Λέρος: Θρίλερ με την εξαφάνιση στρατιωτικού εξοπλισμού – Τα σενάρια & τι απαντάει ο ΥΕΘΑ
Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η υπόθεση την «εξαφάνισης» πυρομαχικών από την αποθήκη του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο, με τις έρευνες να συνεχίζονται με συμμετοχή της αντιτρομοκρατικής
Σύμφωνα με πληροφορίες από την αποθήκη εκλάπησαν δύο εκτοξευτήρες αντιαρματικών ρουκετών, 22 χειροβομβίδες και αγνώστου αριθμού πολεμικό υλικό (ρουκέτες, εκρηκτικά).
«Όχι σε ανεύθυνα συμπεράσματα πριν το πόρισμα των ερευνών» λέει ο Παναγιωτόπουλος
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλας Παναγιωτόπουλος, σε δήλωσή του για την απώλεια στρατιωτικού υλικού στην υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου του Πολεμικού Ναυτικού, τόνισε πως πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα για το περιστατικό και να μην προβαίνουμε σε ανεύθυνα συμπεράσματα.
Παράλληλα ζήτησε η υπόθεση αυτή να μην αποτελέσει αντικείμενο φθηνής μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.
Αναλυτικά η δήλωση του ΥΕΘΑ:
«Χθες το απόγευμα διαπιστώθηκε απώλεια στρατιωτικού υλικού στην υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου κατά τις διαδικασίες παράδοσης- παραλαβής στην υπηρεσία.
Αμέσως διατάχθηκε η διενέργεια προανάκρισης από τις αρμόδιες στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, με τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και υπό την επίβλεψη στρατιωτικού εισαγγελέα.
Αντικείμενο της έρευνας που διεξάγεται, είναι να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η απώλεια του υλικού, καθώς προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι αυτή εκτείνεται σε ικανό βάθος χρόνου.
Καθίσταται προφανές ότι το ζήτημα δεν πρόεκυψε χθες, αλλά διαπιστώθηκε χθες.
Ας αφήσουμε τα αρμόδια προανακριτικά όργανα να πραγματοποιήσουν την έρευνα που από την πρώτη στιγμή έλαβαν την εντολή να διεκπεραιώσουν και ας περιμένουμε το πόρισμα των εργασιών τους πριν καταλήξουμε σε ανεύθυνα, επιπόλαια και ανακριβή συμπεράσματα, δεδομένων των ανωτέρω, θα συνιστούσαμε λίγη αυτοσυγκράτηση σε αυτούς που επιχειρούν απροκάλυπτη πολιτική σπέκουλα στην υπόθεση αυτή, για φθηνή μικροπολιτική εκμετάλλευση»
Τα σενάρια που εξετάζονται
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο One Channel ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα», Βασίλης Λαμπρόπουλος, οι αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.
Ένα από τα ενδεχόμενα, το πιο ανώδυνο, είναι να έχει γίνει λάθος στην καταμέτρηση. Είτε στη νεότερη, είτε να υπήρξε σφάλμα στον προηγούμενο έλεγχο της αποθήκης, που διενεργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, για το πρώτο ενδεχόμενο ξεκίνησε νέα καταμέτρηση, τα αποτελέσματα της οποία θα συγκριθούν με τα προηγούμενα.
Το άλλο ενδεχόμενο είναι αν πρόκειται για κάτι πιο σύνθετο, όπως η κλοπή. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Λαμπρόπουλο, προς το παρόν το ενδεχόμενο τρομοκρατίας δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τις αρχές, αφού έχουν το δεδομένο ότι την τελευταία 20ετία, μετά την περίοδο δράσης της 17Ν που χρησιμοποιούσε συγκεκριμένο οπλισμό από ρουκέτες, τα τελευταία χρόνια οι ένοπλες οργανώσεις αποκτούν οπλισμό από λαθρέμπορους, ή από ποινικούς ή από άλλου είδους παράνομες δραστηριότητες.
Ακόμα, οι Αρχές δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να πρόκειται για κλοπή εκ των έσω.
Σε «καραντίνα» η Ναυτική Βάση
Οι υπεύθυνοι του στρατοπέδου υποστηρίζουν ότι τα μέτρα ασφαλείας στην μονάδα είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Η αποθήκη έχει τρεις κλειδαριές, που ανοίγουν με κλειδιά του διοικητή, του αξιωματικού ασφαλείας ή του αποθηκάριου, ενώ η πρόσβαση ελέγχεται επίσης από κάμερες και αισθητήρες.
Δια παν ενδεχόμενο πάντως, τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίες εστιάζουν στο ενδεχόμενο κλοπής εκ των έσω. Για τον λόγο αυτό εξετάζονται σε βάθος διετίας 10 άτομα που έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης ή συνδέονται με την ασφάλεια στην βάση της Λέρου, ενώ δεν αποκλείεται να μελετηθούν κι άλλα πρόσωπα.
Αποστολάκης: «Οι αποθήκες ελέγχονται κάθε μέρα»
Την ίδια ώρα, ο τέως υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης μιλώντας στο News 24/7 δήλωσε ότι «οι επιθεωρήσεις στις αποθήκες που φυλάσσονται οπλικά συστήματα είναι καθημερινές».
«Στην περίπτωση της Λέρου δεν ξέρω τι ακριβώς έχει γίνει. Εκείνο όμως που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι οι επιθεωρήσεις στις αποθήκες όπου φυλάσσονται οπλικά συστήματα είναι καθημερινές. Οι αποθήκες ελέγχονται κάθε μέρα όπως και το περιεχόμενό τους. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να γίνει απογραφή. Απογραφές γίνονται όταν αλλάζουν καθήκοντα οι αξιωματικοί – αποθηκάριοι» είπε ο κ. Αποστολάκης.
Για την απογραφή του Δεκεμβρίου του 2018, ο κ. Αποστολάκης απάντησε σχετικά: «Ναι, έγινε γιατί τότε παραδόθηκαν στον επόμενο αξιωματικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν ελέγχονται καθημερινά. Οι καταστάσεις πρέπει να είναι σύμφωνες μεταξύ τους και πάμε στην… επόμενη μέρα, ούτως ώστε αν κλαπεί κάτι ή αν προκύψει κάποιο άλλο θέμα τότε να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες».
Οπως μάλιστα πρόσθεσε το ότι γυρνάμε πίσω στο 2018, «δεν έχει κανένα νόημα». Αλλά τόνισε: «Η αντιτρομοκρατική και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ναυτικού κάνουν την δουλειά τους για το πότε και πως έγινε η καταμέτρηση και είναι απολύτως κατανοητό. Αλλά δεν σημαίνει ότι απαλλάσσεται από την ευθύνη του ο αξιωματικός που έχει την απογραφή να προβεί σε καθημερινούς ελέγχους».