ΕΛΛΑΔΑ

Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Όλο το παρασκήνιο

Μπορεί να πέρασαν μόλις 70 ημέρες από την πρώτη συνάντηση που είχε ως πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο σχεδόν τίποτα δεν είναι ίδιο με το ραντεβού στη Νέα Υόρκη στα περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η Άγκυρα έχει εντείνει την προκλητικότητας της στο Αιγαίο παραβιάζοντας συνεχώς το διεθνές δίκαιο, ενώ με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε με την Λιβύη αγνόησε επιδεικτικά την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών. Ωστόσο και αυτή η συνάντηση, η δεύτερη μεταξύ των δύο αντρών, θα πραγματοποιηθεί σε ουδέτερο έδαφος.

Σε διεθνή απομόνωση ο Ερντογάν

Το κλίμα λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο ραντεβού στο Λονδίνο είναι ιδιαιτέρως βαρύ μεταξύ των χωρών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσέλθει έχοντας την στήριξη της Ε.Ε, των ΗΠΑ αλλά και της Ρωσίας που αποδοκίμασαν την συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη. Ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, άλλωστε ήταν εκείνος που επέμεινε να δει τον πρωθυπουργό καθώς βλέπει να κινδυνεύει να βρεθεί σε διεθνή απομόνωση. Παράλληλα την Άγκυρα θορύβησε και η συνάντηση που θα πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 7 Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον.

Σημειώνεται ότι αρχικά η ελληνική πλευρά προσανατολιζόταν σε ένα σύντομο τετ α τετ των δύο ηγετών στο περιθώριο της Συνόδου. Η Τουρκία ζήτησε επίσημη συνάντηση σε επίπεδο αντιπροσωπειών και τελικά το βράδυ της Δευτέρας απο αποφασίστηκε από την κυβέρνηση να γίνει δεκτό το τουρκικό αίτημα, δεδομένη της ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί.

Το γεγονός πως στην απογευματινή συνάντηση θα μετέχουν και οι υπουργοί άμυνας και εξωτερικών των δύο χωρών δείχνει πως η συζήτηση θα μπει στην ουσία των προβλημάτων και θα μιλήσουν με «ανοιχτά χαρτιά» όπως είπε ο πρωθυπουργός. Η ελληνική πλευρά έχει συγκεντρώσει τα στοιχεία των τουρκικών παραβιάσεων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα τονίσει στον Τούρκο πρόεδρο πως η προκλητική στάση που ακολουθεί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Επίσης θα τον καλέσει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, καθώς η εξομάλυνση των σχέσεων μόνο θετικά οφέλη μπορεί να φέρει στην συνεργασία των δύο χωρών. Σε αντίθετη περίπτωση η χώρα μας δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από την εθνική της κυριαρχία, τονίζοντας πως η συμφωνία με την Λιβύη δεν έχει καμία νομική ισχύ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι θέσεις της Ελλάδας είναι ξεκάθαρες:

«Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο-με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας» τόνιζαν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός συντονίζει ήδη μια σειρά δράσεων που απαντούν έμπρακτα στις τουρκικές προκλήσεις.

Δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να θέσει στην συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και το μεταναστευτικό καλώντας τον Τούρκο πρόεδρο να σεβαστεί την συμφωνία με τις Βρυξέλλες και να σταματήσει την τακτική των «ανοικτών θυρών» η οποία έχει αυξήσει κατακόρυφα τις μεταναστευτικές ροές προς την χώρα μας.

Το «χαβά» του ο Τσαβούσογλου   

Ωστόσο η Άγκυρα ακόμα και την παραμονή της κρίσιμης συνάντησης συνεχίζει να προκαλεί. Πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών υποστήριζαν πως στα ελληνικά νησιά και την δυτική Κύπρο δεν πρέπει να δοθεί υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ, παρά μόνο χωρικά ύδατα, λέγοντας ότι με βάση το διεθνές δίκαιο βασικός όρος είναι η αρχή της ίσης κατανομής και όχι της ίσης απόστασης.

Συγκεκριμένα, πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ ανέφεραν στο Anadolu, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε τις συμφωνίες της για οριοθέτησης της θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τις άλλες χώρες (Αίγυπτο, Λίβανο και Ισραήλ) στη βάση της αρχής της ίσης απόστασης θεωρώντας την Κύπρο «ηπειρωτικό έδαφος».

Μάλιστα, η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι δεν είναι όρος η αρχή της ίσης απόστασης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Οι ίδιες πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρουν στο Anadolu ότι για την υπογραφή της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων προβλήθηκε η αρχή της ίσης κατανομής.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού σήμερα Τετάρτη έχει ως εξής:

-Στις 11.45 ώρα Ελλάδας θα παραστεί στην τελετή για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ.

-Στις 12.00 είναι προγραμματισμένη η έναρξη της συνεδρίασης στη διάρκεια της οποίας θα υπάρξει παρέμβαση του Πρωθυπουργού.

-Στις 15.00 ο Πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που υλοποιούν  τον στόχο της διάθεσης 2% ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες.

-Στις 16.30 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.