Λάππας: Τι αδίκημα διαπράττει κάποιος που κουβαλάει μολότοφ;
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, απευθύνθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που εκτίμησαν ότι οι τροποποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση κινούνται στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης.
Έκκληση «να δουν οι βουλευτές, με ευθύνη, με μετριοπάθεια και ρεαλισμό» τα ζητήματα που αφορούν το υπουργείο Δικαιοσύνης, απηύθυνε ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όπου ολοκλήρωσε την Τετάρτη τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.
Στην ψηφοφορία επί της αρχής, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, που ζητεί όμως τροποποιήσεις. Κατά ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25. Για την Ολομέλεια επιφυλάχθηκε η Ελληνική Λύση.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, απευθύνθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που εκτίμησαν ότι οι τροποποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση κινούνται στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης.
«Είναι πολύ σοβαρή δουλειά αυτή που έγινε για σχεδόν 10 χρόνια για τη διαμόρφωση του νέου Ποινικού Κώδικα. Εξαιρετικοί επιστήμονες συνέβαλαν στη διαμόρφωση του νέου Ποινικού Κώδικα, ο οποίος, σε μεγάλο βαθμό, ακολουθεί τη φιλοσοφία των Ποινικών Κωδίκων των άλλων χωρών», είπε ο κ. Τσιάρας.
«Που είδατε ότι υπάρχει αλλαγή του πνεύματος; Θέλετε να δείτε ποιες εισηγήσεις απορρίψαμε, και τις οποίες αν υιοθετούσαμε θα είχαμε έναν εντελώς διαφορετικό Κώδικα; Ήταν μια σταθερή θέση μας να μείνουμε σε αυτή τη φιλοσοφία την οποία είχαμε αποδεχθεί, είχαμε υποστηρίξει» πρόσθεσε ο κ. Τσιάρας.
«Οι δε αλλαγές που συζητάμε, δεν είναι κάτι που προέκυψε ξαφνικά με επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος ή γιατί ξαφνικά θεωρήσαμε ότι έπρεπε να κάνουμε κάποιες αλλαγές. Ήταν κάποιες βασικές θέσεις, τις οποίες μάλιστα φροντίσαμε, ως αξιωματική αντιπολίτευση, να κάνουμε γνωστές σε όλη την ελληνική κοινωνία. Μέσα στην προεκλογική μας ατζέντα ήταν και οι αλλαγές στο νέο Ποινικό Κώδικα και συνεπώς δεν αιφνιδιάζουμε κανέναν και δεν λέμε άλλα από αυτά που είχαμε πει προεκλογικά».
«Με τη μολότοφ στην πλάτη»
Ο κ. Τσιάρας σχολίασε την στάση των κομμάτων, ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ, στις διατάξεις για την τρομοκρατία.
«Δεν σας άκουσα να λέτε κάτι θετικό για το γεγονός ότι η παραβίαση δικαστικής απόφασης πλέον έχει ποινή μεγαλύτερη από αυτή που είχε. Η παραβίαση δικαστικής απόφασης δεν πρέπει να τιμωρείται; Δεν σας άκουσα να λέτε κάτι για το γεγονός, ότι δίνουμε τις πραγματικές αρμοδιότητες στον εισαγγελέα Διαφθοράς.
»Είναι απαίτηση από τους διεθνείς οργανισμούς. Εγώ δέχομαι ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Είναι η ίδια η δημοκρατία η οποία πολλές φορές μας δημιουργεί τη δυνατότητα να έχουμε διαφορετική προσέγγιση για συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά πείτε μου, αυτός που έχει μια βόμβα μολότοφ στο σακίδιο του, τι την θέλει; Βόλτα θα κάνει με τη βόμβα μολότοφ;
Δηλαδή, ο έμπορος ναρκωτικών που έχει μαζί του μια τσάντα με ναρκωτικά, βόλτα τα κάνει; Βόλτα τα κάνει κ. Λάππα; Για να καταλάβουμε το γίνεται», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και συνέχισε:
«Αν θέλετε να ξεχάσετε γεγονότα που πλήττουν την ελληνική πολιτεία και την ίδια τη δημοκρατία, θυμηθείτε τουλάχιστον τη Μαρφίν. Οι Έλληνες δεν το ξεχνάνε. Πρέπει κάποια στιγμή να βάλουμε μια σειρά σε ορισμένα ζητήματα».
Λάππας: Τι αδίκημα διαπράττει αυτός που έχει μια βόμβα μολότοφ;
Είχε προηγηθεί ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας. «Να αναφερθούμε στην πιο εμβληματική διάταξη των τροπολογιών σας, που είναι το άρθρο 187, για τις τρομοκρατικές πράξεις και την τρομοκρατική οργάνωση. Σας είπα πριν, ότι το δικαιοκρατικό και φιλελεύθερο πνεύμα του ποινικού κώδικα, δεν επιτρέπει καν σαν σκέψη, να πάμε σε τυποποίηση εγκλημάτων που μπορεί να αναφέρονται στο φρόνημα, στην σκέψη, στην πρόθεση.
»Πείτε μου σας παρακαλώ, ποιο αδίκημα διαπράττει αυτός που κατέχει μία βόμβα μολότοφ στην πλάτη. Το ταξίδι, δεν έχει αποδειχθεί πλέον δικαστικά και δεν υπάρχει δικαστική απόφαση πανευρωπαϊκά να αποδειχθεί ότι το ταξίδι εντάσσεται μέσα στα πλαίσια τρομοκρατικής απειλής, εκτέλεσης τρομοκρατικής πράξης», είχε δηλώσει ο κ. Λάππας.