ΕΛΛΑΔΑ

Κραυγή αγωνίας για τα προσφυγόπουλα στην «παραγκούπολη» της Μόριας

Παιδιά τίθενται σε κίνδυνο, ανήλικα αυτοτραυματίζονται ή επιχειρούν να βάλουν τέλος στη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες είναι κι εκείνα που ζουν στο κολαστήριο της Μόριας αντιμετωπίζοντας σοβαρά νοσήματα, που παρά τις εκκλήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων και παρά τις υποσχέσεις τις κυβέρνησης να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα προκειμένου να λάβουν κατάλληλη ιατρική φροντίδα, παραμένουν εκεί εγκλωβισμένα.

Έκκληση στην κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε να βρεθεί λύση στις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο ΚΥΤ της Μόριας και ιδιαίτερα για τους ασυνόδευτους ανήλικους, απευθύνει η Κίνηση Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο.

Με επιστολή της η οποία κοινοποιείται στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, στον δήμαρχο Μυτιλήνης και στους βουλευτές Λέσβου, και με αφορμή δυο ακόμα μαχαιρώματα δυο παιδιών 14 και 15 ετών στον ελαιώνα της Μόριας, η κίνηση ζητά την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της διαμορφωθείσας κατάστασης.

Παιδιά τίθενται σε κίνδυνο, ανήλικα αυτοτραυματίζονται ή επιχειρούν να βάλουν τέλος στη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες είναι κι εκείνα που ζουν στο κολαστήριο της Μόριας αντιμετωπίζοντας σοβαρά νοσήματα, που παρά τις εκκλήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων και παρά τις υποσχέσεις τις κυβέρνησης να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα προκειμένου να λάβουν κατάλληλη ιατρική φροντίδα, παραμένουν εκεί εγκλωβισμένα.

Πριν από λίγες μέρες, ένα ακόμα προσφυγόπουλο τραυματίστηκε σε καυγά, ενώ νοσηλεύεται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

Ο νεαρός ενεπλάκη σε καυγά στο «κολαστήριο» της Μόριας και σύμφωνα με ιατρικές πηγές έχει δεχτεί εννιά μαχαιριές σε διάφορα σημεία του σώματος του και η κατάσταση του είναι κρίσιμη.

Εκτός από αυτόν τον 15χρονο στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης μεταφέρθηκε μια μέρα πριν και δεύτερος ανήλικος τραυματίας, ένας 15χρονος από το Αφγανιστάν ο οποίος και αυτός έχει δεχθεί μαχαιριές αλλά έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Από την αρχή του Ιανουαρίου στον καταυλισμό της Μόριας έχουν τραυματιστεί με μαχαιριές κατά τη διάρκεια επεισοδίων περισσότεροι από 30 διαμένοντες εκεί, αιτούντες άσυλο, από τους οποίους δύο υπέκυψαν στα τραύματά τους.

«Χαοτική παργκούπολη»

Σύμφωνα με την Κίνηση «ο αριθμός των ασυνόδευτων στη Μόρια έχει εκτοξευθεί σε πάνω από 1.100. Τα 700 από αυτά είναι διασκορπισμένα στην χαοτική παραγκούπολη των 15.000 προσφύγων/μεταναστών που περιβάλλει το ΚΥΤ των 6.000 […] Όλα υποσιτίζονται, είναι συνεχώς υπό ψυχολογική πίεση ιδρυματοποιούμενα μέρα με τη μέρα, τα περισσότερα ανεμβολίαστα, πολλά με κακή υγεία και κατάθλιψη, άλλα επιθετικά, όλα τρομοκρατημένα μπροστά στο άγνωστο που τους επιφυλάσσει το αύριο». Αναφέρουν επίσης πως δεν υπάρχει ιδιαίτερη φύλαξη στο χώρο «το ελάχιστο προσωπικό που έχει απομείνει στο ΚΥΤ … δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί με επάρκεια στις υποχρεώσεις που καθημερινά διογκώνονται».

Η κίνηση πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία το Αιγαίο» προσθέτει πως το πρόβλημα των ασυνόδευτων παιδιών «αντιμετωπίζεται με απόλυτη αδράνεια και διογκώνεται συνεχώς» και επικαλούμενη πρόσφατη δημόσια δήλωση του πρωθυπουργού ότι «τα ασυνόδευτα αποτελούν πρώτη προτεραιότητα» απευθύνει προς αυτόν την παρακάτω έκκληση:

«Φυλάξετε από σήμερα τα εντός του ΚΥΤ ασυνόδευτα τις νυκτερινές ώρες

Περισυλλέξετε άμεσα σε προστατευόμενους χώρους (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια) τα 700 ασυνόδευτα του ελαιώνα !

Μετακινήσετε όλα τα παιδιά στην ενδοχώρα το ταχύτερο! Τα παιδιά δεν υπόκεινται σε γεωγραφικό περιορισμό. Κανείς δεν σας εμποδίζει να ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις που υπαγορεύει το κράτος δικαίου στο οποίο θέλουμε να πιστεύουμε ότι ζούμε.

Παρατείνετε αμέσως τις συμβάσεις των εργαζομένων που έχουν λήξει εδώ και μήνες και αυτές που λήγουν στο άμεσο μέλλον, διαφορετικά το ΚΥΤ θα μείνει χωρίς προσωπικό. Προκηρύξετε τις νέες προβλεπόμενες θέσεις.

Βάλετε στην άκρη, έστω προς στιγμήν, τους σχεδιασμούς για κλειστά κέντρα κράτησης, αποτροπές, πλωτά φράγματα, επαναπροωθήσεις κλπ και μετακινήσετε τους ανθρώπους από τα νησιά, με προτεραιότητα τα ασυνόδευτα! Η συνεχιζόμενη στασιμότητα οδηγεί με βεβαιότητα σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που πιστεύουμε ότι ούτε εσείς επιθυμείτε».

6.500 οι ανήλικοι στη Μόρια

Συνολικά οι ανήλικοι διαμένοντες τη Μόρια ασυνόδευτοι ή μη, φτάνουν τους 6.500. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΚΥΤ το 36% του συνολικού πληθυσμού της Μόριας είναι άνδρες, το 29% γυναίκες και το 35% παιδιά και ανήλικοι έως 18 ετών.

Το τελευταίο διάστημα, ρεπορτάζ του ξένου Τύπου, έχουν ρίξει «φως» τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμένουν οι ανήλικοι στη Μόρια, με αποτέλεσμα κάποια από αυτά να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ άλλα έχουν ακόμα επιχειρήσει και να βάλουν ακόμα τέλος στη ζωή τους.

Όπως είχε αποκαλύψει ρεπορτάζ του BBC, ανήλικοι αυτοτραυματίζονται και επιχειρούν να αυτοκτονήσουν.

«Το να ακούς παιδιά επτά ή οκτώ ετών να λένε ότι θέλουν να πεθάνουν, είναι κάτι που δεν πίστευα ότι θα άκουγα ποτέ στη ζωή μου» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ψυχολόγος στην κάμερα του BBC.

Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τουλάχιστον 140 παιδιά με σύνθετα και σοβαρά νοσήματα διαμένουν στο ΚΥΤ στη Μόρια.

Από τον Μάρτιο του 2019, οι γιατροί στην παιδιατρική κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έξω από τον ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο έχουν δει πάνω από 270 παιδιά με χρόνια και σύνθετα νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, επιληψία, διαβήτη, άσθμα – ακόμα και παιδιά με αυτισμό και εγκεφαλικές βλάβες.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τη Μόρια ως μία ανθρώπινη τραγωδία που προκαλείται από τις πολιτικές των κυβερνήσεων.

Από τις 11 Ιούλιου 2019, η ελληνική κυβέρνηση διέκοψε την πρόσβαση σε δημόσια φροντίδα υγείας για τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στην Ελλάδα, αφήνοντας περισσότερους από 55.000 ανθρώπους χωρίς ιατρική περίθαλψη.