Μέσι, από όλες τις οπτικές γωνίες…
Ο Μιχάλης Τσόχος προσπαθεί να δει την υπόθεση Μέσι σε 360 μοίρες και να εκτιμήσει τα δεδομένα, για το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό σίριαλ του 21ου αιώνα
Είναι κομβικό το ερώτημα, αν υπάρχει ομάδα που μπορεί να πληρώσει τον Μέσι και να κάνει αυτή τη μεταγραφή. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία στον κόσμο με όρους financial fair play, αλλά επίσης γνωρίζουμε όλοι μας, ότι δεν υπάρχει και καμία τήρηση του financial fair play. Συνεπώς τουλάχιστον δύο ομάδες, η Σίτι και η Παρί μπορούν να πληρώσουν τον Μέσι.
Το αν τα λεφτά θα τα πάρει γιατί θα κάνει μία διαφήμιση της Emirates και θα κοστολογηθεί η αμοιβή του με 50 εκατ ευρώ αντί για 5 που θα κόστιζε πραγματικά, ή το αν θα πάρει κάποια λεφτά από τη Σίτι και μετά θα πάρει και 250 εκατ ευρώ ως μπόνους για να παίξει ένα δύο χρόνια στο MLS, δεν είναι τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από μία λεπτομέρεια για το πως θα ξεπεραστεί το… εμπόδιο του financial fair play. Συνεπώς η απάντηση στο κομβικό ερώτημα αν υπάρχει ομάδα που να μπορεί να πληρώσει τον Μέσι, υπάρχει και είναι απλή. Ναι, υπάρχουν τουλάχιστον δύο, η Μάντσεστερ Σίτι και η Παρί.
Θέλει να φύγει όντως ο Μέσι;
Το επόμενο ερώτημα αφορά τον ίδιο τον Μέσι. Θέλει όντως να φύγει από την Μπαρτσελόνα και γιατί. Είναι πλέον δεδομένο ότι ο Αργεντινός δεν θέλει να μείνει ούτε μέρα στην ομάδα. Μετά από 20 χρόνια στο club έστω κι’ αν δεν είχε φανταστεί ότι θα έφτανε ποτέ αυτή η μέρα, ο Μέσι θέλει να φύγει. Είναι το θέμα του τα χρήματα; Οχι ασφαλώς. Ισως και να βγει χαμένος οικονομικά, αφού αν μείνει στην Μπαρτσελόνα για έστω μία ακόμη χρονιά θα εισπράξει πάνω από 130 εκατ ευρώ και στη συνέχεια μπορεί να παίξει όπου θέλει και για όσα θέλει. Εκτός κι’ αν υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι σε 11 μήνες δεν θα υπάρχουν πολλές ομάδες που θα είναι διατεθειμένες να πληρώσουν το βάρος του σε χρυσάφι για να φορέσει τη φανέλα τους, επειδή θα είναι 34 και όχι 33 που είναι σήμερα.
Ο Μέσι θέλει να φύγει γιατί θέλει να χαρεί τα 2-3 τελευταία καλά ποδοσφαιρικά χρόνια που του έχουν απομείνει. Και στην Μπαρτσελόνα δεν χαίρεται το ποδόσφαιρο.
Δεν είναι ο Μπαρτομέου μόνο, δεν είναι το 8-2, δεν είναι ο Κούμαν που του είπε “τέρμα τα προνόμια που ήξερες”, είναι ότι στην Μπαρτσελόνα δεν περνάει καλά εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια και καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται να περάσει καλά, ποτέ ξανά. Αλλωστε αν το θέμα του ήταν τα λεφτά, θα έβγαζε τον εαυτό του σε πλειστηριασμό, δεν θα έπαιρνε τηλέφωνο τον Πεπ Γκουαρντιόλα για να του πει ότι θέλει να παίξει ξανά για εκείνον ποδόσφαιρο. Διότι αυτό θέλει πρωτίστως, ούτε η Σίτι τον καίει, ούτε η Πρέμιερ Λιγκ, το να ξαναβρεί τη χαρά του ποδοσφαίρου και να παίξει για κάποιον που τον εμπνέει είναι το θέμα του. Και γι’ αυτό το λόγο πολύ δύσκολα θα αλλάξει άποψη.
Θέλει και μπορεί η Σίτι να τον πάρει;
Κι’ αφού είδαμε τα πράγματα από την πλευρά του Μέσι ας τα δούμε και από την πλευρά της Σίτι. Μα φυσικά τον θέλει και φυσικά θα κάνει τα πάντα για να τον αποκτήσει, έχοντας κατά νου, ότι δεν αντέχει να τον πληρώσει με όρους financial fair play και θα πρέπει να βρει εκείνα τα τεχνάσματα που θα της επιτρέψουν να το κάνει. Θα τα βρει, είναι βέβαιο. Τον Μέσι δεν τον θέλεις μόνο για τους τίτλους, ή για το Τσάμπιονς Λιγκ, τον θες για το ποδόσφαιρο, τον θες για να σε γράψει η ιστορία, ότι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που γνώρισε ποτέ το ποδόσφαιρο φόρεσε τη φανέλα σου, τον θες για την υστεροφημία του club και όταν μιλάμε για Άραβες ιδιοκτήτες και για την δική τους υστεροφημία. Οσο για τον Πεπ, ας μην το συζητάμε και ας μην στεκόμαστε στα ανέκδοτά του τύπου “δεν τον θέλει γιατί αν πάρει το Τσάμπιονς Λιγκ μαζί του, όλοι θα λένε ότι το πήρε ο Μέσι και όχι αυτός…”. Ο Γκουαρντιόλα θα περάσει καλύτερα και ο ίδιος στη Σίτι με τον Μέσι εντός των τεσσάρων γραμμών. Πιθανότατα μετά την υπογραφή του συμβολαίου του Μέσι θα υπογράψει και αυτός το νέο δικό του. Προφανώς για τους ίδιους ακριβώς λόγους θα τον ήθελε και η Παρί και όποια άλλη ομάδα (αν υπάρχει) θα μπορούσε να τον πληρώσει έστω και με τεχνάσματα.
Τι μπορεί να κάνει η Μπάρτσα;
Τι λέει όμως για όλα αυτά η Μπαρτσελόνα. Η κοινωνία Μπαρτσελόνα προφανώς βγάζει καντήλες στο ενδεχόμενο ο Μέσι να μην φορά τη φανέλα της ομάδας και να μην κλείσει την καριέρα του εκεί. Εδώ δεν μπορεί να το χωνέψει η ισπανική Λίγκα (La Liga), καλά καλά δεν το θέλει η Ρεάλ, τι να συζητάμε για την Μπαρτσελόνα. Ακόμη και ο Μπαρτομέου που στην πραγματικότητα έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα δεν θα ήθελε την παραμονή του Μέσι, παρακαλάει για αυτήν. Διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι αν φύγει ο Μέσι, ο ίδιος θα καταλήξει ως το πλέον ανεπιθύμητο πρόσωπο στην Καταλωνία για την επόμενη δεκαετία (κυριολεκτικά δεν θα μπορεί να κυκλοφορεί άνετα στην πόλη), και φυσικά η ιστορία θα τον γράψει ως τον χειρότερο πρόεδρο στην ιστορία του club. Αφήνω στην άκρη τυχόν δικαστικές περιπέτειες, ακόμη και το ενδεχόμενο φυλακής που γράφτηκε. Οσο λοιπόν κι’ αν πετάει βελάκια στη φωτογραφία του Μέσι ο Μπαρτομέου, θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει τον Αργεντινό. Πώς όμως;
Θα φτάσει η υπόθεση στα δικαστήρια;
Και τι λένε οι νομικοί; Πως φαίνεται το σίριαλ από την γωνιά των δικηγόρων; Η περίφημη ιστορία με το αν η ρήτρα που είχε ο Μέσι να μείνει ελεύθερος 10 μέρες μετά το τέλος της περιόδου, έχει ισχύ με τα δεδομένα της πανδημίας και άρα αύριο 2 Σεπτεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία, ή αν αυτή έληξε στις 10 Ιουνίου είναι το κομβικό ερώτημα. Στην πραγματικότητα όμως η νομική πλευρά της υπόθεσης μπορεί να έχει και την μικρότερη σημασία. Θα φτάσει αλήθεια η υπόθεση στα δικαστήρια; Θα σηκώσει το βάρος η Μπαρτσελόνα και ο Μπαρτομέου να κόψουν τη μπάλα στο Μέσι για ένα χρόνο και μετά να τον δουν να φεύγει ως ελεύθερος; Δύσκολο.
Τι θα γίνει τελικά στο φινάλε του σίριαλ;
Αρα στην πραγματικότητα το μοναδικό ερώτημα που υπάρχει δεν είναι αν μπορεί να φύγει ο Μέσι από την Μπαρτσελόνα με μία δικαστική απόφαση, αλλά αν μπορεί εφόσον επιμείνει στην άποψη του, να τον εμποδίσει η Μπαρτσελόνα. Και εδώ η απάντηση νομίζω είναι απλή. Μπορεί η Μπαρτσελόνα να τον κρατήσει με το ζόρι; Προφανώς όχι. Κάποια στιγμή θα συμβιβαστεί θα πάρει όσα μπορεί να πάρει, θα γλυτώσει και τα χρήματα του τελευταίου χρόνου του συμβολαίου του Μέσι και θα πάει παρακάτω.
Γιατί κάνω αυτή την εκτίμηση; Μα πολύ απλά γιατί τα νούμερα και η λογική δεν σου επιτρέπουν να κάνεις οποιαδήποτε άλλη. Ας πούμε ότι η Μπάρτσα αποφάσιζε να μην δώσει το Μέσι, κι’ ας υποθέσουμε ότι έπαιρνε το ρίσκο όλων των δικαστικών διενέξεων. Κι’ ας υποθέσουμε ότι τις κέρδιζε και όλες. Θα πλήρωνε η Μπαρτσελόνα κάτι μεταξύ 250 και 300 εκατ ευρώ για να φορέσει ο ξενερωμένος Μέσι με το ζόρι ένα ακόμη χρόνο τη φανέλα της; Διότι αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα για την πολύκροτη υπόθεση.
Και εξηγώ. Ο Μέσι την τελευταία χρονιά του συμβολαίου που έχει υπογράψει προβλέπεται να εισπράξει ένα ποσό που θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει τα 80 εκατ ευρώ (ανάλογα με τα μπόνους). Επιπλέον θα πρέπει να εισπράξει και ένα τεράστιο μπόνους της εξάντλησης του συμβολαίου του (αν φτάσει μέχρι το επόμενο καλοκαίρι) που ξεπερνάει τα 50 εκατ ευρώ. Με λίγα λόγια η Μπάρτσα θα πρέπει να του καταβάλει πάνω από 130 εκατ ευρώ μέσα στους επόμενους 11 μήνες. Και φυσικά να τον χάσει το επόμενο καλοκαίρι ελεύθερο και το χειρότερο να τον έχει αυτούς τους 11 μήνες απολύτως ξενερωμένο και χωρίς την παραμικρή διάθεση για ποδόσφαιρο.
Αντιθέτως αν πάρει την δύσκολη απόφαση να τον αφήσει να φύγει τώρα θα γλιτώσει τα περίπου 130 εκατ ευρώ που πρέπει να του δώσει και θα εισπράξει και από την όποια Σίτι ή όποια Παρί, ένα ποσό που θα ξεπερνάει τα 100 εκατ, ίσως και τα 150 εκατ. Είναι δυνατόν λοιπόν όταν θα έρθει εκείνη η δύσκολη ώρα της τελικής απόφασης, η Μπαρτσελόνα να αποφασίσει να κρατήσει για ένα ακόμη χρόνο τον απολύτως ξενερωμένο Μέσι με το ζόρι και να τον χάσει το επόμενο καλοκαίρι ελεύθερο και όχι να τον αφήσει να φύγει από φέτος, έχοντας ένα οικονομικό όφελος που θα ξεπερνά τα 250 ή θα αγγίζει τα 300 εκατ ευρώ. Πολύ δύσκολο ως αδύνατο.
Μπορεί να ζήσει η Μπάρτσα χωρίς Μέσι;
Θα ήταν και ιστορικό λάθος νομίζω να το κάνει. Βεβαίως το μεγαλύτερο ιστορικό λάθος για την Μπαρτσελόνα είναι ότι έφτασε τον Μέσι στα 33 του και μετά από 20 χρόνια στο club να πει “φεύγω”, αλλά αυτό έγινε και πλέον δεν αλλάζει, ούτε μπορεί να διορθωθεί με ένα ακόμη ιστορικό λάθος. Ούτε πιστεύω στις θεωρίες συνωμοσίας ότι όλο αυτό έγινε με πρόθεση από την Μπαρτσελόνα. Ο Μπαρτομέου πολλά είναι, αλλά ηλίθιος δεν είναι. Καταλαβαίνει πλέον ότι ακόμη κι’ αν κερδίσει τις επόμενες εκλογές (που δεν θα τις κερδίσει) και πάρει στη σειρά τα επόμενα δύο ή τρία Τσάμπιονς Λιγκ, η ιστορία θα τον καταγράψει ως τον πρόεδρο που… κατάφερε να διώξει τον Μέσι και αυτό δεν ήθελε με τίποτα να του συμβεί. Με όλα όσα έχει κάνει όμως την τελευταία τριετία και με όσα έκανε φέτος το καλοκαίρι και δη τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα κατάφερε.
Ο Μέσι θα φύγει, λογικά για τη Σίτι, χωρίς να αποκλείεται και η έκπληξη, η Μπαρτσελόνα θα ζήσει μία δύσκολη επόμενη ημέρα. Πάλι καλά για αυτήν που τα πρώτα παιχνίδια θα είναι στο άδειο “ Καμπ Νόου”, γιατί σε γεμάτο θα ήταν ένας εφιάλτης. Ο Κούμαν πρέπει να κάνει παπάδες γιατί είναι ήδη στο στόχαστρο με τη φράση του στο Μέσι “τέλειωσαν τα προνόμιά σου” που ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής του Λίο. Η La Liga θα χάσει όση λάμψη της είχε απομείνει μετά και την φυγή του Κριστιάνο (ακόμη και η Ρεάλ θα ήθελε ο Μέσι να παραμείνει υπό αυτό το πρίσμα), αλλά η ζωή μπορεί ασφαλώς να συνεχιστεί.
Αλλωστε όπως μας έδειξε και η φετινή Μπάγερν και η περσινή Λίβερπουλ, καλές ομάδες, εξαιρετικές ομάδες, μπορούν να φτιαχτούν και χωρίς τον Μέσι και χωρίς τον Κριστιάνο, αρκεί βέβαια να υπάρχει πλάνο και ποδοσφαιρική λογική, αρκεί να μην αποφασίζουν οι όποιοι Μπαρτομέου μόνοι τους…
Μιχάλης Τσόχος – gazzetta.gr