ΕΛΛΑΔΑ

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν αποκλείω συνάντηση με Ερντογάν

Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι πιστεύει στον δρόμο του διαλόγου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «αναμένουμε να αρχίσουν σύντομα οι διερευνητικές επαφές» με την Τουρκία και επαναλαμβάνοντας πως μόνο θέμα των συζητήσεων με την Άγκυρα είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

«Η δεύτερη οδός είναι αυτή της κλιμάκωσης και της έντασης, η οποία αναπόφευκτα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη σε βάρος της Τουρκίας» σημειώνει σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «θα μπορούσαμε να εξετάσουμε αυτές τις επιλογές μόνο εάν η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις».

Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «ενθαρρυντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» την προοπτική έναρξης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, τονίζοντας ότι το θέμα που θα συζητηθεί θα είναι ακριβώς αυτό που αναφέρουν τα συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής (1-2 Οκτωβρίου), δηλαδή η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Όπως σημειώνει, «στο πλαίσιο της γερμανικής διαμεσολάβησης συμφωνήσαμε ότι οι συζητήσεις θα ξαναρχίσουν από το σημείο όπου διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016. Επιτρέψτε μου να αποσαφηνίσω ότι το θέμα αυτών των συζητήσεων, όπως και των προηγούμενων γύρων, μένει απαράλλαχτο: Είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Είναι η μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία».

Τι είπε για το ενδεχόμενο συνάντησης με Ερντογάν

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «στο μεσοδιάστημα μπορούν να γίνουν παράλληλες συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και -γιατί όχι- ανάμεσα σε εμένα και τον πρόεδρο της Τουρκίας, η οποία δεν προγραμματίζεται αυτή τη στιγμή αλλά δεν αποκλείω κανένα ενδεχόμενο. Ξαναλέω ότι θα μπορούσαμε να εξετάσουμε αυτές τις επιλογές μόνο εάν η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις». Προσθέτει δε πως «μοναδική πυξίδα μας είναι το Διεθνές Δίκαιο».

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει απερίφραστα την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ξεκαθαρίζει ότι «η απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει ένα τμήμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου (Βαρώσια), στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου, συνιστά μία απαράδεκτη πρόκληση. Αποδυναμώνει τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης».

«Η οδός της έντασης οδηγεί σε μέτρα από την Ε.Ε. σε βάρος της Τουρκίας»

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι η Ελλάδα και η Ε.Ε. επιθυμούν τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, κάτι που όμως προϋποθέτει την τήρηση των κανόνων. Παραπέμπει δε στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνοντας πως γίνεται επίκληση των άρθρων των Ευρωπαϊκών Συνθηκών για την επιβολή κυρώσεων καθώς και υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά ότι τυχόν συνέχιση μονομερών και επιθετικών ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας θα επιφέρει συνέπειες από την πλευρά της Ευρώπης.

«Δύο δρόμοι βρίσκονται μπροστά μας: Αυτός του διαλόγου και της διπλωματίας, του διαλόγου που βασίζεται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, δίχως μονομερείς ενέργειες και στο πλαίσιο του σεβασμού των κανόνων καλής γειτονίας. Η δεύτερη οδός είναι αυτή της κλιμάκωσης και της έντασης, η οποία αναπόφευκτα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη σε βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει ήδη αποδείξει έμπρακτα ότι πιστεύει στον πρώτο δρόμο», τονίζει ο πρωθυπουργός.

«Στα μέσα το 2021 στην Ελλάδα το πρώτο Rafale»

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται επίσης στη στήριξη που έχει εκφραστεί προς την Ελλάδα από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. «Θα ήθελα να αξιοποιήσω αυτή την ευκαιρία ώστε να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την διαρκή και ισχυρή στήριξή του, με λόγια αλλά και με έργα. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα και η Γαλλία είναι παραδοσιακοί σύμμαχοι, στρατηγικοί εταίροι, και προσωπικά θεωρώ τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας μία από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και την ανανέωση της Ένωσής μας» επισημαίνει.

Ερωτηθείς για συμφωνία στρατηγικής και άμυνας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, ο κ. Μητσοτάκης εξηγεί ότι προβλέπει πως οι ένοπλες δυνάμεις θα αποκτήσουν άμεσα μία μοίρα 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, ώστε να αντικατασταθούν τα Mirage. Όπως λέει, η σύμβαση θα υπογραφεί τους προσεχείς μήνες.

«Έξι από τα αεροσκάφη θα είναι καινούργια, 12 θα είναι ελαφρώς μεταχειρισμένα από την γαλλική Πολεμική Αεροπορία. Η εκτίμησή μας είναι -και πιστεύω ότι αυτό είναι απόλυτα εφικτό- ότι το πρώτο αεροσκάφος θα προσγειωθεί στην Ελλάδα στα μέσα του 2021 και τα υπόλοιπα θα φτάσουν το αργότερο στις αρχές του 2022», συνεχίζει. Αναφέρει επίσης ότι το Πολεμικό Ναυτικό ξεκινά τις διαδικασίες για την προσθήκη τεσσάρων καινούργιων φρεγατών πολλαπλών ρόλων στον στόλο του, μαζί με τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση τεσσάρων υφιστάμενων φρεγατών MEKO.

«Κλείνει ένα σκοτεινό επεισόδιο στη δημόσια ζωή της χώρας»

Ερωτηθείς για την απόφαση της Δικαιοσύνης για τη Χρυσή Αυγή ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Είναι μία πραγματική νίκη για τη Δημοκρατία. Η ετυμηγορία κλείνει ένα σκοτεινό επεισόδιο στη δημόσια ζωή της χώρας. Ως πρωθυπουργός, πάντοτε απέχω από τον σχολιασμό δικαστικών αποφάσεων, ως έλληνας πολίτης ωστόσο χαίρομαι, όπως οι υπόλοιποι συμπολίτες μου, που αυτό το κόμμα χαρακτηρίστηκε (από το δικαστήριο) εγκληματική οργάνωση».