ΣΠΟΡ

Κώστας Μήτρογλου: Επάγγελμα «δολοφόνος»

Κάποιες φορές, η γλώσσα των αριθμών είναι αφοπλιστική και στην περίπτωση του Κώστα Μήτρογλου, η συζήτηση αρχίζει και τελειώνει σ’ ένα στατιστικό στοιχείο: 476 αγώνες, 227 γκολ. 

Είναι και ο πανηγυρισμός που χρόνια τώρα τον αντιπροσωπεύει και παραπέμπει στον τίτλο του κειμένου. Κάποτε αυτός μπήκε στη ζυγαριά, στο διάστημα της συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό, του επισημάνθηκε ότι ήταν προτιμότερο να τον αλλάξει, αλλά αυτός δεν λογάριασε την προεδρική συμβουλή, επιλέγοντας να παραμείνει έτσι ακριβώς όπως τον γνωρίσαμε στα ελληνικά γήπεδα.

Κι αυτός (ο πανηγυρισμός) δεν άλλαξε ποτέ, αν και τα χρόνια πέρασαν και υπήρξαν φορές όπου προτίμησε έναν απλό χαιρετισμό, μια μορφή αναγνώρισης στο χειροκρότημα του κοινού. Αυτό εξάλλου έχει αξία. Το κοινό. Στη συνείδησή του, ο Κώστας Μήτρογλου είναι ένας αυθεντικός «εκτελεστής» λόγω της κυνικότητας που χαρακτηρίζει το παιχνίδι του. Σε σημείο να… «μην ξέρεις ποιο είναι το καλό πόδι του. Το δεξί ή το αριστερό;», όπως είπε κι ένας φίλος.

Το κοντέρ του Μήτρογλου έχει σταματήσει στα 227 γκολ σε σύνολο 476 αγώνων και φυσικά προσμετρείται σ’ αυτό, το μεγάλο διάστημα παροπλισμού. Μάρτη του 2020 έπαιξε για τελευταία φορά και Δεκέμβριο του 2019 σημείωσε το τελευταίο του γκολ. Δυσκολοχώνευτο για έναν αθλητή της δικής του εμβέλειας και εκτελεστικότητας. Ο Έλληνας φορ αγαπήθηκε έντονα σε δύο λιμάνια. Σε αυτό του Πειραιά αλλά και της Λισαβόνας. Ελπίζει να γίνει το ίδιο και στο αντίστοιχο του Θερμαϊκού. Αμήν. Για τον Άρη που επενδύει στο στοιχείο που τον χαρακτηρίζει, αλλά και στον ίδιο που αναζητεί απελπισμένα ένα πεδίο μάχης. Του έχει λείψει τόσο πολύ…

Ως χαρακτήρας, περιγράφεται ήπιος, χαμηλών τόνων και σιωπηλός. Προφανώς απήλαυσε αυτό που έζησε τόσο στον Ολυμπιακό όσο και στην Μπενφίκα. Ίσως να έχουν μεγαλύτερη αξία τα όσα πέτυχε με τη φανέλα της τελευταίας. Πήρε στο… κατόπι τα ρεκόρ του θρυλικού Εουσέμπιο.

Η αγάπη που εισέπραξε ήταν τόσο μεγάλη, σε σημείο – σ’ έναν αγώνα με την Πάσος Φερέιρα – να υπάρξει είσοδος οπαδού στον αγωνιστικό χώρο για να τον προσκυνήσει και να του γυαλίσει τα παπούτσια με το κασκόλ της πορτογαλικής ομάδας. Σάστισε. Προφανώς δεν το περίμενε. Τα δε πλακάτ στο Ντα Λούζ ήταν κάτι σύνηθες. Οι εκδηλώσεις λατρείας εξελίχθηκαν σε συνήθεια και στη μηχανή αναζήτηση, το «translation» πήρε φωτιά. Μόνο που κάποιες φορές, αποδίδεται λάθος. Κι έτσι, οπαδός της Μπενφίκα ζήτησε το «πουλόβερ», αλλά εννοούσε τη φανέλα. Αυτή η αγάπη κινήθηκε στο πλαίσιο του (ποδοσφαιρικού) έρωτα. 52 γκολ ήταν αυτά σε σύνολο 80 αγώνων. Δύο Πρωταθλήματα κι ένα Κύπελλο. Οι αναμνήσεις μένουν και οι τίτλοι δεν λησμονιούνται.

Λόγω (και) επιδόσεων, ο 32χρονος αγαπήθηκε πολύ. Από τη Νέα Σμύρνη, το Περιστέρι, τον Πειραιά έως και στην πρώτη χρονιά του στη Μασσαλία. Βάζοντας γκολ με κάθε δυνατό τρόπο, ενδεχομένως, εντυπωσιάζοντας και τον ίδιο του τον εαυτό. Οκτώ με τη φανέλα του Πανιωνίου σε 11 αγώνες, 19 με την αντίστοιχη του Ατρόμητου σε 39 και 82 με τον Ολυμπιακό σε 182 παιχνίδια.

Πολλές φορές οι αριθμοί στοιχειοθετούν την ιδανική μέθοδο για παραπλάνηση. Εδώ, λένε την απόλυτη αλήθεια. Την είπαν από νωρίς, από την αρχή που έψαχνε την αναγνώριση, μια θέση στο μπροστά ράφι στη Γερμανία. Στην U19 της Γκλάντμπαχ, τα γκολ (38) ήταν περισσότερα από τους αγώνες (35). Είχαν προηγηθεί τα πέντε τέρματα σε 12 αγώνες με τη Ντούισμπουργκ. Την πλησιέστερη πόλη στη γερμανική επαρχία όπου μεγάλωσε.

ΤΑ ΔΥΟ ΑΓΟΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ

Είναι τα δύο τελευταία. Ποιος φταίει; Απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση μπορεί να δώσει μόνο ο ίδιος. Όσοι τον γνωρίζουν, ισχυρίζονται με βεβαιότητα ότι, αν το… έδαφος δεν είναι γόνιμο, δεν είναι και το χωράφι. Είναι (και) ζήτημα προσαρμογής στο περιβάλλον, θετικής ή αρνητικής σκέψης, δεσμών που δημιουργούνται μεταξύ του προσώπου και των ομάδων. Τρεις ομάδες σε διάστημα μικρότερο των 18 μηνών και… για ποια σχέση να μιλήσει κανείς; Αυτό φάνηκε στις επιδόσεις του Κώστα Μήτρογλου, στην πτωτική πορεία του, σε αποτελέσματα πέρα από τα συνηθισμένα.

Όλ’ αυτά έγιναν μετά την πρώτη χρονιά στη Μαρσέιγ όπου σε 30 αγώνες σημείωσε 13 γκολ. Στη δεύτερη τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι όπως τα περίμενε. Σεζόν 2018-19, 29 αγώνες και μόλις πέντε τέρματα. Πέρυσι δεν έπαιξε περισσότερα από 348 αγωνιστικά λεπτά. 18 αγώνες, 3 γκολ. Δύσκολος ο συμβιβασμός για έναν ποδοσφαιριστή που έχει συνηθίσει σε διψήφια νούμερα τερμάτων και τετραψήφια αγωνιστικών λεπτών συμμετοχής. Τούτο βέβαια δεν αναιρεί ούτε και διαγράφει ό,τι προηγήθηκε. Με την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιώσει ο ίδιος ότι διατηρεί αυτό το χάρισμα του σκοραρίσματος.

Πηγή: gazzetta.gr