ΕΛΛΑΔΑ

Κ. Μητσοτάκης: Οι περιορισμοί Covid δεν περιορίζουν τις μεταρρυθμίσεις

Επέλεξα να μιλήσω στη Βουλή σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα, στη μάχη με την πανδημία, είπε εισαγωγικά ο πρωθυπουργός, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τα μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων, ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και ανέργων.

Το νομοσχέδιο αυτό υπηρετεί τον κεντρικό στόχο της κυβέρνησης για συνέχιση των ελαφρύνσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και για ενίσχυση της απασχόλησης μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το νομοθετικό έργο συνεχίζεται, παρά την αναστάτωση του κορωνοϊού, συνέχισε. «Οι δικοί του περιορισμοί δεν περιορίζουν τις δικές μας μεταρρυθμίσεις» τόνισε και υπενθύμισε πως τον δρόμο για τη Βουλή παίρνουν προσεχώς το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, το χωροταξικό-πολεοδομικό και το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις.

«Παρά τη δύσκολη, εξαιρετικά προβληματική συγκυρία, η κυβέρνηση μένει συνεπής στη συμφωνία της με τους πολίτες. Αλλάζει τη χώρα, κάνει πράξη ό,τι λέει» είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως το εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως παρουσιάστηκε σήμερα σε προσχέδιο από τον Θ. Σκυλακάκη, θα συζητηθεί στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, λίγο πριν κατατεθεί το οριστικό σχέδιο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Αναφερόμενος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, σημείωσε πως «οι πολίτες να απαλλάσσονται σταδιακά από βάρη και ταυτόχρονα τονώνεται η απασχόληση. Κομβικό στοιχείο στο νομοσχέδιο το οποίο σύντομα θα είναι νόμος του κράτους αποτελεί η νέα αποκλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών» επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως με βάση όλες τις διεθνείς έρευνες, «το μη μισθολογικό κόστος στην πατρίδα μας παραμένει δυσανάλογα μεγάλο, ενθαρρύνει την παραοικονομία, αποθαρρύνει τις επενδύσεις, ενθαρρύνει την εισφοροδιαφυγή». όπως συμπλήρωσε, «κάθε μείωση του μη μισθολογικού κόστους ενισχύει τα ταμεία των επιχειρήσεων και το πορτοφόλι των μισθωτών.

Ωφελεί σχεδόν 2.000.000 εργαζόμενους» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, «σημαίνει ετήσιο κέρδος 228 ευρώ για τον μισθωτό των 1.000 ευρώ. Και 456 ευρώ για κάποιον με μισθό 2.000 ευρώ. Ανάλογη είναι η κλιμάκωση και τα οφέλη για τις επιχειρήσεις. Εξαιρετικά σημαντική παρέμβαση για τη μισθωτή εργασία, η οποία χτυπήθηκε ιδιαίτερα την εποχή της πανδημίας» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο περιέχει και «ευνοϊκές προβλέψεις για τον κόσμο της εργασίας και παραγωγής σε καιρό πανδημίας». Ενδεικτικά, ανέφερε, ως από τις πιο σημαντικές, ότι αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργοδότες μπορούν να ρυθμίζουν οφειλές στα ταμεία σε 24 δόσεις. Το ίδιο ισχύει και για όσους δεν πρόλαβαν να ωφεληθούν από παρατάσεις τελευταίων μηνών. Για τον Δεκέμβριο διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους σχεδόν 500.000 δικαιούχους. Σε αυτούς εντάσσονται για πρώτη φορά, άστεγοι και γυναίκες, γυναίκες θύματα βίας που ζουν σήμερα σε ξενώνες φιλοξενίας. Συμβολικό για την ημέρα είναι το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα» ανέφερε.

«Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι πια συνταγματικά κατοχυρωμένο» τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε «Είναι ένας μηχανισμός στήριξης των πιο αδυνάτων συμπολιτών μας. Θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ενισχύθηκε στη συνέχεια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κατοχυρώθηκε συνταγματικά με πρωτοβουλία της ΝΔ και τώρα στη δύσκολη στιγμή έρχεται η κυβέρνηση και διπλασιάζει το επίδομα που θα λάβουν το Δεκέμβριο» τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως αναθεωρείται το πλαίσιο για την περιστασιακή εργασία ανέργων και μακροχρόνια ανέργων που δικαιούνται τακτική επιδότηση. Επισήμανε περαιτέρω πως την κοινωνική στόχευση του νομοσχεδίου συμπληρώνουν μια σειρά από επιμέρους διατάξεις που αφορούν προβλήματα που δεν πρωταγωνιστούν στα δελτία ειδήσεων. «Τα επικαλούμαι για να πάψουν κάποτε να είναι αόρατα. Αυτή την κυβέρνηση την απασχολεί κάθε όψη της κοινωνικής πραγματικότητας. Πχ. διπλασιάζονται οι συντάξεις των τέκνων που έχουν χάσει και τους δύο γονείς τους. Διευρύνεται το πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία για την αυτόνομη διαβίωση. Παρατείνονται οι προθεσμίες των αιτήσεων για το επίδομα γέννησης και το πρόγραμμα ενισχύεται για το 2021 με ακόμα 37 εκατ.» απαρίθμησε. Τόνισε δε πως η σημερινή παρέμβασή του στη Βουλή έχει έναν κεντρικό στόχο, «να βεβαιώσει ότι μπροστά στην κρίση του κορωνοϊού, η Πολιτεία είναι δίπλα σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα. Όπως η κυβέρνηση δίνει τη μάχη για την υγεία όλων, το ίδιο μεθοδικά εργάζεται για την ευημερία όλων».

Πρόκειται για ένα «νομοσχέδιο που συμπληρώνει την οικονομική θωράκιση της χώρας. Από την άνοιξη το κράτος αποζημιώνει όποιον πλήττεται» είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «100.000 νέες θέσεις εργασίας επιδοτούνται ακόμα και μέσα στην κρίση. Σήμερα εργοδότες και εργαζόμενοι ανακουφίζονται με ακόμα μία σοβαρή μείωση των εισφορών. Η απασχόληση και η υγεία της οικονομίας συνδέονται άμεσα με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Συνολικά το πρόγραμμά μας κατά της πανδημίας φτάνει τα 24 δισ. το 2020 και σε αυτά έχουν προϋπολογιστεί να προστεθούν ακόμα 7,5 δισ. το 2021, αν χρειαστούν. Τα ποσά αυτά είναι περίπου όσα η χώρα θα εισπράξει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης».

Σήμερα 700 εκατ. ευρώ σε 143.000 επιχειρήσεις μέσω Επιστρεπττέας

Χαρακτηρίζοντας «μέτρο εξαιρετικά επιτυχημένο» την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «το πρόγραμμα αυτό είναι επαναλαμβανόμενο και θα γίνει ακόμα πιο ενισχυμένο, εφόσον αυτό επιβάλλουν οι ανάγκες των καιρών. Μόλις προχθές, λίγες ημέρες αφότου άνοιξε η πλατφόρμα, 79.000 επιχειρήσεις μοιράστηκαν 420 εκατ. από τον 4ο κύκλο του προγράμματος. Το 50% δεν είναι επιστρεπτέο. Οι αρχικές αιτήσεις ξεπέρασαν τις 225.000» είπε και τόνισε πως ενημερώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών ότι «ακόμα 143.000 επιχειρήσεις θα λάβουν εντός της ημέρας ακόμα 700 εκατομμύρια ευρώ». «Μιλάμε για επιχειρήσεις που δεν είναι μεγάλες. Καφετέριες, ταξί, εστιατόρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια, γυμναστήρια, κομμωτήρια, λογιστές, φροντιστήρια σε κάθε γωνιά της χώρας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μείνουν ζωντανές» τόνισε, για «να έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τα βασικά λειτουργικά έξοδα, ώστε να ξανασυναντηθούν με την ανάκαμψη όταν με το καλό απομακρύνουμε την πραγματικότητα των μέτρων».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η αξιωματική αντιπολίτευση «αδυνατεί να εκφέρει κάποια τεκμηριωμένη θετική πρόταση. Βλέπω εκκρεμές ανάμεσα στην ανεύθυνη καταγγελία και στην ανέξοδη πλειοδοσία. Θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις του κ. Τσίπρα, αν συμφωνεί. Αυτό που ακούμε μέχρι στιγμής είναι “όχι”. Αλλά και ότι δίνω πάντα τα διπλάσια από αυτά που δίνει η κυβέρνηση. Είναι πάρα πολύ εύκολο κάθε φορά να παίρνεις αυτό που δίνει η κυβέρνηση και να το διπλασιάζεις. Δεν βοηθάει να χτίζετε αξιοπιστία σε μια εποχή που η κοινωνία αναζητά ενότητα και σαφή και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο. Το δικό μας βλέμμα είναι στραμμένο στην κοινωνία και στον κοινό εχθρό που λέγεται Covid 19» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είναι μέτρα τα οποία έχουν ιδεολογικό πρόσημο, αποτελούν όμως καθρέφτη του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την άσκηση του κυβερνητικού έργου» συνέχισε. «Όπως στο πρώτο μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας κλήθηκαν να συνεργαστούν για το κοινό καλό, και στον δεύτερο τομέα της οικονομίας οι κόσμοι της παραγωγής και της εργασίας οφείλουν να συναντηθούν. Είναι πολιτική κοινωνικά δίκαιη, διαπνέεται από μία εθνική ματιά, κοιτάζει το συνολικό καλό της κοινωνίας, χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Θα βγούμε από αυτή την κρίση όρθιοι, αλλά πάνω από όλα πρέπει να βγούμε ενωμένοι» τόνισε ο πρωθυπουργός.