«Μένουν σπίτι» οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου
«Δεν… ψήνομαι». Με αυτή τη μεστή φράση απαντούν οι περισσότεροι μαθητές της Γ΄ Λυκείου στην ερώτηση εάν αύριο θα επιστρέψουν στο σχολείο τους για το κλείσιμο αυτής της ιδιαίτερης σχολικής χρονιάς.
Οι περισσότεροι, ενόψει και των Πανελλαδικών Εξετάσεων, δηλώνουν στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ότι θα συνεχίσουν να προετοιμάζονται στο σπίτι, κάνοντας μάλιστα διαδικτυακά και τα φροντιστηριακά τους μαθήματα. Ετσι, μάλλον μια μειονότητα μαθητών θα βρεθεί αύριο στα θρανία, ο αριθμός των οποίων θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο όσο πλησιάζει η 15η Ιουνίου, ημερομηνία έναρξης των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, στις οποίες υπολογίζεται ότι θα συμμετάσχουν περίπου 90.000 υποψήφιοι γενικών και επαγγελματικών λυκείων.
Ειδικότερα, μετά τη δίμηνη αναστολή λειτουργίας των σχολείων, αύριο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ο οποίος στηρίζεται και στην ομόφωνη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, ενώ στις 18 Μαΐου οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου, και του γυμνασίου. Οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο σε εκ περιτροπής υποτμήματα, που θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δύο. Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός, θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές, ενώ απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων. Η χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών θα είναι προαιρετική.
O Τάσος Φραντζής, μαθητής στο 2ο Λύκειο Θεσσαλονίκης.
Βέβαια, η πλειονότητα των μαθητών της Γ΄ Λυκείου δεν θα παρακολουθήσει τα μαθήματα. Αλλωστε, είναι ετήσια… παράδοση οι τελειόφοιτοι να μην «ξοδεύουν» απουσίες κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ώστε να απουσιάζουν όλο τον τελευταίο μήνα πριν από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις για να κάνουν επαναλήψεις.
Πόσο μάλλον που φέτος, λόγω των έκτακτων μέτρων επιστροφής στα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας προέβλεψε τη δυνατότητα μη προσμετρούμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο, βάσει δήλωσης του γονέα τους, να μείνουν σπίτι (π.χ. εάν υπάρχει στο σπίτι άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα). Αυτό ουσιαστικά επιτρέπει στους μαθητές να απουσιάσουν.
«Δεν το διακινδυνεύω»
«Η συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι ένας στόχος ζωής. Αρα, δεν είναι ό,τι καλύτερο να έχω το άγχος μήπως αρρωστήσω. Ετσι, δεν θα πάω στο σχολείο, εκτός κι αν είναι απολύτως απαραίτητο για να πάρω κάποιο έγγραφο» ανέφερε στην «Κ» ο Μικελίνο Μαραγκουδάκης, μαθητής του Πρότυπου Λυκείου Αναβρύτων, ο οποίος στοχεύει στη Νομική Αθηνών. «Είναι μία στενάχωρη απόφαση διότι μου αρέσει το σχολείο και θα ήθελα να δω τους συμμαθητές μου. Από την άλλη, έχω ολοκληρώσει τη μελέτη της εξεταστέας ύλης και κάνω μόνο επαναλήψεις πλέον», προσθέτει ο ίδιος.
«Εγώ θα πάω αύριο (σ.σ. σήμερα) στο σχολείο, γιατί είναι η τελευταία μου χρονιά και θέλω να συναντήσω τους συμμαθητές μου», λέει στην «Κ» η Αντωνία Σταμούλη, συμμαθήτρια του Μικελίνο. «Στην αρχή θα πάω φορώντας μάσκα και έχοντας αντισηπτικά, να δω και πώς θα είναι η κατάσταση. Το χρήσιμο της επιστροφής στο σχολείο είναι ότι θα επιστρέψουμε σε ρυθμούς σχολείου, μαθημάτων, και κανονικότητας. Το διαδικτυακό μάθημα έχει το πλεονέκτημα πως δεν χάνεις χρόνο σε μετακίνηση, όμως στο διά ζώσης είναι πιο εύκολο να συγκεντρωθείς» συμπληρώνει η Αντωνία, που στοχεύει σε μία σχολή θετικών και τεχνολογικών επιστημών.
O Δημήτρης Τσούκας, μαθητής Γ΄ Λυκείου στο Πρότυπο Λύκειο Αναβρύτων.
«Θα πάω αύριο (σ.σ. σήμερα) στο σχολείο, καθώς είναι η πρώτη ημέρα της επιστροφής, αλλά δεν νομίζω να παρακολουθήσω συνεχώς τα υπόλοιπα μαθήματα. Θα πηγαίνω όποτε χρειαστεί κάτι διευκρινιστικό για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις» λέει στην «Κ» ο Αλέξανδρος Αγγελίδης, τελειόφοιτος στο 7ο Λύκειο Καλαμαριάς. «Δεν φοβάμαι μήπως κολλήσω, ούτε υπάρχει στο σπίτι άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Αλλά τις τελευταίες ημέρες πριν από τις Πανελλαδικές θέλω να εστιάσω στις επαναλήψεις της εξεταστέας ύλης», προσθέτει ο Αλέξανδρος που έχει ως πρώτο στόχο την σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ.
«Ισως να πάω όταν θα γράψουμε κάποιο διαγώνισμα προσομοίωσης των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Αλλά όχι τις υπόλοιπες ημέρες» παραδέχεται, μιλώντας στην «Κ», ο Δημήτρης Τσούκας, μαθητής Γ΄ Λυκείου στο Πρότυπο Λύκειο Αναβρύτων, που θα διεκδικήσει μία θέση στη Νομική Αθηνών. «Τόσο καιρό κλεισμένος στο σπίτι, είναι γεγονός ότι τώρα διστάζω να βγω και να διακινδυνεύσω μία απουσία από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις» προσθέτει.
«Δεν νιώθω σίγουρος στο σχολείο, και δεν θα πάω. Δεν θέλω να βάλω σε κίνδυνο τόσους μήνες προετοιμασίας, καθώς άλλωστε δεν ξέρω εάν είναι χρήσιμη η επιστροφή στο σχολείο. Εχουμε ολοκληρώσει την εξεταστέα ύλη» δηλώνει στην «Κ» ο Τάσος Φραντζής, μαθητής στο 2ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει στόχο τη Νομική Σχολή ΑΠΘ. Οσο για την αβεβαιότητα που υπήρξε για την τύχη των Πανελλαδικών Εξετάσεων –εάν θα γίνουν ή όχι, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο, όπως ήταν μεταξύ των σεναρίων–, ο Τάσος δηλώνει ότι δεν επηρεάστηκε. Οπως τονίζει, «συνέχισα να προετοιμάζομαι κανονικά, καθώς υπήρξε η διαβεβαίωση ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα γίνουν. Χρειάζεται καλή μελέτη αλλά και ψυχραιμία».
Διαδικτυακά συνεχίζουν τα φροντιστήρια
Μέσω Διαδικτύου θα συνεχίσει να γίνεται και η πλειονότητα των φροντιστηριακών μαθημάτων για τους υποψηφίους της Γ΄ Λυκείου, παρότι η κυβερνητική απόφαση προβλέπει άνοιγμα των φροντιστηρίων για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών, με τήρηση των κανόνων ασφαλείας. «Κανένα παιδί δεν μας ζήτησε να κάνουμε μαθήματα διά ζώσης», παρατηρεί στην «Κ» η Αμαλία Ξέρη, εκπαιδευτικός σε φροντιστήριο. «Θα μπορούσαμε να περάσουμε στα διά ζώσης μαθήματα, ωστόσο κανένας μαθητής μας δεν το έχει ζητήσει. Αλλωστε, από νωρίς χρησιμοποιούσαμε διαδικτυακό υλικό», προσθέτει στην «Κ» ο Δημήτρης Τακόπουλος, ιδιοκτήτης φροντιστηρίου στη Θεσσαλονίκη.
Ο Αλέξανδρος Αγγελίδης, τελειόφοιτος στο 7ο Λύκειο Καλαμαριάς.
Το κλίμα μεταξύ των μαθητών, εύλογα, αποτυπώνει τις απόψεις και των γονιών, οι περισσότεροι εκ των οποίων διστάζουν να αφήσουν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο. «Φυσικά, είναι καλύτερα τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο και να ολοκληρώσουν τη σχολική χρονιά στο φυσικό σχολικό περιβάλλον. Ωστόσο, οι γονείς είναι πολύ επιφυλακτικοί και μάλλον πολλοί δεν θα στείλουν τα παιδιά», ανέφερε χθες στην «Κ» ο Ιωάννης Φωτιάδης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων της Λεοντείου Νέας Σμύρνης. Μάλιστα, στο σχολείο ο σύλλογος έχει καταθέσει προτάσεις για ενίσχυση των μέτρων προστασίας.
Από την άλλη, και η ΟΛΜΕ έχει ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας να αναθεωρήσει την απόφασή του για το άνοιγμα των σχολείων, προτρέποντας τους καθηγητές να κάνουν χρήση των ειδικών αδειών για ευπαθείς ομάδες. Βέβαια, για τους μαθητές που θα δηλώσουν ότι θα μείνουν σπίτι θα συνεχιστεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση με χρήση εκπαιδευτικού υλικού. Από την άλλη, η ΟΛΜΕ διαφώνησε με την αναμετάδοση των ζωντανών μαθημάτων των καθηγητών στα σπίτια των μαθητών.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ-kathimerini.gr