Λέσβος: Έφτασαν επτά βάρκες σε δέκα λεπτά!
Ενώ η Μόρια βρίσκεται σε αναβρασμό, υπολογίζεται ότι περίπου 300 άτομα έφτασαν σήμερα στο νησί – Μία από τις βάρκες έφτασε μέσα στο λιμάνι – Ύπατη Αρμοστεία: 10.258 μετανάστες έφτασαν μόνο τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα
Επτά λέμβοι με μετανάστες έφτασαν σήμερα το μεσημέρι μέσα σε δέκα λεπτά στη Λέσβο!
Υπολογίζεται πως σε αυτές επέβαιναν περί τους 300 μετανάστες, καθώς μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί 195 και υπολοίπονται όσοι επέβαιναν στις δύο μεγαλύτερες λέμβους.
Μία από τις βάρκες αυτές έφτασε στο λιμάνι του νησιού, μία στην περιοχή του αεροδρομίου και δύο στην Σκάλα Συκαμιάς και οι υπόλοιπες στο βόρειο τμήμα του νησιού.
Ύπατη Αρμοστεία: 10.258 μετανάστες έφτασαν μόνο τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα
Να μετακινήσει επειγόντως χιλιάδες αιτούντες άσυλο από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών στην ενδοχώρα καλεί την ελληνική κυβέρνηση η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Ο διεθνής οργανισμός σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την κατάσταση στη Λέσβο, τη Σάμο και την Κω «κρίσιμη» και τις συνθήκες «ανεπαρκείς και επισφαλείς». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, τον Σεπτέμβριο οι θαλάσσιες αφίξεις, κυρίως οικογενειών από το Αφγανιστάν και τη Συρία, ήταν 10.258 και ο αριθμός αυτός ήταν ο υψηλότερος μηνιαίος από το 2016. Επιπλέον, αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί φέτος τις περισσότερες αφίξεις στην περιοχή της Μεσογείου (περίπου 45.600 από τις 77.400 αφίξεις).
Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τα σχέδια για τη μεταφορά στην ενδοχώρα πάνω από 5.000 αιτούντες άσυλο που έχουν ήδη λάβει έγκριση για να συνεχίσουν τη διαδικασία ασύλου, ταυτόχρονα με τη δημιουργία νέων θέσεων στέγασης στην ηπειρωτική Ελλάδα, «όπου τα περισσότερα κέντρα λειτουργούν στα όρια της χωρητικότητάς τους».
Εξάλλου, η Ύπατη Αρμοστεία καλωσορίζει τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για προτεραιοποίηση της ανακούφισης της πίεσης από τα νησιά και της προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών, ωστόσο σημειώνει ότι προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η ταλαιπωρία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς μόνο ένα στα τέσσερα βρίσκεται σε ξενώνα κατάλληλο για την ηλικία του. Όπως περιγράφει, «περίπου 500 παιδιά στεγάζονται μαζί με ενηλίκους με τους οποίους δεν έχουν κάποια συγγενική σχέση σε μια μεγάλη σκηνή στη Μόρια. Στη Σάμο, πάνω από δέκα ασυνόδευτα κορίτσια κοιμούνται σε βάρδιες σε ένα μικρό κοντέινερ, ενώ άλλα παιδιά αναγκάζονται να κοιμούνται στις οροφές των κοντέινερ». Απευθύνει δε έκκληση στα ευρωπαϊκά κράτη να ανοίξουν θέσεις για τη μετεγκατάσταση των παιδιών αυτών ως άμεση προτεραιότητα.
Τέλος, ο διεθνής οργανισμός στην ανακοίνωσή του αποφεύγει να σχολιάσει τα μέτρα επιτάχυνσης και αυστηροποίησης των διαδικασιών ασύλου, που ανακοινώθηκαν χτες, καθώς αναμένει να λάβει γραπτώς περισσότερες λεπτομέρειες.
Δήμαρχος Λέσβου για Μόρια: Η ατμόσφαιρα μέσα στο camp είναι πολεμική
Συνθήκες πολέμου βίωσαν αστυνομικοί, πυροσβέστες και όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στη Μόρια, όταν ξέσπασε φωτιά σε κοντέινερ από την οποία έχασε τη ζωή της μια γυναίκα από το Αφγανιστάν.
Δυο ημέρες μετά τη φωτιά και τα επεισόδια που ακολούθησαν και την ώρα που η κατάσταση στη Μόρια παραμένει έκρυθμη – ήδη από χθες πραγματοποιείται καθιστική διαμαρτυρία προσφύγων που θέλουν να φύγουν- ο δήμαρχος Λέσβου κ. Ευστράτιος Κύτελης, ο οποίος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο των επεισοδίων μιλά στο protothema.gr για τις δύσκολες στιγμές που έζησε τόσο ο ίδιος όσο και οι πυροσβέστες αλλά και οι αστυνομικοί.
«H φωτιά ξέσπασε στις 17.00 το απόγευμα της Κυριακής σε έναν οικίσκο και επεκτάθηκε σε άλλους έξι με αποτέλεσμα να έχουμε την απώλεια μιας γυναίκας από το Αφγανιστάν. Με αφορμή τον άδικο θάνατο της 49χρονης είχαμε την εξέγερση των φιλοξενουμένων μέσα στο camp οι οποίοι εμπόδιζαν τα πυροσβεστικά οχήματα με τους πυροσβέστες που προσπαθούσαν να πλησιάσουν για να σβήσουν τη φωτιά. Οι πληροφορίες ότι υπήρχε και ένα απανθρακωμένο μωρό δεν έχουν επιβεβαιωθεί αλλά οι έρευνες συνεχίζονται . Η ατμόσφαιρα μέσα στο camp είναι πολεμική και πολύ δύσκολη. Όταν έγινε η εξέγερση εγώ βρισκόμουν στην πύλη του camp και δεν μπορούσα να μπω μέσα γιατί φοβόμουν για τη ζωή μου, όπως και οι περισσότεροι. Οι πυροσβέστες μπήκαν με κίνδυνο τη ζωή τους, πραγματικά. Ο περιφερειακός διευθυντής της πυροσβεστικής Αιγαίου ήταν εγκλωβισμένος μέσα στο αυτοκίνητό του και δεχόταν επίθεση με πέτρες και λοστούς από τους εξοργισμένους πρόσφυγες.Ο άνθρωπος έφυγε τελευταίος από το camp για να σώσει τους άντρες του.Κατέστρεψαν τα πυροσβεστικά οχήματα, φώναζαν, δεν μπορούσαμε να δούμε και να αναπνεύσουμε από τους καπνούς . Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, υποφέρουμε όλοι. Οι κάτοικοι της Λέσβου έχουν δείξει συμπόνια στους μετανάστες αλλά θα πρέπει να αποσυμφορηθεί άμεσα το νησί επειγόντως για πολλούς λόγους», λέει αγανακτισμένος στο protothema.gr o Δήμαρχος Λέσβου.
Η 16χρονη κόρη της Faride Tajik, το επίσημο, μέχρι στιγμής, θύμα της πυρκαγιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στη Μόρια βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης για ψυχολογική βοήθεια. Η κόρη της 49χρονης από το Αφγανιστάν παρακολουθείται από ψυχολόγους σύμφωνα με πληροφορίες η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει αναλάβει τη φροντίδα της. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η φωτιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα στο χώρο που μαγείρευε η άτυχη γυναίκα από το Αφγανιστάν.