ματιά στον καθρέφτη και βεβαιωθείτε ότι δεν είστε μέρος του προβλήματος. Αυτό σημαίνει να μάθετε να βάζετε όρια, να λέτε πιο συχνά «όχι» και να ξεκινάτε αυτές τις δύσκολες συνομιλίες με τον προϊστάμενό σας. Γιατί θα ήταν πραγματικά κρίμα να αφήσετε αυτή τη δουλειά λόγω των συνηθειών σας και να καταλήξετε στην ίδια κατάσταση πάλι εξαιτίας τους.
Πηγή: vita.gr