Κυριακή του Πάσχα εν μέσω lockdown και απαγόρευσης κυκλοφορίας
Κυριακή του Πάσχα, η πιο σημαντική εορτή για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Μόνο που φέτος καλούνται να τη γιορτάσουν στα σπίτια τους, κάτω από δρακόντεια περιοριστικά μέτρα που κράτησαν κλειστούς τους ναούς και απαγορεύουν τις κοινωνικές συναθροίσεις.
Οι αρχές σε Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή καλούν τους πιστούς να σεβαστούν το lockdown που έχει επιβληθεί στις προσπάθειες να περιορισθεί η πανδημία του κορωνοϊού, ενώ προειδοποιούν για την επιβολή τσουχτερών προστίμων για τους παραβάτες. Το φετινό Πάσχα καλούνται οι Έλληνες να το γιορτάσουν διαφορετικά από ό,τι άλλες χρονιές, μένοντας σπίτι, μακριά από την εξοχή και τα χωριά, μακριά από τους συγγενείς, φίλους και αγαπημένα πρόσωπα. Από χθες το βράδυ είναι σε ισχύ αυστηρότερα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.
Συγκεκριμένα, από χθες το βράδυ στις 9 έως και τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα επεκτείνεται σε όλη τη χώρα το μέτρο διπλασιασμο΄το προστίμου στα 300 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων για άσκοπη μετακίνηση. Επίσης το πρόστιμο για συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων ανέρχεται στα 1.000 ευρώ για κάθε άτομο.
Στην Ελλάδα, το αεροσκάφος που μετέφερε το Άγιο Φως έφρασε χθες στο αεροδρόμιο λίγα λεπτά πριν από τις 6 το απόγευμα και το υποδέχθηκαν σε λιτή τελετή, χωρίς την παρουσία κόσμου, εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης, κι ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαος. Τιμές στο ανέσπερο φως απέδωσαν ένα μικρό τιμητικό άγημα και η μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το βράδυ της Ανάστασης οι καμπάνες των εκκλησιών ήχησαν χαρμόσυνα. Στην Αθήνα, ο ουρανός σε επτά σημεία της πρωτεύουσας, στις αντίστοιχες Δημοτικές Κοινότητες της πόλης, φωτίσθηκε από πυροτεχνήματα, με τους πολίτες να απολαμβάνουν το αναστάσιμο μήνυμα από τα μπαλκόνια και τα παράθυρά τους, σεβόμενοι την οδηγία του #μένουμεσπίτι.
Το Ορθόδοξο Πάσχα στον υπόλοιπο κόσμο
Η πανδημία του κορωνοϊού δεν κράτησε μόνο τους Έλληνες μακριά από τις εκκλησίες. Στη Ρωσία, η Ορθόδοξη εκκλησία αποφάσισε να σπάσει την παράδοση, ζητώντας από τους εκατομμύρια πιστούς να μην παρακολουθήσουν τη λειτουργία, η οποία τελέστηκε υπό την παρουσία ιερέων και κληρικών.
Στην Ουκρανία η παρουσία των αστυνομιξκών αρχών κοντά στις εκκλησίες του Κιέβου και σε άλλες περιοχές ήταν έντονη, ώστε να αποτρέψουν τις συγκεντρώσεις των πιστών.
Στη Ρουμανία, η πολιτεία ενημέρωσε τους πολίτες ότι δεν επιτρέπεται να τηρήσουν την παράδοση και να λάβουν το Άγιο Φως το βράδυ της Ανάστασης. Παρ’ όλα αυτά, υπήρχε η δυνατότητα να τους το φέρουν στο σπίτι. Ο πρόεδρος της χώρας, Κλάους Γιοχάνις, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εγκαταλείψουν την ιδέα να γιορτάσουν την ημέρα του Πάσχα με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και συγγενείς, ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Η Βουλγαρία επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στη Σόιφια και περιμετρικά της πόλης.
Κλειστές παρέμειναν οι εκκλησίες για τους πιστούς σε Σερβία και Μαυροβούνιο, με εντολές προς τους πολίτες να γιορτάσουν το Πάσχα μένοντας στα σπίτια τους.
Στην Αίγυπτο, η λειτουργία της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μεταδόθηκε από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο και χωρίς την παρουσία πιστών.
Πηγή: naftemporiki.gr