«Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού»
Την εκτίμηση ότι τον Ιούνιο του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
«Το εμβόλιο είναι ασφαλές, σώζει ζωές, είναι το σημαντικότερο όπλο για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα» υπογράμμισε, ενώ σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, γνωστοποίησε ότι όποιο εμβόλιο παίρνει έγκριση, μετά από δύο ημέρες θα βρίσκεται στη χώρα μας.
«Τα πρώτα ψυγεία για τη συντήρηση των εμβολίων είναι ήδη εδώ, ενώ τα υπόλοιπα θα έρθουν εντός της επόμενης εβδομάδας», πρόσθεσε.
Τέλος, αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους η Βρετανία προχωρεί πρώτη σε εμβολιασμούς σε σχέση με την ΕΕ, εξήγησε ότι ακολούθησε μια διαφορετική διαδικασία που αυτή τη στιγμή δεν την ακολουθεί ούτε ο Αμερικανικός Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. «Η ΕΕ θα εξασφαλίσει όλες τις δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην υπάρχει κανένα ερωτηματικό», κατέληξε.
Ο σχεδιασμός για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα
Στο μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες της κυβέρνησης για το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού, ο οποίος θα αρχίσει στη χώρα μας μόλις παραληφθούν τα πρώτα φορτία, κάτι που θα γίνει αμέσως αφού οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές δώσουν τη σχετική έγκριση.
Συνεχίζοντας για τα εμβόλια, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι δημιουργούνται ήδη 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα έτσι ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή. Τότε, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που υπάρχει, θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως περίπου 2.117.440 πολίτες.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «κι αν έρθουν περισσότερα εμβόλια -τον ίδιο μήνα- μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου για τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων».
Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, έκανε λόγο για εμβολιασμό σε 1 εκατ. πολίτες μηναίως. Σχολιάζοντας δε τη διαπίστωση ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινούν νωρίτερα από ό,τι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υπουργός επικαλέστηκε τους «πολύ αυστηρούς» ευρωπαϊκούς κανόνες στην έγκριση σκευασμάτων. «Δεν πρέπει να θυσιαστεί η ασφάλεια για να έχουμε ταχύτητα, από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να καθυστερούμε υπερβολικά», δήλωσε για το θέμα, για να προσθέσει ότι έχει την αίσθηση ότι ίσως η ΕΕ να αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμά της.