Κυρ. Μητσοτάκης: Οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες
Την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αποτιμά με θετικό αποτύπωμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
«Θα χαρακτήριζα εξαιρετικά επιτυχημένες» τις συζητήσεις με τον κ. Πομπέο αναφέρει ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τον οποίο η επίσκεψη αυτή «ενισχύει και την εθνική μας γραμμή ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Εκεί θα εξεταστεί αναλυτικά η τουρκική συμπεριφορά και ελπίζω το μήνυμα προς την Άγκυρα να είναι απολύτως σαφές: Οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες, οι επιθετικές κινήσεις φέρνουν ανάλογες απαντήσεις, συνεπώς πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, για το ζήτημα το οποίο μας χωρίζει με την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Η δική μας θέση είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη, το είπα και χθες, ότι έχει φτάσει πια η ώρα της διπλωματίας και είναι πια στο χέρι των γειτόνων μας να αποδείξουν έμπρακτα εάν όντως ειλικρινά επιθυμούν την αποκλιμάκωση και τον διάλογο. Διαφορετικά η Ευρώπη έχει και άλλους τρόπους να προστατεύσει τα συμφέροντά της, αλλά και την ευρύτερη ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», συνέχισε.
Σχολιάζοντας το θετικό αποτύπωμα της επίσκεψης Πομπέο, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει πως «από μόνη της μία επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στη χώρα μας -πόσω μάλλον όταν είναι η δεύτερη εντός 12 μηνών- αποτελεί πολιτικό γεγονός, όμως, ειδικά στο χρόνο που έγινε, με την ατζέντα που είχε και με το κλίμα που συνολικά τη χαρακτήρισε, πιστεύω ότι ήταν πολύ σημαντική. Παράγει αποτελέσματα σε πολλά επίπεδα, έχει μεγάλη εθνική εμβέλεια και νομίζω ότι η Ελλάδα, συνολικά, έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη από αυτή την επίσκεψη», εξηγεί ο κ. Μητσοτάκης και τονίζει πως η σημασία αυτής της επίσκεψης για τη χώρα μας «αποδεικνύεται και από τον εκνευρισμό που το ταξίδι προκάλεσε στην απέναντι πλευρά». «Κάτι το οποίο θα πρέπει να σκεφτούν και όσοι το υποδέχθηκαν στην Αθήνα με αμηχανία, για να μην πω ενίοτε και με μικροψυχία», συνεχίζει.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη στις συζητήσεις του με τον Αμερικανό υπουργό κυριάρχησαν τα θέματα ασφάλειας. «Υπήρξε απόλυτη συμφωνία ότι πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο, αλλά και συμφωνία στην υποχρέωση που πρέπει να έχουν όλα τα μέλη να σέβονται, να σεβόμαστε όλοι μας, το Διεθνές Δίκαιο», υποστηρίζει.
«Νομίζω ότι και σε διπλωματικό επίπεδο όσα ειπώθηκαν για την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή είναι πολύ σημαντικά… Μην ξεχνάμε ότι προ ημερών ο κ. Πομπέο ήταν και στην Κύπρο. Πιστεύω ότι υπάρχει μία πολύ ξεκάθαρη εικόνα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζωτικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία δεν είναι διατεθειμένες να απεμπολήσουν», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος τέλος στις συζητήσεις που έγινε σε αμυντικό επίπεδο και το γεγονός πως οι ΗΠΑ επέλεξαν τη Σούδα ως μόνιμη βάση ελλιμενισμού του USS Hershel Williams, ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει πως αυτή η κίνηση «λέει πολλά πράγματα».