Λατινική Αμερική: Οι φεμινίστριες μάχονται για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας
Στους δρόμους οι γυναίκες για το δικαίωμα στις αμβλώσεις και για ένα τέλος στις γυναικοκτονίες
Βγαίνουν ξανά στον δρόμο στο Μεξικό, την Αργεντινή και τη Χιλή: οι Λατινοαμερικανίδες φεμινίστριες επιμένουν να ασκούν πίεση στις κυβερνήσεις και είναι αποφασισμένες να απαιτήσουν συγκεκριμένες προόδους για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και υπέρ του δικαιώματός στην άμβλωση.
Στις 19 Φεβρουαρίου πολλές δεκάδες χιλιάδες γυναίκες στην Αργεντινή συγκεντρώθηκαν εκ νέου στο Μπουένος Άιρες μπροστά από το Κογκρέσο, στην πρώτη κινητοποίηση του έτους υπέρ της νομοθεσίας που θα επιτρέπει τις αμβλώσεις, η οποία θα συζητηθεί από τους βουλευτές.
«Αυτή η φορά θα είναι ιστορική!», ελπίζει η Μαμπέλ Γκαμπάρα, δικηγόρος και ιδρύτρια της εκστρατείας για το δικαίωμα στη νόμιμη, σίγουρη και ασφαλή άμβλωση, ένα αίτημα το οποίο έχει κερδίσει υποστηρικτές εδώ και μία δεκαετία και πλέον βρίσκεται και στο επίκεντρο της πολιτική συζήτησης.
Μετά την απόρριψη της νομοθεσίας από τη Γερουσία τον Αύγουστο του 2018, οι φεμινίστριες στην Αργεντινή βασίζονται πλέον στη μερική ανανέωση των μελών της κάτω βουλής μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, στις οποίες κέρδισε την πλειοψηφία ο συνασπισμός του κεντροαριστερού προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες.
Ο ίδιος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι τάσσεται υπέρ της τροποποίησης της νομοθεσίας, που επιτρέπει τις αμβλώσεις μόνο σε περίπτωση βιασμού ή αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.
Στη Χιλή, η οποία επί περισσότερους από τέσσερις μήνες συγκλονίζεται από ένα άνευ προηγουμένου κοινωνικό κίνημα κατά των ανισοτήτων και έχουν γίνει πολλές καταγγελίες για αστυνομική βία περιλαμβανομένης σεξουαλικής βίας, οι φεμινίστριες συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στις 25 Νοεμβρίου οι νεαρές γυναίκες της κολεκτίβας LasTesis παρουσίασαν στο Σαντιάγο μια χορογραφία-διαμαρτυρία με τίτλο: «Ο βιαστής στον δρόμο σου», καταγγέλλοντας τις ελλείψεις του κράτους, της δικαιοσύνης και της αστυνομίας στην καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών.
«Αποτελεσματικές πολιτικές»
Αν και η Χιλή τελικά υιοθέτησε το 2017, έπειτα από μια τεράστια κινητοποίηση, νομοθεσία που αποποινικοποιεί την άμβλωση σε περίπτωση κινδύνου για τη ζωή της μητέρας, βιασμού ή μη βιώσιμου εμβρύου, «εξακολουθούμε να μην διαθέτουμε νομοθεσία για την έμφυλη βία, εξακολουθούμε να μην διαθέτουμε κοινοβούλιο που να κατανοεί τη σημασία να εξαλειφθεί αυτού του είδους της βίας», εξήγησε η Κλαούντια Ντίντες διευθύντρια της φεμινιστικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Miles.
Ο ύμνος των LasTesis έκανε τον γύρο του πλανήτη και η κολεκτίβα συμμετείχε στη διαδήλωση της 19ης Φεβρουαρίου στο Μπούενος Άιρες, μία ακόμη ένδειξη της προσέγγισης μεταξύ των φεμινιστικών κινημάτων στη Λατινική Αμερική τα τελευταία χρόνια.
Αν και οι γυναίκες στην Ουρουγουάη, την Κούβα και στην επαρχία του Μεξικού μπορούν να κάνουν αμβλώσεις, όσες ζουν στην Κεντρική Αμερική είναι αντιμέτωπες με πολύ αυστηρή νομοθεσία κατά των αμβλώσεων.
Αλλού, όπου η πρόσβαση στις αμβλώσεις είναι περιορισμένη, οι φεμινίστριες μάχονται για να κερδίσουν περισσότερα.
Στην Κολομβία το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την απόφασή του για ενδεχόμενη νομιμοποίηση.
Στο Μεξικό η ανάληψη της προεδρίας το 2018 από μία αριστερή κυβέρνηση επιτρέπει στις φεμινίστριες να ελπίζουν ότι θα ληφθούν μέτρα για τη βία ενάντια στις γυναίκες. Τα στατιστικά στοιχεία είναι τρομακτικά, με περισσότερες από 1.000 γυναικοκτονίες να έχουν καταγραφεί το 2019.
Οι Μεξικανές φεμινίστριες ζητούν από τον πρόεδρο Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ «αποτελεσματικές δημόσιες πολιτικές για την αντιμετώπιση της βίας εναντίον των γυναικών».
Αντίστοιχο αίτημα και στο Περού όπου το ποσοστό των γυναικοκτονιών το 2019 σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και δέκα χρόνια.
«Τα φεμινιστικά κινήματα στη Λατινική Αμερική είναι ιδιαίτερα δυναμικά, κινητοποιούνται πιο δυναμικά απ΄ ό,τι σε άλλες χώρες», υπογράμμισε η Λισέλ Κιρός-Πέρες, που υπενθυμίζει τις καινοτόμες νομοθεσίες που υιοθετήθηκαν σε πολλές περιοχές για την ισότητα, τις γυναικοκτονίες και την έμφυλη βία.
«Όμως στην πράξη η εφαρμογή τους πέφτει πάνω στην κουλτούρα macho που κυριαρχεί στους θεσμούς», καταγγέλλει.