Μήνυμα ή τηλεφώνημα: Τι είναι καλύτερο για την ψυχική υγεία;
Συχνά, οι τηλεφωνικές κλήσεις προκαλούν άγχος σε πολλούς ανθρώπους σήμερα. Ωστόσο οι έρευνες δείχνουν ότι μπορούν να ενισχύσουν την ψυχική υγεία.
Κάποιοι μπορεί να θυμούνται τις μέρες που γύριζαν από το σχολείο ανυπόμονοι να τηλεφωνήσουν σε έναν φίλο. Μερικές φορές κάθονταν για ώρες και μιλούσαν για τα πάντα. Ωστόσο, σήμερα οι περισσότεροι νέοι σπάνια τηλεφωνούν ο ένας στον άλλο. Η ιδέα και μόνο του να καλέσουν κάποιον ή να δεχτούν μια κλήση φαίνεται να προκαλεί άγχος σε πολλούς.
Όταν ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ εφηύρε το τηλέφωνο το 1876, είναι αμφίβολο αν φανταζόταν πώς θα άλλαζε η χρήση του με την πάροδο του χρόνου. Αυτό που ξεκίνησε ως ενσύρματο μέσο για μια φωνητική συνομιλία είναι σήμερα ασύρματο και κινητό. Το χρησιμοποιούμε για τη μετάδοση γραπτών μηνυμάτων, φωτογραφιών και την πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Σε κάποιο βαθμό η μεταβαλλόμενη χρήση του τηλεφώνου είναι θετική. Τα τηλέφωνα μας επιτρέπουν να επικοινωνούμε με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο πιο εύκολα και γρήγορα από ό,τι στο παρελθόν.
Παρά το πόσο «συνδεδεμένοι» είμαστε και πόσο εύκολη είναι η επικοινωνία, οι ψυχικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης, αυξάνονται μεταξύ των νέων ενηλίκων. Θα μπορούσε αυτό να αλλάξει αν χρησιμοποιούσαμε περισσότερο το κινητό μας για να κάνουμε ένα τηλεφώνημα;
Ουσιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις
Αναμφισβήτητα, η ποιότητα και όχι η ποσότητα των τηλεφωνικών κλήσεων είναι σημαντική. Και εκείνες που υποστηρίζουν ουσιαστικές σχέσεις με αγαπημένα πρόσωπα μπορούν να βελτιώσουν την ευημερία.
Η θεωρία της μοναξιάς του κοινωνικού νευροεπιστήμονα, John Cacioppo, υποδηλώνει ότι όταν οι άνθρωποι αισθάνονται μόνοι, αποκτούν μεγαλύτερο κίνητρο να συνδεθούν ουσιαστικά με άλλους ως «φάρμακο» κατά των αρνητικών συναισθημάτων, σκέψεων και συναισθημάτων που συνδέονται με τη μοναξιά.
Το 2018, το BBC διεξήγαγε τη μεγαλύτερη μελέτη μοναξιάς στον κόσμο. Διαπίστωσε ότι το 40% των ατόμων ηλικίας 16 έως 24 ετών ανέφεραν ότι αισθάνονται μοναξιά. Αυτό μπορεί να φαίνεται ανησυχητικό εύρημα, αλλά η θεωρία του Cacioppo υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να αντιμετωπιστεί η μοναξιά πριν γίνει επιβλαβής.
Εδώ είναι που μπορούν να βοηθήσουν τα τηλεφωνήματα. Το να καλέσετε κάποιον με τον οποίο αισθάνεστε κοντά και να κάνετε μια ουσιαστική συζήτηση μέσω τηλεφώνου μπορεί να ανακουφίσει τη μοναξιά και να σας βοηθήσει να επανασυνδεθείτε με άλλους. Αν και οι τηλεφωνικές κλήσεις δεν αποτελούν πανάκεια για τη μοναξιά, μπορούν να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα.
Ο διάλογος σε πραγματικό χρόνο μας βοηθά επίσης να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα δημιουργώντας την ευκαιρία να κάνουμε ερωτήσεις και να ακούσουμε, μαζί με την ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών σε έναν αμοιβαίο χώρο.
Τα οφέλη αυτής της αμοιβαιότητας και της παρουσίας του άλλου μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων και να μειώσουν τις παρεξηγήσεις, οι οποίες μπορεί να ερμηνευτούν ως κοινωνική απόρριψη.
Πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει την εμπειρία να μπερδεύουμε τον τόνο ή την πρόθεση ενός μηνύματος. Το γεγονός αυτό μπορεί να σας φέρει σε δύσκολη θέση. Είναι πιο δύσκολο να μπερδέψετε τι εννοεί κάποιος σε μια τηλεφωνική κλήση. Και αν το κάνετε, είναι εύκολο να ζητήσετε διευκρινίσεις.
Κάντε το μήνυμα τηλεφώνημα
Εκτός του ότι βοηθούν στη μοναξιά, τα τηλεφωνήματα με έναν φίλο μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος. Δημιουργούν αισθήματα «συνανήκειν» με τρόπους που χάνονται όταν δεν χρησιμοποιούμε τη φωνή μας.
Όταν κάνουμε τηλεφωνήματα, λαμβάνουμε ενδείξεις μέσω του ρυθμού και του τόνου της φωνής, που μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε ασφάλεια, να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη και να δημιουργήσουμε συναισθήματα που μπορούν να υποστηρίξουν το νευρικό σύστημα.
Η εμπιστοσύνη ενισχύεται μέσω της θετικής συζήτησης, καθώς η χημεία του σώματός μας αλλάζει, δημιουργώντας οξυτοκίνη (την ορμόνη της αγάπης) και μειώνοντας την κορτιζόλη (την κύρια ορμόνη του στρες).
Η επίδραση του ρυθμού μιας φωνής υπερβαίνει το περιεχόμενο των όσων λέγονται. Σύμφωνα με τον Αμερικανό ψυχολόγο Albert Mehrabian, όταν ένα άτομο επικοινωνεί σε συναισθηματικό επίπεδο, το 38% της επικοινωνίας πιστώνεται στις επιδράσεις της ποιότητας της φωνής. Μόνο το 7% αφορά πραγματικά το περιεχόμενο των όσων λέγονται.
Πηγή: vita.gr