ΚΟΣΜΟΣ

Λιγότερες ώρες δουλειάς, μεγαλύτερη παραγωγικότητα

Σε μείωση της παραγωγικότητας οδηγεί το υπερβολικά βεβαρυμένο ωράριο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε εργαζομένους της Ιαπωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξαντλημένοι από το 9-9-6 οι νέοι της Κίνας στρέφονται στον Μάο

Η ίδια έρευνα επιβεβαιώνει ότι τα μικρότερα ωράρια στη δουλειά έχουν το αντίστροφο αποτέλεσμα, ενδεχομένως διότι οι εργαζόμενοι έχουν το χρόνο να ξεκουραστούν πραγματικά από τη δουλειά και συνεπώς να εργάζονται με περισσότερη ενέργεια και προσοχή.

Η συγκεκριμένη έρευνα εστίαση σε μία ομάδα εργαζομένων στην Ιαπωνία και πώς ανταποκρίθηκε στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 όσον αφορά τα έργα που αναλάμβανε και τις ώρες που αφιέρωνε για την εκπλήρωσή τους. Το πόρισμα ήταν ότι όσο το δυνατόν λιγότερο, τόσο το καλύτερο («less is more»). Εκτός αυτού παρατηρήθηκε ότι μετά το τέλος της κρίσης, τα ωράρια συνολικά μίκρυναν και ο ίδιος όγκος εργασίας επιβάρυνε λιγότερα άτομα.

Συμπεράσματα

Επιπλέον, στα συμπεράσματα της έρευνας, σύμφωνα με το World Economic Forum, περιλαμβάνεται και ότι όσο μειώνονται τα ωράρια, τόσο λιγότερα λάθη συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της δουλειάς, τα οποία συχνά οφείλονται στην κούραση και στην έλλειψη συγκέντρωσης. Όταν δηλαδή μειώνονται τα ωράρια, η παραγωγικότητα αυξάνεται από τους ανανεωμένους και ξεκούραστους εργαζομένους.

Εφόσον επίσης λιγότερα και πιο παραγωγικά άτομα μπορούν να διαχειριστούν τον ίδιο όγκο δουλειάς, τότε δεν υπάρχει λόγος για πρόσληψη λιγότερο ικανών εργαζομένων. Επομένως, ο αριθμός των μελών κάποιας εργασιακής ομάδας μπορεί να μειωθεί, ενώ παράλληλα θα ενισχύεται η παραγωγικότητα.

Τα συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας επιβεβαιώνουν και παλαιότερες έρευνες που συσχέτιζαν τη μείωση του ωραρίου με την αύξηση της παραγωγικότητας.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία είναι γνωστή για τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας και για το υψηλό επίπεδο ασφάλειας που προσφέρει στον εργασιακό τομέα. Εξ ου και οι ερευνητές επέλεξαν τη συγκεκριμένη χώρα, προκειμένου να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ παραγωγικότητας και ωραρίων. Βέβαια από το 2016 η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για την αλλαγή της εργασιακής κουλτούρας, την οποία και επιχείρησε να εφαρμόσει μέσω ειδικών μεταρρυθμίσεων το 2019. Παρότι όλοι συμφωνούσαν ότι οι εργασιακές συνθήκες έπρεπε οπωσδήποτε να αλλάξουν, επικρατούσε μία κοινή πεποίθηση ότι ως συνέπεια θα μειωνόταν η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα των ιαπωνικών επιχειρήσεων.

Πηγή: moneyreview.gr