Κυρ. Μητσοτάκης από τις ΗΠΑ: Η Τουρκία να καταλάβει ότι είναι απομονωμένη
Στις ΗΠΑ βρίσκεται από τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ – έχοντας το βλέμμα στην ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκίνησε την τριήμερη επίσκεψή του από το Τάρπον Σπρινγκ, στη Φλόριντα, όπου έγινε δεκτός από τους Έλληνες ομογενείς.
Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό, καθώς ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος εν ενεργεία Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέπτεται την περιοχή.
Μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με τον δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκ, Χρυσόστομο Αλαχούζο και το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Γκας Μπιλαράκις, ενώ συνομίλησε με πολλούς απόδημους.
Στη συνέχεια έδωσε το «παρών» σε εκδήλωση της ΑΧΕΠΑ, στην οποία συμμετείχε και η Παγκρητική Ένωση Αμερικής, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία – δύο ημέρες πριν τη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, στο Λευκό Οίκο.
«Θα εξετάσουμε μαζί τις ακατάλυτες ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τις προοπτικές που έχουν σε όλα τα επίπεδα. Θα τον ενημερώσω όμως και για τις εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο» δήλωσε, χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: «Εκεί, όπου δυστυχώς η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, προκαλώντας όλες τις γειτονικές χώρες και απειλώντας τη διεθνή σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Ήδη, η Αμερική, η Ευρώπη, η Ρωσία, αλλά και όλα τα κράτη της Μεσογείου – από την Γαλλία, την Κύπρο και την Ελλάδα έως το Ισραήλ και την Αίγυπτο – καταδίκασαν την τουρκική συμπεριφορά στη Λιβύη».
«Και όλοι αντιδρούν στις μονομερείς της ενέργειες στις θαλάσσιες ζώνες» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Υπενθύμισε παράλληλα, ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, έθεσε ως άμεση προτεραιότητα τα ζητήματα της διασποράς. «Ελάχιστη ανταπόδοση κάθε ελληνικής κυβέρνησης προς τους ομογενείς μας είναι να κρατά ανοικτούς τους δεσμούς με τη μητρόπολη».
Όσον αφορά στον νόμο που ψηφίστηκε για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «με τον νέο νόμο, που γνώρισε μια πρωτόγνωρη κοινοβουλευτική στήριξη, οι Έλληνες της Διασποράς δεν είναι, πλέον, πολίτες δεύτερης κατηγορίας».
«Θα μπορούν να ψηφίζουν εκεί που διαμένουν και να συμμετέχουν ενεργά στις υποθέσεις της πατρίδας. Προσωπικά, ήθελα έναν νόμο που θα κατοχύρωνε την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος χωρίς κανέναν περιορισμό. Έπρεπε, όμως, η νέα ρύθμιση να συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, για να εφαρμοστεί. Γι’ αυτό και κάναμε μερικές υποχωρήσεις, ώστε να υπάρξει σύνθεση απόψεων. Αλλά η αρχή έγινε. Και στο μέλλον, ο νόμος ασφαλώς θα βελτιωθεί».
Ειδική μνεία έκανε και στον αγωγό φυσικού αερίου «EastMed», διαμηνύοντας ότι «απέναντι στον κίνδυνο της αστάθειας, υψώνεται, τώρα, μία συμμαχία ειρήνης και ασφάλειας».
«Στο καλό νέο της ψήφισης του αγωγού East Med Act από το Κογκρέσο, προστέθηκε, προ ημερών, και η επίσημη υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, στην Αθήνα, από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. Ελπίζω έτσι, ότι η Τουρκία θα καταλάβει την διεθνή της απομόνωση».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, διαβεβαίωσε ότι «ο Ελληνισμός πρέπει να είναι ενωμένος και ότι η πατρίδα περιμένει πολλά από εσάς».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση στην περιοχή της Μεσογείου κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεννόησης μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης για τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων.
Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας, η οποία έκανε λόγο για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο και το Ισραήλ έσπευσαν να υπογράψουν διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του φυσικού αγωγού αερίου «EastMed».